Πλήρωσε την «τρικυμία» στα κρίσιμα

Written by  Μαρ 21, 2015

Με τον Γιώργο Πρίντεζη να είναι ταυτόχρονα «ωραίος», αλλά και μοιραίος ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στη Βιτόρια από την Λαμποράλ Κούτσα με 74-73 και πλέον η μόνη του ελπίδα για το πλεονέκτημα έδρας στα play off της Ευρωλίγκα είναι να κάνει το απόλυτο στις τρεις αναμετρήσεις που απομένουν μέχρι το τέλος του Top 16, ανάμεσα στις οποίες είναι και μια «υποχρεωτική» πια απόδραση από την έδρα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

 

Παρά το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός  αναγκάστηκε να αγωνιστεί χωρίς τους Σπανούλη, Πέτγουεϊ και Τσαϊρέλη και με τους Σλούκα, Λαφαγέτ, Αγραβάνη και Ντάνστον να μην είναι απολύτως έτοιμοι, παρουσιάστηκε απολύτως ανταγωνιστικός, ωστόσο, η έλλειψη καθαρού μυαλού στα κρίσιμα σημεία, η αστοχία σε ελεύθερες βολές (6/12) και οι βιαστικές επιλογές τις στιγμές που η μπάλα «έκαιγε» του στέρησαν μία σημαντική νίκη στην προσπάθειά του να διεκδικήσει το πλεονέκτημα έδρας.

Ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν ο κορυφαίος της αναμέτρησης για τον Ολυμπιακό, στα κρίσιμα τελευταία δευτερόλεπτα, ωστόσο, έχασε δύο ελεύθερες βολές και στέρησε στην ομάδα του την ευκαιρία να κρατήσει την νίκη. Από την πλευρά της η Λαμποράλ Κούτσα αγωνίστηκε με πάθος για να πάρει τη νίκη που την διατηρεί ζωντανή στο κυνήγι της Αναντολού Εφές και σε τροχιά κατάκτησης της τέταρτης θέσης που οδηγεί στα play off.

Ο Ολυμπιακός μπήκε αποφασισμένος παρά τις απουσίες να διεκδικήσει από νωρίς τη νίκη και το επιβεβαίωσε παίζοντας εκπληκτική άμυνα στο ξεκίνημα και με γρήγορη κίνηση στην επίθεση να προηγηθεί μόλις στο πρώτο τρίλεπτο με 2-8, όμως, η Λαμποράλ με τρίποντα του Μπέρτανς ισοφάρισε γρήγορα σε 8-8 αποδεικνύοντας πως το βράδυ για τους Πειραιώτες μόνο εύκολο δεν θα είναι.

Η περιφερειακή άμυνα των παικτών του Ολυμπιακού δεν ήταν καθόλου καλή και με την Λαμποράλ να έχει ήδη 4/6 τρίποντα μέχρι το πεντάλεπτο, με τους «ερυθρόλευκους» να μη μπορούν να πάρουν τον έλεγχο του αγώνα. Η άμυνα διορθώθηκε, ο Σλούκας οργάνωσε πολύ καλά την επίθεση και ο Ολυμπιακός ολοκλήρωσε το πρώτο δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ με 19-23.

Με το ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου ο Ολυμπιακός έδειξε να ελέγχει το ρυθμό, ανεβάζοντας τη διαφορά στο +7 (21-28 στο 12’), όμως, η Λαμποράλ αντέδρασε, εκμεταλλεύτηκε τα «ειδικά» σχήματα που αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει ο Γιάννης Σφαιρόπουλος για να καλύψει τις απουσίες του και μείωσε γρήγορα σε 29-30 στο 15’.

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να διατηρήσει το προβάδισμα και, παρά τα αρκετά λάθη στην επίθεση που έδωσαν εύκολους πόντους στη Λαμποράλ, πήγε στα αποδυτήρια για το ημίχρονο προηγούμενος στο σκορ με 36-38.

Το παιχνίδι κύλησε με τις δύο ομάδες να ανταλλάσσουν το προβάδισμα στη διάρκεια του τρίτου δεκαλέπτου, με τον Ολυμπιακό να χάνει αρκετές ευκαιρίες να δημιουργήσει έστω μια μικρή διαφορά. Ό,τι «έχτιζε» στην άμυνα, το γκρέμιζε στην επίθεση κι έτσι, κανένας από τους δύο αντιπάλους δεν κατάφερε να ξεφύγει.

Ο Ολυμπιακός έχοντας στην πεντάδα του τους Αγραβάνη, Παπαπέτρου και Καββαδά, πήρε ένα μικρό προβάδισμα στο 28’ (47-52), όμως, η Λαμποράλ αντέδρασε αμέσως, ισοφάρισε σε 52-52 και το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με τον Ολυμπιακό να προηγείται με 53-55, έχοντας, ωστόσο, τεράστιο πρόβλημα στη θέση «5» με τους Ντάνστον και Καββαδά να έχουν από 4 φάουλ και τον Χάντερ να έχει 3.

Με τρίποντο του Αγραβάνη ο Ολυμπιακός πήρε προβάδισμα 53-59, όμως, η Λαμποράλ απάντησε με δύο συνεχόμενα εύστοχα σουτ από τα 6,75 μ. για να πάρει και πάλι προβάδισμα με 59-58 και το παιχνίδι να κρατά σε αγωνία τους θεατές μέχρι το τέλος. Οι γηπεδούχοι είχαν βρει ρυθμό και με την ώθηση του κόσμου τους πήραν με τη σειρά τους προβάδισμα 63-59, έχοντας κάνει ένα επιμέρους 10-1.

Οι «ερυθρόλευκοι» απάντησαν με ένα δικό τους σερί 0-7 με μπροστάρη τον Πρίντεζη και ένα «φαρμακερό» τρίποντο του Λαφαγέτ και πέρασαν και πάλι μπροστά με 63-66.

Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου, ωστόσο, δεν είχαν καθόλου καθαρό μυαλό, πήγαν σε μαζεμένες βιαστικές και άστοχες επιθέσεις και επέτρεψαν ξανά στην Λαμποράλ να πετύχει 7 συνεχόμενους πόντους με τον Μάικ Τζέημς και να πάρει εκ νέου το προβάδισμα με 70-66.

Το παιχνίδι ήταν πλέον για γερά νεύρα με τον Ολυμπιακό να μειώνει σε 72-71, ο Μπέρτανς, όμως, με καλάθι στον αιφνιδιασμό έκανε το 74-71 με μόλις 1.07’’ να απομένουν και έκανε τα πράγματα πολύ δύσκολα για τους «ερυθρόλευκους».

Ακριβώς στο 1’ πριν το τέλος, ο Οθέλο Χάντερ με εκπληκτικό κάρφωμα μείωσε σε 74-74, ο Τζέημς έκανε βιαστική επιλογή στα 48,7’’ και ο Ολυμπιακός είχε την ευκαιρία να πάρει το ματς. Ο Πρίντεζης κέρδισε φάουλ, ωστόσο, αστόχησε και στις δύο βολές. Ο Τιλί έχασε το σουτ και ο Ολυμπιακός είχε όλη την τελευταία επίθεση.

Ο Όλιβερ Λαφαγέτ, όμως, δεν έκανε σωστή επιλογή και με το άστοχο τρίποντό του χάρισε την νίκη με 74-73 στην Λαμποράλ Κούτσα και έχασε και άλλο έδαφος στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης στον όμιλο.

Ο Γιώργος Πρίντεζης κράτησε όρθιο τον Ολυμπιακό σε πολλά σημεία του παιχνιδιού κερδίζοντας πολλές «μάχες» κάτω από τα δύο καλάθια ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 15 πόντους και 7 ριμπάουντ. Οι δύο χαμένες βολές, ωστόσο, στο τέλος της αναμέτρησης μετριάζει τις εντυπώσεις από αυτή του την πολύ καλή εμφάνιση.

Καλή εμφάνιση και από τον Οθέλο Χάντερ που με 14 πόντους και 6/6 δίποντα ήταν θετικός, ενώ ο Κώστας Σλούκας με 7 πόντους και 5 ασίστ δεν κατάφερε να βοηθήσει την ομάδα του να πάρει τη νίκη.

Κορυφαίος της αναμέτρησης ήταν με διαφορά ο Μάικ Τζέημς, ο οποίος με 17 πόντους, 6 ριμπάουντ και 5 κλεψίματα ήταν ο βασικός συντελεστής της νίκης της Λαμποράλ Κούτσα. Εκτελεστής του Ολυμπιακού ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, αλλά και με το καλάθι στον αιφνιδιασμό στο τελευταίο λεπτό ήταν ο Ντέιβις Μπέρτανς που ολοκλήρωσε με 15 πόντους, ενώ 13 πόντους και 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ είχε ο Φαμπιέν Κοσέρ.

Ο Ολυμπιακός πλέον καλείται να υπερκεράσει όλες τις δυσκολίες και να κάνει το απόλυτο των νικών στις τρεις αγωνιστικές που απομένουν, για να κατακτήσει το πλεονέκτημα της έδρας στα play off της Ευρωλίγκα. Με την επιστροφή των τραυματιών και, κυρίως, του Βασίλη Σπανούλη οι πιθανότητες αυξάνονται, ωστόσο, όπως δήλωσε ο Μίλαν Τόμιτς μετά το τέλος του αγώνα, το ιατρικό και τεχνικό τιμ θα εξετάσουν κάθε παίκτη ξεχωριστά και από την κατάστασή τους θα εξαρτηθεί η επιστροφή του στην δράση.

Τα δεκάλεπτα: 19-23, 36-38, 53-55, 74-73

Λαμποράλ Κούτσα: 18/38 δίποντα, 8/25 τρίποντα, 14/19 βολές, 27-13 ριμπάουντ, 16 ασίστ, 9 κλεψίματα, 4 κοψίματα, 15 λάθη

Ολυμπιακός: 23/43 δίποντα, 7/20 τρίποντα, 6/12 βολές, 22-7 ριμπάουντ, 18 ασίστ, 6 κλεψίματα, 3 κοψίματα, 12 λάθη

Λαμποράλ Κούτσα (Ναβάρο) Άνταμς, Τζέημς 17, Άιβερσον 5, Κοσέρ 13, Σενγκέλια 5, Ντιοπ Μ., Ντιοπ Ι., Τιλί 5, Μπέγκιτς 6, Μαρτίνες, Σαν Εμετέριο 8, Μπέρτανς 15

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Χάντερ 14, Ντάνστον 4, Παπαπέτρου 2, Σλούκας 7, Πρίντεζης 15, Αγραβάνης 7, Μάντζαρης 4, Καββαδάς 2, Κατσίβελης, Λαφαγέτ 8, Ντάρντεν 3, Λοτζέσκι 7

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.