Μία και να καίει!

Written by  Απρ 18, 2015

Ο Ολυμπιακός δεν είχε κερδίσει ποτέ τη Μπαρτσελόνα στις οκτώ εκτός έδρας αναμετρήσεις που προηγήθηκαν στην προϊστορία των δύο ομάδων, όμως, η πρώτη του νίκη ήταν και η πιο γλυκιά, αφού έπειτα από μια εκπληκτική εμφάνιση που θύμισε κάτι από τον Πρωταθλητή Ευρώπης τις διετίας 2012-13 επικράτησε με 63-76, έκανε το 1-1 στη σειρά των προημιτελικών και πλέον το πλεονέκτημα έδρας για την πρόκριση στο Final Four της Μαδρίτης περνά από το «φλεγόμενο» όπως αναμένεται ΣΕΦ.

 

Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου έκαναν σχεδόν το τέλειο παιχνίδι, αφού βελτίωσαν εντυπωσιακά την εικόνα τους σε σχέση με το παιχνίδι της Τετάρτης και με τον Γιώργο Πρίντεζη να κάνει το παιχνίδι της ζωής του, έγιναν η πρώτη ομάδα των play off που «έσπασε» την έδρα του αντιπάλου της.

Οι «ερυθρόλευκοι» διατήρησαν τον έλεγχο των ριμπάουντ και δεν επέτρεψαν στους ψηλούς της Μπαρτσελόνα να κάνουν το «πάρτι» που είχαν στο πρώτο παιχνίδι, σκόραραν από την περιφέρεια με εντυπωσιακά ποσοστά (13/27 τρίποντα), ενώ μοίρασαν 20 τελικές πάσες έναντι μόλις 7 των γηπεδούχων που γλίτωσαν από βαρύτερη ήττα χάρη στην εντυπωσιακή διαφορά στις βολές (15/22 έναντι 1/3 του Ολυμπιακού).

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε τον αγώνα, όπως ακριβώς ονειρεύονταν όλοι οι φίλοι του, έχοντας διορθώσει ολοκληρωτικά την εικόνα του σε σχέση με την πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων. Από το τζάμπολ οι «ερυθρόλευκοι» έδειξαν καθαρό μυαλό, περισσότερο πάθος και ενέργεια και αυτό τους βοήθησε να μπλοκάρουν τα «όπλα» της Μπαρτσελόνα.

Ο Βασίλη Σπανούλης ξεκίνησε «ζεστός», μοίρασε σωστά το παιχνίδι, σκόραρε όταν χρειάστηκε, ενώ την ίδια ώρα η άμυνα του Ολυμπιακού ήταν υποδειγματική. Οι Πειραιώτες, σε αντίθεση με το πρώτο παιχνίδι, πήραν τον έλεγχο του αγώνα, έπαιξαν τη γνωστή πιεστική τους άμυνα και δεν επέτρεψαν στους «μπλαουγκράνα» να βρίσκουν δίοδο προς το καλάθι.

Οι γηπεδούχοι ολοκλήρωσαν την πρώτη περίοδο με 2/11 σουτ, ενώ, αν ο Ολυμπιακός δεν είχε συμπληρώσει νωρίς τα 5 φάουλ, δείγμα της ασφυκτικής άμυνάς του, οι «ερυθρόλευκοι» θα είχαν πάρει από νωρίς μια σημαντική διαφορά. Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 10-15 στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου και έδειξε ότι ήταν αποφασισμένος να τα δώσει όλα για το «break».

Αυτό φάνηκε και στο ξεκίνημα του δευτέρου δεκαλέπτου, όταν με τρίποντα των Σπανούλη και Λαφαγέτ, ο Ολυμπιακός πήρε για πρώτη φορά προβάδισμα με διψήφια διαφορά (10-21 στο 12΄’), ενώ η διαφορά έφτασε ακόμα και στο +14 (15-29 στο15’), με κορυφαίο στη δεύτερη περίοδο τον Γιώργο Πρίντεζη που ήταν κυρίαρχος κάτω από τα δύο καλάθια.

Οι «ερυθρόλευκοι», ωστόσο, έδειξαν σημάδια πως παρασύρονται από τον ενθουσιασμό της στιγμής, με αποτέλεσμα, όχι μόνο να μην καταφέρουν να ξεφύγουν περισσότερο, αλλά και να επιτρέψουν στην Μπαρτσελόνα και, κυρίως στον εντυπωσιακό Χουάν Κάρλος Ναβάρο που είχε ήδη 11 πόντους με 3/4 τρίποντα να μένει όρθια και κοντά στο σκορ.

Το ημίχρονο έληξε με τον Ολυμπιακό να προηγείται με 25-35, έχοντας δείξει ότι με την εικόνα που παρουσίαζε μπορούσε να αξίζει ακόμα και κάτι καλύτερο.

Ο Ολυμπιακός μπήκε με… καθυστέρηση στο δεύτερο ημίχρονο, αφού επέτρεψε στην Μπαρτσελόνα σε λιγότερο από 2’ να κάνει ένα γρήγορο 6-0 και να μειώσει σε 31-35. Αυτό συνέβη, καθώς οι γηπεδούχοι εκμεταλλεύτηκαν τα missmatchesπου δημιουργούνταν με την ταυτόχρονη παρουσία των Τόμιτς και Λάμπε στην πεντάδα της, που έφεραν γρήγορους και εύκολους πόντους κάτω από το καλάθι, αλλά και με τις λάθος τοποθετήσεις των Πειραιωτών στην άμυνα.

Η επιστροφή στο παρκέ του Γιώργου Πρίντεζη ξανάδωσε ενέργεια στους «ερυθρόλευκους», ενώ ήταν ασταμάτητος στην επίθεση, ανεβάζοντας και πάλι τη διαφορά για τον Ολυμπιακό στο +8 (31-39 στο 14’). Οι γηπεδούχοι παρ’ όλα αυτά είχαν βρει ρυθμό και, παίζοντας πολύ σκληρή άμυνα στα όρια του φάουλ που, όμως, γινόταν ανεκτή από τους διαιτητές, παρέμενε σε απόσταση βολής.

Ένα εκπληκτικό ξέσπασμα από τα 6,75 μ. με τρίποντα των Σπανούλη, Πρίντεζη και Λοτζέσκι ξαναέστειλαν τον Ολυμπιακό στο +11 (43-54 στο 29’) και ξαναέφεραν το άγχος στην πλευρά των γηπεδούχων.

Το τρίτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τον Ολυμπιακό να προηγείται 45-56, με τους «ερυθρόλευκους» να έχουν καταφέρει να βρουν απαντήσεις σε όλες τις προσπάθειες της Μπαρτσελόνα να αντιδράσει.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού είχαν «φτερά» στα πόδια τους και παίζοντας εντυπωσιακή άμυνα, αλλά και βρίσκοντας λύσεις σε κάθε επίθεση, όχι μόνο διατήρησαν τη διαφορά, αλλά την αύξησαν πολύ γρήγορα στο +18 (50-68 στο 34’), έχοντας καταφέρει να «βραχυκυκλώσουν» πλήρως τη Μπαρτσελόνα.

Ο Ολυμπιακός ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού και έτσι, το τελικό    του χάρισε την πολυπόθητη εκτός έδρας νίκη που τον φέρνει πλέον στο ΣΕΦ έτοιμο για δύο αναμετρήσεις μπροστά στο κοινό του με στόχο ισάριθμες νίκες που θα τον φέρουν και πάλι σε FinalFour.

Ο,τι και να πει κανείς για την εμφάνιση του Γιώργου Πρίντεζη είναι πολύ λίγο, αφού ο εκ των αρχηγών του Ολυμπιακού έκανε τα πάντα στο παρκέ οδηγώντας την ομάδα του στη μεγαλειώδη νίκη. Ο πάουερ φόργουορντ των «ερυθρολεύκων» είχε 22 πόντους με 8/9 δίποντα και 9 ριμπάουντ και ήταν με διαφορά ο κορυφαίος παίκτης της αναμέτρησης.

Από κοντά και ο Βασίλης Σπανούλης, ο οποίος επέστρεψε από τον τραυματισμό του και έδειξε ότι μπορεί να έμεινε εκτός δράσης για πολύ καιρό, αλλά παραμένει ο κορυφαίος παίκτης αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού σημείωσε 16 πόντους με 4/7 τρίποντα και μοίρασε 5 ασίστ, ενώ με τα «φαρμακερά» του σουτ μίλησε στα κρίσιμα σημεία του παιχνιδιού όταν η Μπαρτσελόνα πλησίαζε στο σκορ.

Σπουδαίο παιχνίδι και από τον Βαγγέλη Μάντζαρη, ο οποίος είχε 12 πόντους με 4/4 τρίποντα και συμπλήρωσε την τριάδα των «πρώτων μεταξύ ίσων» για τον Ολυμπιακό, αφού όλοι οι παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Πολύ θετικός ήταν και ο Ματ Λοτζέσκι με 9 πόντους, 7 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Ο Αντέ Τόμιτς έκανε double-doubleμε 14 πόντους και 14 ριμπάουντ, ενώ ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο με 16 πόντους και 4/6 τρίποντα προσπάθησε στο ξεκίνημα να κρατήσει τη Μπαρτσελόνα κοντά στο σκορ.

Η σειρά πλέον μεταφέρεται στο «καυτό» όπως αναμένεται ΣΕΦ με τον Ολυμπιακό να κρατά πλέον εκείνος το πλεονέκτημα της έδρας στα play off και να έχει κερδίσει μια τεράστια «ένεση» αυτοπεποίθησης στη μάχη για την πρόκριση στο Final Four.  

Τα δεκάλεπτα: 10-15, 25-35, 45-56, 63-76

Μπαρτσελόνα: 15/37 δίποντα, 6/20 τρίποντα, 15/22 βολές, 22-14 ριμπάουντ, 7 ασίστ, 3 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 11 λάθη


Ολυμπιακός: 18/34 δίποντα, 13/27 τρίποντα, 1/3 βολές, 26-7 ριμπάουντ, 20 ασίστ, 3 κλεψίματα, 3 κοψίματα, 8 λάθη


Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): Ντόελμαν 2, Χεζόνια 3, Χουέρτας 6, Αμπρίνες, Ναβάρο 16, Σατοράνσκι 8, Πλάις 4, Τόμας 16, Τζάκσον 3, Λάμπε 6, Νάχμπαρ, Τόμιτς 14


Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ, Χάντερ 8, Ντάνστον 4, Σπανούλης 16, Παπαπέτρου, Σλούκας 2, Πρίντεζης 22, Αγραβάνης, Μάντζαρης 12, Λαφαγέτ 3, Ντάρντεν, Λοτζέσκι 9

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.