Ο Σπανούλης τον έστειλε τελικό

Written by  Μάι 19, 2014

Σε ένα συναρπαστικό όσο και αγωνιώδες παιχνίδι που κρίθηκε στην εκπνοή της παράτασης με τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη, ο Ολυμπιακός επικράτησε με 90-93 εκτός έδρας του μαχητικού Πανιωνίου, έκανε το 3-0 στην σειρά των ημιτελικών και προκρίθηκε στον τελικό του πρωταθλήματος.

 

Το ζητούμενο πριν από το ξεκίνημα του αγώνα ήταν οι «κυανέρυθροι» που στα δύο πρώτα παιχνίδια της σειράς είχε απογοητεύσει με την αγωνιστική του παρουσία, να εμφανιστούν περισσότερο ανταγωνιστικοί και να διεκδικήσουν ό,τι καλύτερο τους αναλογεί. Αυτό οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου το πέτυχαν στο έπακρο και ο προπονητής τους θα πρέπει να είναι υπερήφανος, αφού κατάφεραν όχι μόνο να στριμώξουν τον μέχρι χθες Πρωταθλητή Ευρώπης, αλλά να διεκδικήσουν τη νίκη μέχρι το τέλος και να ηττηθούν στις λεπτομέρειες από το κρύο αίμα του τεράστιου παίκτη που λέγεται Βασίλης Σπανούλης.

Πριν από την έναρξη του αγώνα ο Έρικ ΜακΚόλουμ παρέλαβε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη του πρωταθλήματος για τον δεύτερο γύρο και, κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης φρόντισε να αποδείξει πως δίκαια κέρδισε αυτόν τον τίτλο. Ο Αμερικανός γκαρντ ολοκλήρωσε τον αγώνα με 25 πόντους, 2 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 1 μπλοκ και μόλις 1 λάθος σε 37’ συμμετοχής, ωστόσο, ούτε η δική του προσπάθεια ούτε των συμπαικτών του δεν ήταν αρκετή ώστε να χαρίσουν στην ομάδα του την νίκη απέναντι στον Ολυμπιακό.

Το παιχνίδι ήταν αμφίρροπο από το πρώτο ως το τελευταίο δευτερόλεπτο. Η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με το σκορ ισόπαλο 16-16, στο ξεκίνημα του δευτέρου δεκαλέπτου ο Ολυμπιακός πήρε προβάδισμα +8, ωστόσο, ο Πανιώνιος αντέδρασε και το ημίχρονο βρήκε τους γηπεδούχους να προηγούνται με 39-37, ενώ στο τρίτο δεκάλεπτο, οι «κυανέρυθροι» πήραν κεφάλι στο σκορ ανεβάζοντας τη διαφορά ακόμα και στο +14 (60-46 στο 27’).

Οι «ερυθρόλευκοι» που ήταν αποφασισμένοι να τελειώσουν τη σειρά στο τρίτο παιχνίδι απάντησαν και ολοκλήρωσαν το δεκάλεπτο μειώνοντας τη διαφορά σε 60-55. Ο Πανιώνιος ανέβασε εκ νέου τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο (66-55 στο 32’), όμως, ο Ολυμπιακός με μπροστάρη των Σπανούλη που ευστόχησε σε συνεχόμενα μεγάλα τρίποντα μείωσε σταδιακά τη διαφορά φέρνοντας το παιχνίδι στον πόντο στο 37’.

Με 23’’ να απομένουν και το σκορ στο 79-77, ο Ολυμπιακός εξάντλησε το χρόνο της επίθεσής του και ο Βαγγέλης Μάντζαρης με καλάθι από κοντά 1’’ πριν το τέλος ισοφάρισε και έστειλε τον αγώνα στην παράταση.

Το παιχνίδι, όπως ήταν φυσικό πήγε στη δύναμη και, με τον Μπράιαντ Ντάνστον να έχει ήδη αποβληθεί λόγω φάουλ, ο Πανιώνιος θέλησε να το εκμεταλλευτεί περνώντας τη μπάλα μέσα στη ρακέτα. Από τον Ολυμπιακό, τη σκυτάλη στην επίθεση πήρε ο Γιώργος Πρίντεζης, ο οποίος κέρδισε πολλές μάχες και έδωσε δευτερόλεπτα πριν το τέλος προβάδισμα στην ομάδα του με 86-89.

Το παιχνίδι πήγε στη «ρουλέτα» των βολών και φτάσαμε στα 17’’ πριν το τέλος με τον Έρικ ΜακΚόλουμ να πετυχαίνει δύο ακόμα βολές, φτάνοντας συνολικά 12/12 ισοφαρίζοντας σε 90-90.

Στο χρόνο που απέμεινε ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία να πάρει τη νίκη και ο Βασίλης Σπανούλης δεν την άφησε να πάει χαμένη και με τρίποντο στην εκπνοή χάρισε τη νίκη στους «ερυθρόλευκους» με 90-93 και, ταυτόχρονα, την πρόκριση στον μεγάλο τελικό του Πρωταθλήματος, όπου θα διεκδικήσουν να βρεθούν και πάλι έπειτα από έναν χρόνο στην κορυφή.

Κορυφαίος για τους νικητές ήταν ο Βασίλης Σπανούλης, που σκόραρε 22 πόντους, πήρε 3 ριμπάουντ και μοίρασε 5 ασίστ, ενώ μεγάλη εμφάνιση, ειδικότερα στην παράταση, πραγματοποίησε και ο Γιώργος Πρίντεζης που ολοκλήρωσε με 17 πόντους.

Από τον Πανιώνιο που έδειξε ότι βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο και με μεθοδική δουλειά ίσως είναι κοντά στο να σταθεί ισάξια δίπλα στους δύο «αιωνίους», εκτός από τον Έρικ ΜακΚόλουμ, σπουδαία εμφάνιση πραγματοποίησαν και οι Λάνγκφορντ και Μίλμπουρν, που πέτυχαν αμφότεροι από 17 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 16-16, 39-37, 60-55, 79-79, 90-93 (παρ.)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.