Ο «Ντούντα» του έδωσε ένα γερό μάθημα

Written by  Ιαν 30, 2015

Ο Ολυμπιακός  δεν κατάφερε να αντέξει στην πολύ καλά διαβασμένη άμυνα της Αναντολού Εφές και με την χειρότερη εμφάνισή του στο Top 16 της Ευρωλίγκα γνώρισε την πρώτη του ήττα με 84-70, αφήνοντας την ΤΣΣΚΑ Μόσχας μόνη πρώτη στη βαθμολογία του ομίλου.

 

Οι «ερυθρόλευκοι» παρουσίασαν δύο πρόσωπα στην αναμέτρηση, καθώς στο πρώτο ημίχρονο ήταν ανταγωνιστικοί και, παρά το γεγονός ότι οι παίκτες της τουρκικής ομάδας είχαν μελετήσει άψογα το παιχνίδι τους, έκλεισαν το διάστημα αυτό μπροστά στο σκορ. Στο δεύτερο μέρος, όμως, οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου δεν άντεξαν την πίεση, έχασαν την ενέργειά τους, έμειναν από δυνάμεις και στο τέλος έφυγαν από την Πόλη με μια ήττα και μια σχετικά μεγάλη διαφορά.

Ο Βασίλης Σπανούλης πραγματοποίησε τη χειρότερη φετινή του εμφάνιση, αφού ολοκλήρωσε τον αγώνα με μόλις 2 πόντους και 0/3 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 2/2 βολές, και έδειξε πως από την απόδοσή του εξαρτάται κατά ένα πολύ μεγάλο βαθμό και η πορεία της ομάδας.

Παρ’ όλα αυτά, το ξεκίνημα των Πειραιωτών ήταν καλό, αφού με σωστές επιλογές, γρήγορο μπάσκετ και την γνωστή πολύ καλή τους άμυνα, κατάφεραν να έχουν τον έλεγχο του αγώνα και, μάλιστα, να κλείσουν το ημίχρονο μπροστά στο σκορ με 37-40. Το δεύτερο ημίχρονο ήταν μια καταστροφή για τον Ολυμπιακό, φού το αμυντικό πλάνο της ομάδας πήγε περίπατο, ο Ντρέιπερ έκανε πάρτι από τα 6, 75 μ., ενώ και το γεγονός ότι ο Σπανούλης ήταν ουσιαστικά εκτός αγώνα δεν βοηθούσε στο επιθετικό κομμάτι.

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς βρήκε τρόπο να πληγώσει την πρώην ομάδα του, εγκλωβίζοντας τον αρχηγό της σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης και, ταυτόχρονα, έχοντας απάντηση σε όποια προσπάθεια αντίδρασης έκανε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Η διαφορά έφτασε ακόμα και το -18 για τον Ολυμπιακό (75-57) και το μόνο που απέμενε για τους «ερυθρόλευκους» ήταν να προσπαθήσουν να τη ροκανίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο, ώστε να μη βρεθούν σε πολύ δύσκολη θέση σε περίπτωση ισοβαθμίας.

Το τελικό 84-70 ήταν απολύτως δίκαιο και σηματοδότησε την πρώτη ήττα του Ολυμπιακού στο Top 16, αποτέλεσμα που δεν κρίνεται ως καταστροφικό με την μέχρι τώρα εικόνα που έχει παρουσιάσει η ελληνική ομάδα.

Ο Όλιβερ Λαφαγιέτ με 11 πόντους και 4 ασίστ ήταν από τους λίγους διακριθέντες για την ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου και έδειξε πως η επιστροφή του θα δυναμώσει περισσότερο την περιφέρεια του Ολυμπιακού. Καλή εμφάνιση και από τον Βαγγέλη Μάντζαρη με επίσης 11 πόντους και 3 ασίστ, ενώ ο Οθέλο Χάντερ πέτυχε 12 πόντους και μάζεψε 8 ριμπάουντ, ωστόσο, η καλή άμυνα που είχε στήσει ο Ίβκοβιτς δεν επέτρεψε στους γκαρντ του Ολυμπιακού να τον τροφοδοτήσουν όσο θα ηθελαν.

Τη ζημιά έκαναν ο Ντρέπιπερ με 14 πόντους και 4/4 τρίποντα, ο Στεφάν Λάσμε που συνεχίζει την καλή του παράδοση απέναντι στην ομάδα του Πειραιά με 12 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ σημαντική προσφορά είχε και ο πρώην «ερυθρόλευκος», Στράτος Περπέρογλου με 8 πόντους και 3 ριμπάουντ.

Η ήττα αυτή διατήρησε τον Ολυμπιακό στη δεύτερη θέση (4-1) του ομίλου πίσω από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας που μένει μόνη και αήττητη στην κορυφή και την περιμένει την ερχόμενη εβδομάδα στο ΣΕΦ σε ένα ντέρμπι που θα κρύβει πολλές συγκινήσεις για όλους με την επιστροφή των Χάινς (κυρίως) και Τεόντοσιτς, αλλά και του Δημήτρη Ιτούδη σε μια αναμέτρηση που εν πολλοίς θα κρίνει και το αν η ελληνική ομάδα θα καταφέρει να διεκδικήσει μέχρι τέλους την πρώτη θέση ή αν οι Ρώσοι θα συνεχίσουν την ασταμάτητη πορεία τους στη φετινή διοργάνωση.

Tα δεκάλεπτα:17-18, 37-40, 57-52, 84-70

Αναντολού Εφές: 22/37 δίποντα, 9/18 τρίποντα, 13/15 βολές, 22-7 ριμπάουντ, 16 ασίστ, 7 κλεψίματα, 3 κοψίματα, 12 λάθη

Ολυμπιακός:13/35 δίποντα, 9/21 τρίποντα, 17/21 βολές, 17-14 ριμπάουντ, 14 ασίστ, 3 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 15 λάθη

Αναντολού Εφές (Ίβκοβιτς): Μπαλμπάι 4, Οσμάν 2, Περπέρογλου 8, Σάριτς 4, Ντρέιπερ 14, Κρστιτς 13, Λάσμε 12, Κορκμάζ, Τζάνινγκ 8, Ερτέλ 9, Κιλιτσλί, Μπιέλιτσα Μ. 10

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ, Χάντερ 12, Ντάνστον 6, Σπανούλης 2, Σλούκας 8, Πρίντεζης 6, Μάντζαρης 11, Καββαδάς, Κατσίβελης, Λαφαγέτ 11, Ντάρντεν 7, Λοτζέσκι 7

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.