Αν θέλει break, πρέπει να αλλάξει πολλά

Written by  Απρ 15, 2015

Ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε ανέτοιμος στην πρεμιέρα των play off της Ευρωλίγκας και απέναντι στην Μπαρτσελόνα δεν προέβαλε την απαιτούμενη αντίσταση για να κάνει το «break». Οι Πειραιώτες, ωστόσο, παρά την ήττα τους με 73-57 έδειξαν ότι, αν βελτιωθούν αισθητά μπορούν να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο στο ματς της Παρασκευής.

 

Οι «ερυθρόλευκοι» προδόθηκαν κυρίως από την επίθεσή τους, αφού είχαν μόλις 6/22 τρίποντα (27%) και 9/15 βολές (60%), τομέας που «πονούν» από το ξεκίνημα της χρονιάς, ενώ έχασαν κατά κράτος τη μάχη των ριμπάουντ (29-15 έναντι 20-7), γεγονός που τους στέρησε τη δυνατότητα να παρουσιαστούν ανταγωνιστικοί στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού.

Παρά το καλό ξεκίνημα του Ολυμπιακού με μπροστάρη τον Γιώργο Πρίντεζη, η Μπαρτσελόνα έκανε ένα γρήγορο σερί 11-0 από τα μέσα του πρώτου δεκαλέπτου και πήρε νωρίς μια διαφορά 8 πόντων (14-6), εκμεταλλευόμενη την αστοχία των φιλοξενούμενων, αλλά και τα επιθετικά ριμπάουντ που ήταν «αχίλλειος πτέρνα» της ελληνικής ομάδας.

Το δεκάλεπτο έληξε με φτωχή επιθετική συγκομιδή για τον Ολυμπιακό, αλλά και με κακή αμυντική λειτουργία για το 20-8 που έδωσε νωρίς ψυχολογικό πλεονέκτημα στους γηπεδούχους.

Η διαφορά ανέβηκε γρήγορα στους 15 πόντους για τη Μπαρτσελόνα (25-10 στο 12’) με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να προβληματίζεται έντονα για το πώς θα ανατρέψει την κατάσταση. Ένα ξέσπασμα του Μπρεντ Πέτγουεϊ έριξε τη διαφορά κάτω από τους 10 πόντους, αλλά αυτό ήταν το όριο γύρω από το οποίο διατηρήθηκε η Μπαρτσελόνα μέχρι το 35-26 του ημιχρόνου.

Κι ενώ θα περίμεναν όλοι οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού οι παίκτες του να μπουν αποφασισμένοι για να ανατρέψουν την κατάσταση, αυτό το έπραξε η Μπαρτσελόνα και με δύο τρίποντα από Ναβάρο και Σατοράνσκι ανέβασε τη διαφορά και πάλι στους 15 (41-26 στο 22’) και ουσιαστικά έκοψε τα «φτερά» των «ερυθρολεύκων».

Αυτό ήταν και το «παιχνίδισμα» μεταξύ των δύο ομάδων ,αφού κάθε φορά που ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να μειώσει κάτω από τους δέκα, η Μπαρτσελόνα έφτανε ξανά στη μέγιστη τιμή της τη διαφορά, με το τρίτο δεκάλεπτο να ολοκληρώνεται με το φτωχό για την ελληνική ομάδα 50-38.

Ο Ολυμπιακός δεν είχε τις δυνάμεις να ακολουθήσει την ισπανική ομάδα και να ανατρέψει την κατάσταση κι έτσι το παιχνίδι πήγε χωρίς απρόοπτα μέχρι το τέλος. Η διαφορά έφτασε στη μέγιστη τιμή της λίγο πριν το τέλος (71-52 στο 39’) και το τελικό 73-57 ήρθε να δώσει στην Μπαρτσελόνα την πρώτη νίκη στην σειρά των προημιτελικών.

Κανένας παίκτης του Ολυμπιακού δεν έφτασε τους 10 πόντους, με τον Δημήτρη Αγραβάνη να είναι ο πρώτος σκόρερ με 9. Η εικόνα αυτή είναι χαρακτηριστική της κακής επιθετικής λειτουργίας των «ερυθρολεύκων» που θα πρέπει να είναι το πρώτο που θα προβληματίσει τον Γιάννη Σφαιρόπουλο ενόψει της δεύτερης αναμέτρησης της Παρασκευής.

Η επιστροφή του Βασίλη Σπανούλη δεν συνδυάστηκε με καλή εμφάνιση, καθώς ο αρχηγός του Ολυμπιακού ήταν εμφανώς ανέτοιμος και στα μόλις 10.59’ που αγωνίστηκε είχε μόλις 1 πόντο με 0/4 σουτ.

Αντιθέτως, ο Οθέλο Χάντερ παρουσιάστηκε σε καλύτερη κατάσταση και με 7 πόντους και 3 ριμπάουντ έδειξε ότι μπορεί να προσφέρει περισσότερα στη συνέχεια της σειράς.

Από την Μπαρτσελόνα που έκανε το 1-0 με «σβηστές μηχανές», ο Ματσέι Λάμπε είχε 8 πόντους και 9 ριμπάουντ, ο Τόμας Σατοράνσκι είναι 9 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ από 10 πόντους σημείωσαν οι Ναβάρο και Νάχμπαρ, που «μιλούσαν» κάθε φορά που ο Ολυμπιακός προσπαθούσε να ανατρέψει την κατάσταση.

Οι δύο ομάδες ανανέωσαν το ραντεβού τους για την Παρασκευή με τον Ολυμπιακό να πρέπει να αλλάξει πολλά αν θέλει να έχει καλύτερη τύχη και να διεκδικήσει το «break» που θα τον οδηγήσει πιο κοντά στον  στόχο της πρόκρισης στο FinalFour.

Τα δεκάλεπτα: 20-8, 35-26, 50-38, 73-57

Μπαρτσελόνα: 15/37 δίποντα, 10/21 τρίποντα, 13/19 βολές, 29-15 ριμπάουντ, 15 ασίστ, 7 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 13 λάθη


Ολυμπιακός: 15/31 δίποντα, 6/22 τρίποντα, 9/15 βολές, 20-7 ριμπάουντ, 14 ασίστ, 4 κλεψίματα, 4 κοψίματα, 13 λάθη


Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): Ντόελμαν, Χεζόνια 5, Χουέρτας 3, Αμπρίνες 6, Ναβάρο 10, Σατοράνσκι 9, Πλάις 6, Τόμας 5, Όλεσον 5, Λάμπε 8, Νάχμπαρ 10, Τόμιτς 6


Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 5, Χάντερ 7, Ντάνστον 5, Σπανούλης 1, Παπαπέτρου 5, Σλούκας 5, Πρίντεζης 4, Αγραβάνης 9, Μάντζαρης 4, Λαφαγέτ 5, Ντάρντεν 2, Λοτζέσκι 5

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.