Όταν μιλάει η καρδιά!

Written by  Μαρ 26, 2015

Η καρδιά του Πρωταθλητή Ευρώπης φόρεσε και πάλι τα «ερυθρόλευκα» και ο Ολυμπιακός, μέσα σε ένα «φλεγόμενο» ΣΕΦ, «πλήγωσε» τον αγαπημένο του Ντούσαν Ίβκοβιτς, επικρατώντας της Αναντολού Εφές με 86-75 και κράτησε ζωντανές τις ελπίδες του για κατάκτηση της δεύτερης θέσης που δίνει το πλεονέκτημα της έδρας στα play off της Ευρωλίγκας.

 

Μπορεί ο Γιάννης Σφαιρόπουλος να μην είχε στη διάθεσή του τους Σπανούλη, Σλούκα, Πέτγουεϊ και Τσαϊρέλη, ωστόσο, οι υπόλοιποι παίκτες που είχε στη διάθεσή του έδειξαν πως ο Ολυμπιακός είναι πάνω από όλα ομάδα, κάλυψαν με το παραπάνω τις απουσίες και πήραν μια σπουδαία νίκη ουσίας και ψυχολογίας.

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου έκανε την καλύτερη ευρωπαϊκή του εμφάνιση και έδειξε ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να ποντάρει σε ένα λαμπρό μέλλον στο πρόσωπό του, ο Βαγγέλης Μάντζαρης προσέφερε σκορ και δημιουργία, ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν ανίκητος κάτω από τη ρακέτα, ο Όλιβερ Λαφαγέτ σκόραρε και για τους απόντες, «ρεφάροντας» το χαμένο τρίποντο στη Βιτόρια την περασμένη εβδομάδα και οι «ερυθρόλευκοι» πήραν την πρώτη από τις τρεις νίκες που χρειάζονται για την εξασφάλιση του πλεονεκτήματος της έδρας.

Πριν την έναρξη της αναμέτρησης, οι πρόεδροι του Ολυμπιακού, Γιώργος και Παναγιώτης Αγγελόπουλος τίμησαν τον Ντούσαν Ίβκοβιτς και τον Στράτο Περπέρογλου για την προσφορά τους στην ομάδα, με τους φιλάθλους να φωνάζουν το όνομα του Σέρβου προπονητή, ο οποίος οδήγησε δύο φορές τους «ερυθρόλευκους» στην κορυφή της Ευρώπης.

Οι «ερυθρόλευκοι» ξεκίνησαν νευρικά το παιχνίδι, έχοντας μεν καλή αμυντική λειτουργία, ωστόσο, στην επίθεση, εκτός από τα δύο πρώτα εύστοχα μακρινά σουτ από Ντάρντεν και Μάντζαρη, δεν έβρισκαν καθόλου εύκολα το δρόμο προς το καλάθι της Αναντολού Εφές, με αποτέλεσμα ο Μπράιαντ Ντάνστον να είναι ολοκληρωτικά αποκλεισμένος.

Η τουρκική ομάδα προηγήθηκε 10-16 στο 7’, όμως, ο Ολυμπιακός αντέδρασε, έσφιξε την άμυνά του και με υπομονή στην επίθεση έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ με 17-16, χάρη σε τρίποντο του Γιώργου Πρίντεζη σε νεκρό χρόνο.

Ένα γρήγορο 0-6 έφερε την Εφές μπροστά στο σκορ με 17-22 στο ξεκίνημα του δευτέρου δεκαλέπτου, όμως, και πάλι υπήρξε αντίδραση από τους Πειραιώτες που πέρασαν ξανά μπροστά στο 16’ με 29-27.

Οι «ερυθρόλευκοι», ωστόσο, ήταν εξαιρετικά άστοχοι (χαρακτηριστικές οι μόλις 2/8 ελεύθερες βολές), με αποτέλεσμα να μην μπορούν να πάρουν προβάδισμα ασφαλείας και τις δυο ομάδες να πηγαίνουν στα αποδυτήρια για το ημίχρονο ισόπαλες με 35-35.

Το παιχνίδι παρέμεινε «κλειστό» και στο τρίτο δεκάλεπτο, με τον Ολυμπιακό να εξακολουθεί να σκορπάει ευκαιρίες να πάρει τη διαφορά και την Εφές να εκμεταλλεύεται κάθε ευκαιρία που της παρουσιαζόταν για να διατηρεί ένα ελάχιστο προβάδισμα.

Με το καθαρό μυαλό να έχει χαθεί και τα πρώτα σημάδια κούρασης να κάνουν την εμφάνισή τους από την πλευρά των γηπεδούχων, η τουρκική ομάδα πήρε προβάδισμα 53-57 στο τέλος του δεκαλέπτου και οδήγησε σε ένα δραματικό φινάλε την αναμέτρηση.

Ένα σερί 6-0 στο πρώτο λεπτό του τέταρτου δεκαλέπτου έφερε τον Ολυμπιακό μπροστά στο σκορ με 59-57 πριν ο Στράτος Περπέρογλου με ένα ακόμα τρίποντο δώσει ξανά προβάδισμα στην Εφές.

Στο σημείο εκείνο «ξύπνησε» η «ερυθρόλευκη» ψυχή και με ένα ξέσπασμα από τους Ιωάννη Παπαπέτρου και Όλιβερ Λαφαγέτ που «βομβάρδισαν» το καλάθι της τουρκικής ομάδας από τα 6,75 μ. ο Ολυμπιακός πήρε προβάδισμα 73-66 στο 35’ και το ΣΕΦ άρχισε να δονείται από τις ιαχές των φιλάθλων των γηπεδούχων.

Τα λεπτά που απέμειναν έφεραν μόνο την τελική επισφράγιση της ανωτερότητας του Ολυμπιακού με τα πανηγύρια στις κερκίδες να δονούν την ατμόσφαιρα. Το τελικό 86-75 φέρνει τον Ολυμπιακό να «κλειδώνει» την τρίτη θέση του ομίλου, αλλά, ταυτόχρονα, να έχει κάνει το πρώτο από τα τρία πολύ δύσκολα, όπως αναμένονταν βήματα για να διεκδικήσει την δεύτερη θέση που δίνει το πλεονέκτημα έδρας στα play off.

Πάνω από όλα, όμως, πήρε μια τεράστια τονωτική ένεση για τη συνέχεια, που τον φέρνει στην Μόσχα και την πιο δύσκολη έδρα του ομίλου, προκειμένου να κυνηγήσει απέναντι στην πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ την πιο σημαντική, όπως αποδεικνύεται νίκη στο φετινό Top 16.

Ο Ιωάννης Παπαπέτρου πραγματοποίησε την καλύτερη εμφάνισή του από την επιστροφή του μετά τον τραυματισμό και έκανε τους φίλους του Ολυμπιακού να ονειρεύονται πως στο πρόσωπό του βρήκαν έναν από τους πρωταγωνιστές των επόμενων ετών για την ομάδα. Ο νεαρός φόργουορντ πέτυχε 12 πόντους, όμως, το σπουδαιότερο ήταν ότι έβγαλε πάθος, δύναμη και ενέργεια στο παρκέ, ενώ με το δικό του «σύνθημα» ξεκίνησε η αντεπίθεση του Ολυμπιακού στην τελευταία περίοδο.

Σπουδαία εμφάνιση πραγματοποίησε ο Όλιβερ Λαφαγέτ, ο οποίος πέτυχε 17 πόντους και μοίρασε 3 ασίστ, ξεσηκώνοντας με τα κρίσιμα καλάθια του την κερκίδα. Ο Γιώργος Πρίντεζης «μασούσε σίδερα» και με 15 πόντους και 12 ριμπάουντ ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος κάτω από τις δύο ρακέτες.

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης, μία μέρα μετά την ονομαστική του εορτή «κέρασε» τους συμπαίκτες του μία ώριμη εμφάνιση, σημειώνοντας 10 πόντους και μοιράζοντας 7 ασίστ, καλύπτοντας το κενό στη δημιουργία που άφησε η απουσία των Σπανούλη και Σλούκα.

Σπουδαία βοήθεια σε δημιουργία και εκτέλεση προσέφεραν επίσης οι Χάντερ με 10 πόντους και 3 ριμπάουντ, Ντάνστον με 9 πόντους και 4 ριμπάουντ και Λοτζέσκι με 8 πόντους, 6 ριμπάουντ και 6 ασίστ.

Από την τουρκική ομάδα, ο Στράτος Περπέρογλου έκανε ό,τι μπορούσε για να πληγώσει τους πρώην συμπαίκτες του σταματώντας στους 23 πόντους με 5/10 τρίποντα και 4 ριμπάουντ, ωστόσο, η εκπληκτική του απόδοση δεν ήταν αρκετή. Καλή εμφάνιση και από τον Ντάριο Σάριτς που έκανε double-doubleμε 10 πόντους και ισάριθμα ριμπάουντ, ενώ ο Νέναντ Κρστιτς σημείωσε 12 πόντους, ενώ ξεσήκωσε ουκ ολίγες φορές την κερκίδα με τις προκλητικές του ενέργειες.

Αποστολή εξετελέσθη, λοιπόν, για τον Ολυμπιακό που πλέον προετοιμάζεται για τον πιο κρίσιμο αγώνα μέχρι στιγμής στη χρονιά, περιμένοντας και ελπίζοντας πως θα έχει ετοιμοπόλεμους τους τραυματίες, ώστε να διεκδικήσει ό,τι καλύτερο μπορεί απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Τα δεκάλεπτα: 17-16, 35-35, 53-57, ΄86-75

Ολυμπιακός: 25/43 δίποντα, 10/27 τρίποντα, 6/14 βολές, 32-10 ριμπάουντ, 19 ασίστ, 4 κλεψίματα, 1 κόψιμο, 8 λάθη

Αναντολού Εφές: 10/31 δίποντα, 12/28 τρίποντα, 19/25 βολές, 29-6 ριμπάουντ, 17 ασίστ, 3 κλεψίματα, 1 κόψιμο , 8 λάθη

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Χάντερ 10, Ντάνστον 9, Παπαπέτρου 12, Χριστοδούλου, Πρίντεζης 15, Αγραβάνης, Μάντζαρης 10, Καββαδάς, Κατσίβελης 2, Λαφαγέτ 17, Ντάρντεν 3, Λοτζέσκι 8

Αναντολού Εφές (Ίβκοβιτς): Μπαλμπάι, Οσμάν, Περπέρογλου 23, Μπατούκ 9, Σάριτς 10, Ντρέιπερ, Κρστιτς 12, Λάσμε, Κορκμάζ, Τζάνινγκ 6, Ερτέλ 6, Μπιέλιτσα 9

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.