Ο Σπανούλης έδειξε το δρόμο για… Μάλαγα!

Written by  Μαρ 21, 2014

Αρχηγού παρόντος τα πάντα είναι πιο εύκολα! Ο Βασίλης Σπανούλης επέστρεψε έπειτα από 20 μέρες απουσίας και με μια μεγάλη εμφάνιση οδήγησε τον Ολυμπιακό στην εύκολη νίκη επί της Λαμποράλ Κούτσα με 89-59 και πλέον οι «ερυθρόλευκοι» στρέφονται στον υπέρ πάντων αγώνα με τη Μάλαγα που θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό το μέλλον του στην διοργάνωση.

 

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού έδειξε πως η παρουσία του και μόνο στο παρκέ είναι αρκετή για να μεταμορφώσει τους συμπαίκτες του και πως αν δεν είχε λείψει για τόσο καιρό από τις υποχρεώσεις της ομάδας, ίσως να είχαν αποφευχθεί οι τέσσερις οδυνηρές ήττες του προηγούμενου διαστήματος.

Πριν από την έναρξη του παιχνιδιού τα δεδομένα ήταν γνωστά και συγκεκριμένα για τους Πρωταθλητές Ευρώπης, αφού, εφόσον ήθελαν να έχουν τύχει για την πρόκριση στην επόμενη φάση ήταν υποχρεωμένοι να κερδίσουν και τα τέσσερα παιχνίδια που απομένουν. Απέναντί τους είχαν μια αδιάφορη μεν Λαμποράλ Κούτσα, η οποία, ωστόσο, είναι μια πολύ δυνατή ομάδα και κανένας δεν είχε ξεχάσει τη ζημιά που έκανε στον Παναθηναϊκό δύο εβδομάδες πριν, προκαλώντας, μάλιστα, την απόλυση του προπονητή του «τριφυλλιού», Αργύρη Πεδουλάκη.

Οι «ερυθρόλευκοι» παρά τις ηχηρές απουσίες τους, αφού εκτός του Γιώργου Πρίντεζη έχασαν στην τελευταία προπόνηση πριν τον αγώνα και τον Στράτο Περπέροηλου, ο οποίος θα απουσιάσει τις επόμενες 20 μέρες, όταν και είναι τα πιο κρίσιμα παιχνίδια της σεζόν και την επιστροφή έπειτα από καιρό του Βασίλη Σπανούλη, δεν είχαν περιθώρια να γίνει το παραμικρό λάθος, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα ήταν μοιραίο. Και η Λαμποράλ, ωστόσο, παρουσιάστηκε με πολλά αγωνιστικά προβλήματα, αφού δεν κατάφερε να συμπληρώσει ούτε καν δωδεκάδα.

Ο Βασίλης Σπανούλης μπήκε ορεξάτος στο παιχνίδι κι με 5 δικούς του πόντους έδωσε προβάδισμα στον Ολυμπιακό, όμως, τη ζημιά στο ξεκίνημα του αγώνα έκανε ο Μαινόλντι με 3/4 τρίποντα, φέρνοντας την ισπανική ομάδα μπροστά στο σκορ. Η κακή άμυνα των γηπεδούχων στο ξεκίνημα έδωσε τη νευκαιρία στη Λαμποράλ να χτίσει μια διαφορά 8 πόντων (7-15 στο 4’), όμως, με τον Σπανούλη να είναι «καυτός» στο ξεκίνημα και το δίδυμο Πέτγουεϊ – Ντάνστον στους ψηλούς, οι Πρωταθλητές Ευρώπης έκαναν ένα γρήγορο σερί 14-0, πέρασε μπροστά με 21-15 και τελικά, έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ με 23-20.

Ο Ολυμπιακός μπήκε αποφασισμένος να τρέξει όσο μπορεί τη Λαμποράλ και το κατάφερε στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, όταν με ένα γρήγορο σερί 11-1 και πρωταγωνιστή τον Μπράιαντ Ντάνστον που έκλεβε, κάρφωνε και έβγαζε σπουδαίες άμυνες, ανέβασε γρήγορα τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο (34-21) γεμίζοντας πανικό και εκνευρισμό τους παίκτες της ισπανικής ομάδας.

Το πρώτο ημίχρονο έληξε με τον Ολυμπιακό να προηγείται με 45-27, με την Λαμποράλ να έχει καταφέρει να σκοράρει μόνο με βολές σε όλο το δεύτερο δεκάλεπτο. Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μπαρτζώκας έκανε καλό ροτέισον, χρησιμοποιώντας ήδη από το πρώτο ημίχρονο σχεδόν όλους τους παίκτες του – μόνο ο Κόλλινς δεν έπαιξε – και πήρε το καλύτερο δυνατό, βλέποντας την ομάδα του να βάζει νωρίς τις βάσεις για τη νίκη.

Με τη διαφορά να παγιώνεται στους 20 πόντους από το ξεκίνημα της τρίτης περιόδου, ο Ολυμπιακός το μόνο που είχε να κάνει είναι να διαφυλάξει τις δυνάμεις του ενόψει του πιο κρίσιμου αγώνα μέχρι στιγμής στη σεζόν, την ερχόμενη εβδομάδα στη Μάλαγα. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας απέσυρε νωρίς τον Βασίλη Σπανούλη, αλλά και τον Μπράιαντ Ντάνστον, ωστόσο, οι υπόλοιποι παίκτες της ομάδας έδειξαν ότι βρίσκονταν σε εξαιρετική μέρα.

Το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με τον Ολυμπιακό να προηγείται με 67-46 και το μόνο που απέμενε ήταν να κυλήσει το παιχνίδι ομαλά ως το τέλος και να μην υπάρξουν τραυματισμοί που μπορεί να κοστίσουν στους «ερυθρόλευκους».

Η τέταρτη περίοδος ήταν μια τυπική διαδικασία, με τους παίκτες του Ολυμπιακού να χαίρονται το παιχνίδι και να ολοκληρώνουν τον αγώνα με και να στέλνουν το μήνυμα ότι επέστρεψαν δυναμικά στη διεκδίκηση της πρόκρισης στην οκτάδα.

Οι Πρωταθλητές Ευρώπης έβαλαν έτσι τέλος σε ένα πολύ κακό σερί τεσσάρων ηττών που τους έφεραν σε δεινή θέση στον όμιλο και πλέον πάνε στη μεγάλη μάχη απέναντι στην Μάλαγα την ερχόμενη εβδομάδα, όπου θα παίξουν τα «ρέστα» τους αναφορικά με την υπόθεση πρόκριση στα play off.

Αν ψάξει κανείς να βρει διακριθέντες θα αδικήσει τους παίκτες του Ολυμπιακού, αφού όλοι όσοι αγωνίστηκαν έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και έβαλαν το δικό τους λιθαράκι για τη νίκη των «ερυθρολεύκων». Πρώτος σκόρερ ήταν ο Ματ Λοτζέσκι με 16 πόντους, ενώ χαρακτηριστικό της ομαδικότητας της ομάδας ήταν το γεγονός ότι ο Μάντζαρης μάζεψε 8 ριμπάουντ (6-2) και ο Κατσίβελης έκανε δύο εντυπωσιακά μπλοκ. Αξίζει, ωστόσο, να γίνει μια ειδική αναφορά στον αρχηγό του Ολυμπιακού, Βασίλη Σπανούλη, ο οποίος στην επιστροφή του έδειξε στους συμπαίκτες του το δρόμο για τη νίκη, ενώ πέτυχε 14 πόντους και είχε 4 ασίστ, αλλά και στον νεαρό Ιωάννη Παπαπέτρου, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε στο έπακρο την ευκαιρία που του δόθηκε με την απουσία του Στράτου Περπέρογλου και πέτυχε 13 πόντους με άψογη στατιστική (2/2 δίποντα, 3/3 τρίποντα) ξεσηκώνοντας τους φιλάθλους που τραγουδούσαν ρυθμικά το όνομά του.

Από την Λαμποράλ, που αγωνίστηκε για το γόητρό της, ο Μαινόλντι που σκοράριζε μόνο με τρίποντα (4/7) πέτυχε 12 πόντους και ο Νοτσιόνι που από ένα σημείο και μετά έπαιζε μόνο για τη δική του στατιστική ολοκλήρωσε τον αγώνα με 10 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 23-20, 45-27, 67-46, 89-59

Ολυμπιακός: Πέτγουεϊ 6, Σερμαντίνι 11, Ντάνστον 7, Σπανούλης 14, Παπαπέτρου 13, Σλούκας 7, Κόλλινς, Σίμονς 10, Μάντζαρης 5, Καββαδάς, Κατσίβελης, Λοτζέσκι 16

Λαμποράλ Κούτσα: Μαινόλντι 12, Νοτσιόνι 10, Ποέτα 2, Χάνγκα 4, Ντιοπ 4, Σαν Εμετέριο 5, Πλάις 10, Ερτέλ 3, Βαν Όστρουμ 2, Κοσέρ 7

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.