Από το ΣΕΦ δεν περνάει κανείς

Written by  Φεβ 05, 2015

Ένας ψυχωμένος Ολυμπιακός που θύμισε την ομάδα που κέρδισε δύο συνεχόμενα Πρωταθλήματα Ευρώπης έκανε την εμφάνισή του σε ένα κατάμεστο ΣΕΦ και μπροστά στους φιλάθλους του που δημιούργησαν εκπληκτική ατμόσφαιρα ανάγκασε την ΤΣΣΚΑ στην πρώτη της ήττα στην φετινή Ευρωλίγκα με 84-76 και έστειλε τους «ερυθρόλευκους» ξανά στην κορυφή του ομίλου και ένα βήμα πιο κοντά στην πρόκριση και, γιατί όχι, και στο πλεονέκτημα έδρας στα playoffτης διοργάνωσης.

 

Οι «ερυθρόλευκοι» μετά το κακό πρώτο πεντάλεπτο έπαιξαν μπάσκετ για σεμινάριο, άπλωσαν στο παρκέ το πλούσιο ταλέντο τους και έδειξαν στο κατά πολλούς φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου πως παραμένουν μία από τις μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Πριν από την έναρξη της αναμέτρησης προβλήθηκε βίντεο αφιέρωμα στον Κάιλ Χάινς, ενώ οι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού, Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος, βράβευσαν τον πρώην παίκτη της ομάδας, υπό τις επευφημίες των φιλάθλων που φώναζαν ρυθμικά το όνομα του Αμερικάνου.

Δε συνέβη, όμως, το ίδιο και για τον προπονητή της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Δημήτρη Ιτούδη, το παρελθόν του οποίου στον πάγκο του Παναθηναϊκού, δεν ήταν δυνατόν να ξεχαστεί από τους φιλάθλους των γηπεδούχων που συχνά φώναζαν συνθήματα εναντίον του. Στο γήπεδο βρέθηκε και ο πρόεδρος του ποδοσφαιρικού Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης μαζί με τον νέο προπονητή της ομάδας, Περέιρα και μέλη του τεχνικού τιμ.

Οι «ερυθρόλευκοι» ξεκίνησαν παίζοντας καλή άμυνα πάνω στα δυνατά κορμιά της ρωσικής ομάδας, ωστόσο, στην επίθεση ξεκίνησαν νωθρά με αποτέλεσμα να έχουν πετύχει μόλις ένα καλάθι στο πρώτο πεντάλεπτο και την ΤΣΣΚΑ να προηγείται με 2-8.

Οι γηπεδούχοι ήταν νευρικοί και πολύ άστοχοι, έκαναν εύκολα λάθη, ενώ για ένα ακόμα παιχνίδι οι βολές ήταν το αδύνατο σημείο στο παιχνίδι τους, κάτι που επέτρεψε στην πολύ καλά διαβασμένη ΤΣΣΚΑ Μόσχας να προηγείται στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου με 11-17.

Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος πρόλαβε να αλλάξει όλη την πεντάδα του ήδη από την πρώτη περίοδο και με την είσοδο των Λοτζέσκι και Χάντερ, ο οποίος κυριάρχησε κάτω από τα καλάθια στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου, αιφνιδίασε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας ισοφαρίζοντας αρχικά και περνώντας μπροστά στο σκορ με 23-22 για πρώτη φορά στο 14’.

Τα πόδια των παικτών του Ολυμπιακού είχαν βγάλει «φτερά» και με την κερκίδα να δημιουργεί μια φανταστική ατμόσφαιρα, οι «ερυθρόλευκοι» πήραν μια διαφορά 8 πόντων (33-26 στο 16’) καθοδηγούμενοι από έναν εξαιρετικό Πρίντεζη που είχε φτάσει ήδη τους 10 πόντους.

Με τους γηπεδούχους να πετυχαίνουν συνολικά 32 πόντους στο δεύτερο δεκάλεπτο και ένα κρεσέντο έξω από τα 6,75 μ. λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου, οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με τον Ολυμπιακό να προηγείται με 43-37.

Ο Ολυμπιακός έκανε τρία λεπτά για να πετύχει τους πρώτους του πόντους στο τρίτο δεκάλεπτο, ωστόσο, αυτό δεν του στοίχισε, αφού η ΤΣΣΚΑ δεν κατάφερνε να βρει διαδρόμους προς το καλάθι του.  

Οι γηπεδούχοι έπαιξαν εξαιρετική άμυνα σε όλο το δεκάλεπτο, ενώ στην επίθεση αναπτύσσονταν υποδειγματικά και με ένα ξέσπασμα του Ματ Λοτζέσκι ανέβασαν τη διαφορά στο +10 (59-49 στο 29’) για να κλείσει η περίοδος με τον Ολυμπιακό να προηγείται με 64-53 με τρίποντο του Αμερικανο-βέλγου στην εκπνοή, το οποίο ξεσήκωσε πανηγυρισμούς στις κερκίδες.

Ο ενθουσιασμός παρέσυρε τους παίκτες του Ολυμπιακού σε βεβιασμένα λάθη στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, κάτι που η ΤΣΣΚΑ δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί, με αποτέλεσμα η διαφορά να παραμένει σταθερά σε διψήφια επίπεδα.

Μετά το 33’, ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν, με τη ρωσική ομάδα να εκμεταλλεύεται τη νευρικότητα και τις λάθος επιλογές των γηπεδούχων και με ένα ακόμα τρίποντο από τον «καυτό» Τεόντοσιτς να μειώσουν σε 69-66 στο 35’ και να ξαναφέρουν την ανησυχία στις κερκίδες.

Με το πάθος που τον διέκρινε σε όλο το παιχνίδι, ο Ολυμπιακός ανέβασε σταδιακά τη διαφορά και έφτασε ξανά στο +9 77-68 στο 38, πριν η ΤΣΣΚΑ με ένα σερί 0-5 με Τεόντοσιτς και Χάινς μειώσει ξανά σε 77-73 και το «θρίλερ» συνεχιστεί.

Ο Μπράιαντ Ντάνστον με 1/2 βολές έκανε το 78-73 με 1’ 05’’ να απομένουν, ο Χάινς κρεμάστηκε από τη μπασκέτα στα 57.3΄΄, αλλά η μπάλα δόθηκε στους Ρώσους αρχικά, απόφαση που άλλαξε όταν οι διαιτητές είδαν το ριπλέι.

Ο Ντε Κολό έστειλε τον Βασίλη Σπανούλη στη γραμμή των βολών στα 55,7’’, ο αρχηγός του Ολυμπιακού ευστόχησε και στις δύο για το 80-73 και, στη συνέχεια, έκανε φάουλ στον Ντε Κολό στην προσπάθειά του να κλέψει στην άμυνα.

Ο Γάλλος ευστόχησε μόνο σε μία βολή για το 80-74 στα 50,4’’ και εκεί η ΤΣΣΚΑ πέταξε «λευκή» πετσέτα, αφού δεν πίεσε στην άμυνα, αλλά προσπάθησε να τελειώσει το παιχνίδι με τη μικρότερη δυνατή διαφορά.

Το τελικό 84-76 γράφτηκε με δύο ελεύθερες βολές από τον Βασίλη Σπανούλη και με αυτό το σκορ επισφραγίστηκε μια πολύ μεγάλη νίκη για τον Ολυμπιακό που τον φέρνει στην πρώτη θέση του ομίλου μαζί με την ρωσική ομάδα που υπέστη την πρώτη της ήττα στην φετινή Ευρωλίγκα.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού Βασίλης Σπανούλης μπορεί να ήταν άστοχος και κατά γενική ομολογία να μην έκανε το καλύτερο παιχνίδι του, ωστόσο, κατάφερε να πετύχει 19 πόντους και να μοιράσει 5 ασίστ, οδηγώντας για ένα ακόμα παιχνίδι την ομάδα του. «Κλειδί» για την επικράτηση των «ερυθρολεύκων», ωστόσο, ήταν ο τρομερός Οθέλο Χάντερ που ήταν ανίκητος κάτω από τις δύο ρακέτες σημειώνοντας 12 πόντους και μαζεύοντας 5 ριμπάουντ. Σημαντική συνεισφορά στη νίκη είχαν και ο Ματ Λοτζέσκι, ο οποίος σημείωσε κρίσιμα καλάθια και ολοκλήρωσε με 13 πόντους, αλλά και ο Όλιβερ Λαφαγιέτ που σημείωσε 6 πόντους, έπαιξε σπουδαία άμυνα στο διάστημα που αγωνίστηκε και μοίρασε 6 ασίστ στους συμπαίκτες του.

Οι δύο πρώην «ερυθρόλευκοι», Μίλος Τεόντοσιτς και Κάιλ Χάινς ήταν οι κορυφαίοι για την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και, μέχρι να πάρει μπροστά η «μηχανή» των γηπεδούχων είχαν δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Κορυφαίος όλων ο Σέρβος γκαρντ, ο οποίος σκόραρε όποτε ήθελε, ολοκληρώνοντας την αναμέτρηση με 20 πόντους με 2 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 2 κλεψίματα, ενώ ο μαχητικός βραχύσωμος Αμερικανός σέντερ προσέθεσε άλλους 12 πόντους. Καλή εμφάνιση και από τον Νάντο Ντε Κολό, ο οποίος είχε 13 πόντους, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 2 κλεψίματα.

Με τη νίκη αυτή ο Ολυμπιακός όχι μόνο επέστρεψε στην κορυφή του ομίλου και έκανε ένα πολύ σημαντικό βήμα καταρχήν για την πρόκριση, αλλά πλέον και για το πλεονέκτημα της έδρας για τα playoffτης Ευρωλίγκα, αλλά πήρε και μια μεγάλη ψυχολογική τόνωση ενόψει συνέχειας, στέλνοντας, παράλληλα, το μήνυμα σε όλες τις κατευθύνσεις πως θα είναι μία από τις ομάδες που θα διεκδικήσουν μέχρι τέλους την πρόκριση στο FinalFourτης Μαδρίτης.

Τα δεκάλεπτα: 11-17, 43-37, 64-53, 84-76

Ολυμπιακός:19/39 δίποντα, 9/22 τρίποντα, 19/26 βολές, 16-15 ριμπάουντ, 18 ασίστ, 11 κλεψίματα, 3 κοψίματα, 12 λάθη

ΤΣΣΚΑ Μόσχας:20/39 δίποντα, 7/14 τρίποντα, 15/18 βολές, 22-7 ριμπάουντ, 15 ασίστ, 7 κλεψίματα, 1 κοψίματα, 16 λάθη

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ, Χάντερ 12, Ντάνστον 5, Σπανούλης 19, Σλούκας 8, Πρίντεζης 10, Μάντζαρης 7, Καββαδάς, Κατσίβελης 2, Λαφαγιέτ 6, Ντάρντεν 2, Λοτζέσκι 13

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ιτούδης): Ντε Κολό 15, Τεόντοσιτς 20, Φριτζόν 10, Νίκολς 3, Μαρκοϊσβίλι 7, Κορόμπκοφ, Γουίμς, Ζοζούλιν 2, Στρεμπκόφ, Βοροντσέβιτς 5, Καούν 2, Χάινς 12

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.