Έχασε τα ριμπάουντ και μαζί το πλεονέκτημα

Written by  Απρ 03, 2015

Ο Ολυμπιακός πάλεψε στη Μόσχα απέναντι στην πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ, όμως, στο τέλος λύγισε και με την ήττα του με 76-70 έμεινε τρίτος στον όμιλό του και πλέον θα διεκδικήσει με μειονέκτημα έδρας απέναντι σε Μπαρτσελόνα (πιθανότερο) ή Ρεάλ Μαδρίτης την πρόκρισή του στο Final Four της Μαδρίτης.

 

Οι «ερυθρόλευκοι» πλήρωσαν τις απουσίες τους, τα πολλά κενά διαστήματα, την αδυναμία να εκμεταλλευτούν τις αντίστοιχες ευκαιρίες τους και, κυρίως, την ολοκληρωτική επικράτηση των γηπεδούχων στη μάχη των ριμπάουντ (25-19 έναντι 27-6) και δεν κατάφεραν, παρά την φιλότιμη προσπάθειά τους να κάνουν την υπέρβαση απέναντι στο μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου.

Η αναμέτρηση ήταν εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολη για τον Ολυμπιακό, αφού η ΤΣΣΚΑ είναι μια πανίσχυρη ομάδα, πλήρεις σε όλες τις γραμμές, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» αγωνίστηκαν χωρίς τον Βασίλη Σπανούλη, τον Μπρεντ Πέτγουεϊ και τον Μιχάλη Τσαϊρέλη.

Ο Δημήτρης Ιτούδης θέλησε από νωρίς να χτυπήσει εκεί που η ομάδα του είχε πλεονέκτημα, περνώντας τη μπάλα μέσα στη ρακέτα, γνωρίζοντας πως η απουσία λύσεων κάνει ευάλωτο τον Ολυμπιακό.

Το δεύτερο φάουλ του Ντάνστον μέσα στο πρώτο τρίλεπτο δικαίωσε την έμπνευσή του και με τους «ερυθρόλευκους» να συμπληρώνουν πριν το 5λεπτο τα πέντε φάουλ, στέλνοντας τους παίκτες της ΤΣΣΚΑ στη γραμμή των βολών, η ρωσική ομάδα έχτισε από το ξεκίνημα μια διαφορά (18-7 στο 6’), έχοντας πάρει πλήρως και τον έλεγχο των ριμπάουντ (9 έναντι 2).

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έμοιαζαν να βρίσκονται σε άλλο γήπεδο, πελαγωμένοι κάτω από την ασφυκτική πίεση των αντιπάλων τους και μετά βίας κατάφερναν να δοκιμάσουν έστω μια προσπάθεια.

Παρ’ όλα αυτά, η είσοδος του Λαφαγιέτ και το πάθος του Πρίντεζη βοήθησαν τους «ερυθρόλευκους» να συμμαζέψουν την κατάσταση και να μειώσουν την διαφορά στο τέλος του δεκαλέπτου σε 21-17.

Η εικόνα του Ολυμπιακού άλλαξε αισθητά στο ξεκίνημα του δευτέρου δεκαλέπτου, δίνοντας άλλη εικόνα στην αναμέτρηση.

Οι «ερυθρόλευκοι» κράτησαν την ΤΣΣΚΑ χωρίς πόντο για  περισσότερα από 4’, όμως, το εκμεταλλεύτηκε ελάχιστα, αφού ναι μεν ο Ιωάννης Παπαπέτρου ξεκίνησε «καυτός» και με 5 συνεχόμενους δικούς του πόντους έφερε τον Ολυμπιακό για πρώτη φορά μπροστά με 21-22 ολοκληρώνοντας ένα σερί 0-12 για την ομάδα του, αλλά δεν κατάφερε να πάρει μια διαφορά ασφαλείας, την ώρα που οι παίκτες της ρωσικής ομάδας είχαν αρχίσει να «σπάνε» τα καλάθια.

Αντίθετα, οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ, όταν ξαναπέρασαν μπροστά, δεν έχασαν την ευκαιρία και άρχισαν σταδιακά και χωρίς ιδιαίτερο κόπο να δημιουργούν και πάλι μια διαφορά (36-28 στο 18’) για να λήξει το πρώτο ημίχρονο με τους γηπεδούχους να προηγούνται με 39-34.

Το τρίτο δεκάλεπτο ξεκίνησε ακριβώς, όπως και το πρώτο, με τον Ολυμπιακό να είναι νευρικός, να μην έχει καθαρό μυαλό και να πηγαίνει σε βιαστικές επιλογές για να ξεφύγει από την ασφυκτική πίεση της ΤΣΣΚΑ και τους γηπεδούχους να φτάνουν εύκολα στο καλάθι, ανεβάζοντας γρήγορα τη διαφορά και πάλι σε διψήφια επίπεδα (44-34 στο 23’).

Η διαφορά έφτασε και το +13 για την ΤΣΣΚΑ (49-36) με τον Ολυμπιακό να ζει τον απόλυτο πανικό, χάνοντας κατά κράτος τη μάχη των ριμπάουντ.

Η… αλαζονεία, ωστόσο, που επέδειξαν οι παίκτες της ρωσικής ομάδας, η βελτίωση της άμυνας, αλλά και των ποσοστών από τη γραμμή των 6,75 μ. με μπροστάρη τον Σλούκα που πέτυχε 8 συνεχόμενους πόντους, ξανάβαλαν τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι, με το δεκάλεπτο να ολοκληρώνεται με την ΤΣΣΚΑ να προηγείται με 51-49.

Το παιχνίδι πήρε τη μορφή ντέρμπι αντάξιου της αξίας και της ιστορίας των δύο ομάδων, όμως, η ΤΣΣΚΑ χτύπησε και πάλι στις αδυναμίες του Ολυμπιακού, δηλαδή στην λειψανδρία μέσα στη ρακέτα.

Τη στιγμή που οι «ερυθρόλευκοι» προσπαθούσαν άναρχα και με υπό πίεση επιλογές να μείνουν κοντά στο σκορ, η ΤΣΣΚΑ πήγε στο μπόνους των βολών μόλις στο 33’ αποκτώντας ένα πολύ σοβαρό πλεονέκτημα καθώς η αναμέτρηση πλησίαζε προς το τέλος της.

Η διαφορά πήγε στο +7 (58-51 στο 33’), όμως, ο Ματ Λοτζέσκι με συνεχόμενα τρίποντα κράτησε τον Ολυμπιακό σε επαφή με το σκορ, διατηρώντας ζωντανό το ενδιαφέρον για τον τελικό νικητή.

Σε μια τεράστια επίδειξη πάθους μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο, οι «ερυθρόλευκοι» διεκδίκησαν το καλύτερο που μπορούσαν μέχρι το τέλος, ωστόσο, η κόπωση, η απουσία λύσεων και η κατά κράτος χαμένη μάχη στα ριμπάουντ, δεν βοήθησαν να κάνουν την ολική ανατροπή.

Έτσι, με το τελικό 76-70 που αφήνει μια πίκρα που δεν κατάφεραν το κάτι παραπάνω, οι «ερυθρόλευκοι» θα μείνουν τελικά στην τρίτη θέση του ομίλου τους, ανεξάρτητα τι θα συμβεί στην τελευταία αγωνιστική απέναντι στην Νιζνί στο ΣΕΦ και θα περιμένουν να μάθουν αν αντίπαλός τους στα προημιτελικά της διοργάνωσης με μειονέκτημα έδρας είναι η Μπαρτσελόνα, που είναι το πιο πιθανό ή η Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Ολυμπιακός πλέον έχει χρόνο να προετοιμαστεί κατάλληλα για μια μεγάλη σειρά αγώνων και με τις εμφανίσεις του παρά τι απουσίες απέδειξε πως μπορεί να ελπίζει πως θα πετύχει τον στόχο της πρόκρισης στο Final Four της διοργάνωσης.

Ο Γιώργος Πρίντεζης κράτησε τον Ολυμπιακό ζωντανό σε μεγάλα διαστήματα της αναμέτρησης με 16 πόντους και 5 ριμπάουντ, ενώ ο Ματ Λοτζέσκι με 16 πόντους (4/5 τρίποντα) και 6 ριμπάουντ έδωσε το σύνθημα για την τελική ανατροπή, χωρίς, ωστόσο, αντίκρισμα. Καλή εμφάνιση και από τον Κώστα Σλούκα που με 12 πόντους και 4 ασίστ και μερικά κρίσιμα καλάθια ειδικά στην τρίτη περίοδο βοήθησε τον Ολυμπιακό να μείνει κοντά στο σκορ.

Έντονο πλουραλισμό εμφάνισε η ΤΣΣΚΑ Μόσχας που είχε τους Σόνι Γουίμς με 16 πόντους, Σάσα Καούν με 16 πόντους και 8 ριμπάουντ, Μίλος Τεόντοσιτς με 14 πόντους, 5 ριμπάουντ και 7 ασίστ και Αντρέι Κιριλένκο με 10 πόντους και 9 ριμπάουντ, να την «σπρώχνουν» προς το πλεονέκτημα έδρας.

Τα δεκάλεπτα: 21-17, 39-34, 51-49, 76-70

ΤΣΣΚΑ Μόσχας: 16/40 δίποντα, 6/23 τρίποντα, 26/33 βολές, 25-19 ριμπάουντ, 15 ασίστ, 6 κλεψίματα, 1 κόψιμο, 7 λάθη

Ολυμπιακός: 13/27 δίποντα, 10/24 τρίποντα, 14/19 βολές, 27-6 ριμπάουντ, 16 ασίστ, 2 κλεψίματα, 1 κόψιμο, 14 λάθη

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ιτούδης): Ντε Κολό 7, Τεόντοσιτς 14, Φριτζόν 2, Νίκολς 2, Τζάκσον 6, Κορόμπκοφ, Γουίμς 16, Βοροντσέβιτς 3, Καούν 16, Κριάπα, Χάινς, Κιριλένκο 10

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Χάντερ 5, Ντάνστον 6, Παπαπέτρου 5, Σλούκας 12, Πρίντεζης 16, Αγραβάνης, Μάντζαρης 2, Καββαδάς, Κατσίβελης, Λαφαγέτ 6, Ντάρντεν 2, Λοτζέσκι 16

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.