Mια νέα εποχή για το 3Χ3

Written by  Απρ 02, 2022

Η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης εγκαινιάζει μια νέα εποχή για το 3×3 με την ανακοίνωση ενός πρωτοποριακού και φιλόδοξου προγράμματος διοργανώσεων σε όλη την Ελλάδα. Στόχος είναι να φέρουν όλους τους λάτρεις και φίλους του μπάσκετ σε επαφή με το 3×3, να δώσει σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φυσικής κατάστασης, την ευκαιρία να συμμετάσχουν και να παίξουν σε διοργανώσεις υψηλού επιπέδου και να απολαύσουν τη μαγεία ενός σύγχρονου αθλήματος πόλης (urban sport).

 

H ΕΟΚ ακολουθώντας τις τάσεις που επικρατούν σήμερα στο παγκόσμιο αθλητικό στερέωμα και στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια η FIBA, φέρνει το νέο Ολυμπιακό άθλημα του 3×3 σε πρώτο πλάνο και επενδύει στην ανάπτυξη και προβολή του. Παράλληλα, ενεργοποιεί την ανάγκη του κόσμου για νέες ευκαιρίες άθλησης και ψυχαγωγίας.

 

Το νέο πρόγραμμα διοργανώσεων 3×3 καλύπτει όλο το εύρος των ενδιαφερομένων και τις ανάγκες τους, διαχέεται σε ολόκληρη την Ελλάδα και δίνει την ευκαιρία στους  διοργανωτές να εντάξουν τους αγώνες τους  σε μια δομή που φέρει την έγκριση, την αναγνώριση και την αιγίδα της ΕΟΚ. Παράλληλα, προασπίζει τα δικαιώματα και την ασφάλεια των αγωνιζομένων θέτοντας συγκεκριμένες προδιαγραφές και επίπεδα ποιότητας υπηρεσιών.

 

Οι διοργανώσεις διακρίνονται σε τρεις βασικές κατηγορίες με βάση τις προδιαγραφές και το επίπεδο των υπηρεσιών. Το νέο αυτό πρόγραμμα είναι ανοικτό σε όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς (αθλητικά σωματεία, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιοι και ιδιωτικοί οργανισμοί, ιδιώτες, κ.λ.π.).

 

Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει μια σειρά αγώνων (3x3GR Πανελλήνιο Τουρνουά – 3x3GR National Tour), οι οποίοι οδηγούν στην τελική φάση και την ανάδειξη των νικητών ανά κατηγορία. Οι επόμενες δύο κατηγορίες, αν και δεν προσμετρώνται στην πανελλήνια κατάταξη, ωστόσο προσφέρουν δυνατότητες άθλησης και ψυχαγωγίας, που αξίζει όλοι να αξιοποιήσουμε.

 

 

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να υποβάλλουν αιτήματα ένταξης των διοργανώσεων που έχουν ήδη προγραμματίσει ή σχεδιάζουν να διοργανώσουν τους επόμενους μήνες (Μάιος – Σεπτέμβριος) στην κατηγορία 3x3GR Πανελλήνιο Τουρνουά – 3x3GR National Tour έως τις 29 Απριλίου. Η αξιολόγηση των αιτημάτων θα γίνει με βάση την τήρηση των προδιαγραφών που έχει ορίσει η ΕΟΚ ανά κατηγορία και οι ενδιαφερόμενοι θα ενημερωθούν για την έγκριση του αιτήματός τους άμεσα.

 

Στις 15 Απριλίου 2022 θα ανακοινωθεί η πρώτη έκδοση του προγράμματος των διοργανώσεων με τα αιτήματα που έχουν κατατεθεί και εγκριθεί έως τότε. Το πρόγραμμα θα παραμείνει ανοιχτό, σε δυναμική μορφή, έως τις 29 Απριλίου 2022, οπότε και θα ανακοινωθεί η δεύτερη έκδοση του προγράμματος της σειράς αγώνων 3x3GR Πανελλήνιο Τουρνουά – 3x3GR National Tour. Για τις υπόλοιπες κατηγορίες διοργανώσεων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στείλουν την αίτησή τους οποιαδήποτε στιγμή, αλλά σε κάθε περίπτωση τουλάχιστον 15 μέρες πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία διεξαγωγής της εκδήλωσης.

 

Όλες οι διοργανώσεις 3×3 που φέρουν την έγκριση, αναγνώριση και/ή την αιγίδα της ΕΟΚ θα λάβουν χώρα μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου, και θα ολοκληρωθούν με τους Τελικούς της σειράς του Πανελληνίου Τουρνουά που θα πραγματοποιηθούν το Σεπτέμβριο σε ημερομηνία και μέρος που θα ανακοινωθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

 

Η online φόρμα αίτησης για ένταξη διοργάνωσης στο δίκτυο διοργανώσεων της ΕΟΚ θα ενεργοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Απριλίου.

 

Για επιπλέον διευκρινήσεις και οδηγίες για τη λειτουργία και τους σκοπούς του προγράμματος, μπορείτε να επικοινωνείτε με το Τμήμα 3x3basket της ΕΟK στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Τι είναι το 3Χ3

 

Συναρπαστικό, σύγχρονο και συνάμα πρωτοποριακό, το 3×3 γεννήθηκε μέσα από τους αυτοσχέδιους αγώνες στους δρόμους των πόλεων σε όλο τον κόσμο και θεωρείται το πλέον αστικό ομαδικό άθλημα. Το 3×3 ανήκει στην ευθύνη της FIBA και παίζεται από δύο ομάδες, η καθεμία από τις οποίες αποτελείται από τρεις παίκτες και στο μισό ενός γηπέδου μπάσκετ. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε σε διεθνείς αγώνες το 2010 και πιο συγκεκριμένα στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στη Σιγκαπούρη. Έκτοτε παρουσίασε ραγδαία εξέλιξη. Σήμερα η FIBA διοργανώνει ένα ετήσιο 3×3 World Tour στο κέντρο των πόλεων όπου φιλοξενείται, Παγκόσμια και Ηπειρωτικά Κύπελλα, ενώ το 3×3 αποτελεί πλέον Ολυμπιακό Άθλημα, καθώς εντάχθηκε στο Ολυμπιακό Πρόγραμμα στο Τόκυο το 2020.

 

Για περισσότερες πληροφορίες αναφορικά με το 3×3 επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της FIΒA, fiba3x3.basketball, και τις σελίδες της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης FacebookInstagramTiktokSina WeiboTencentTwitter, Youku, YouTube .

 

Δείτε τη συνοπτική περιγραφή Επίσημων διοργανώσεων 3×3 για φορείς

 

 

Γενικές Προδιαγραφές Επίσημων διοργανώσεων 3×3 για φορείς

 

 

Επίσημοι κανονισμοί 3×3 (FIBA, έκδοση: 18.11.2021-σύντομη περιγραφή, στα ελληνικά)

 

 

Επίσημοι κανονισμοί 3×3 (FIBA, έκδοση: 18.11.2021-αναλυτική περιγραφή, στα αγγλικά)

 

 

Επίσημοι κανονισμοί 3×3 (FIBA, έκδοση: 18.11.2021-αναλυτική περιγραφή, στα αγγλικά)

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.