Σαρωτικός και άξιος Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός

Written by  Ιουν 14, 2015

Ο Ολυμπιακός είναι ο Πρωταθλητής Ελλάδος για το 2015, αφού έπειτα από εντυπωσιακή εμφάνιση επικράτησε του Παναθηναϊκού και στον τρίτο τελικό με 93-74 και με ένα εμφατικό συνολικό 3-0 επέστρεψε στην κορυφή έπειτα από τρία χρόνια.

 

Οι «ερυθρόλευκοι» επιβεβαίωσαν την ανωτερότητά τους σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, ολοκληρώνοντας μία εξαιρετική σεζόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, πετυχαίνοντας την πέμπτη συνεχή νίκη επί του «αιωνίου» αντιπάλου τους, ενώ κατάφεραν να «σκουπίσουν» μία σειρά τελικών για πρώτη φορά στην ιστορία τους.

Οι «πράσινοι» από την άλλη ολοκλήρωσαν μια πολύ κακή χρονιά με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και είναι σχεδόν σίγουρο ότι από την επόμενη σχεδόν ημέρα θα γίνουν πολλές αλλαγές, ώστε να επιστρέψει και πάλι στην κορυφή του πρωταθλήματος και σε

Το γήπεδο ήταν από νωρίς κατάμεστο από τους φιλάθλους του Ολυμπιακού που ζητούσαν επίμονα την νίκη και κατ’ επέκταση το πρωτάθλημα, ενώ δεν έλειψαν και οι πρώτες κροτίδες που έπεσαν στον περιφερειακό του αγωνιστικού χώρο.

Στο παρκέ εμφανίστηκε και η κούπα του Ευρωμπάσκετ ’87 με τον Κώστα Πολίτη και τον Αργύρη Καμπούρη να στέκονται στη γραμμή των βολών για χάρη της συνδρομητικής τηλεόρασης, ενθυμούμενοι σκηνές από τη μαγική βραδιά που άλλαξε τον ρουν της σύγχρονης μπασκετικής ιστορίας της χώρας μας.

Στο γήπεδο βρέθηκα και ο Πέρο Άντιτς, ο οποίος βρίσκεται στη χώρα μας για διακοπές και αποθεώθηκε κατά την εμφάνισή του από τους φίλους του Ολυμπιακού, που δεν ξέχασαν την προσφορά του στη διετία των ευρωπαϊκών τροπαίων.

Ο Ολυμπιακός αγωνίστηκε ξανά χωρίς τον Ιωάννη Παπαπέτρου που δεν κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα στην ποδοκνημική, ενώ στην αποστολή του Παναθηναϊκού βρέθηκε για πρώτη φορά στους τελικούς ο Εστεμπάν Μπατίστα, ο οποίος τις προηγούμενες μέρες έβγαλε κανονικά το πρόγραμμα της προπόνησης και τέθηκε στη διάθεση του προπονητή του.

Οι «ερυθρόλευκοι» ξεκίνησαν με εμφανή πρόθεση να χτυπήσουν μέσα στο καλάθι και να φθείρουν τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη, ο οποίος στους προηγούμενους δύο τελικούς είχε κάνει μεγάλη ζημιά μέσα στη ρακέτα και το κατάφεραν χρεώνοντας τον σέντερ του Παναθηναϊκού με δύο γρήγορα φάουλ. Αντιστοίχως, οι «πράσινοι» εφάρμοσαν την ίδια τακτική των δύο προηγούμενων παιχνιδιών, βρίσκοντας λύσεις στην επίθεση από την περιφέρεια και προσπαθώντας να φορτώσουν με φάουλ τους ψηλούς του Ολυμπιακού, κάτι που δούλεψε στο ξεκίνημα, με τον Ντάνστον να κάνει το δεύτερο φάουλ του μόλις στο 2’.

Το παιχνίδι ήταν νευρικό με τις δύο ομάδες ισόπαλες μέχρι το 8’, όμως, η είσοδος των Σλούκα, Πέτγουεϊ και Χάντερ, άλλαξε το ρυθμό του Ολυμπιακού που ανέβασε ταχύτητα και έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ με 16-12.

Ο Ολυμπιακός είχε στο διάστημα αυτό μόλις 1/5 τρίποντα και 5/10 βολές, δείγμα της νευρικότητας που διακατείχε τους γηπεδούχους, όμως, μόλις αυτό διορθώθηκε, η εικόνα του αγώνα άλλαξε ριζικά.

Οι «ερυθρόλευκοι» ξεκίνησαν το δεύτερο δεκάλεπτο έχοντας βρει ρυθμό στην περιφέρεια και με τα μακρινά σουτ των Αγραβάνη και Πέτγουεϊ, αλλά και την άμυνά τους που έκλεινε ασφυκτικά όλους τους διαδρόμους προς το καλάθι, επιλέγοντας να αφήνει ξανά το παιχνίδι στον Λουκά Μαυροκεφαλίδη, ο Ολυμπιακός ανέβασε σταδιακά τη διαφορά (29-20 στο 14’), ενώ πήγε για πρώτη φορά σε διψήφια επίπεδα στο 15’ (34-20).

Με το επιμέρους σκορ του δευτέρου δεκαλέπτου να είναι 35-27, απόρροια των πολλών κερδισμένων βολών και για τις δύο ομάδες, ο Ολυμπιακός πήγε στα αποδυτήρια για το ημίχρονο μπροστά στο σκορ με 51-39, έχοντας κάνει ένα εξαιρετικό επιθετικά παιχνίδι.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε απόλυτα συγκεντρωμένος στο τρίτο δεκάλεπτο και, φτάνοντας το εκπληκτικό 7/14 τρίποντα μείωσε τη διαφορά σε 51-46 στο 22’και ξαναέκανε το παιχνίδι ντέρμπι. Την ίδια στιγμή, ο Ολυμπιακός μπήκε χωρίς καθόλου καθαρό μυαλό, ενώ είναι χαρακτηριστικά τα τρία φάουλ του Βαγγέλη Μάντζαρη σε μόλις 1.45’.

Ένα ξέσπασμα του Βασίλη Σπανούλη που μοίρασε δύο ασίστ και πέτυχε οκτώ συνεχόμενους πόντους \, έφεραν τον Ολυμπιακό στο +15 (63-48 στο 25’) και το πάρτι στις κερκίδες του ΣΕΦ είχε ήδη ξεκινήσει.

Με νέο τρίποντο του Ματ Λοτζέσκι, η διαφορά έφτασε για πρώτη φορά στο +20 (69-49 στο 27’), ενώ το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη,  οποίος μείωσε σε 75-58.

Με τους παίκτες του Ολυμπιακού να βιάζονται να πανηγυρίσουν, ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε τον ενθουσιασμό των αντιπάλων του και με ένα σερί 2-10 μετέτρεψε στο 78-58 του 31’ σε 80-68 στο 25’, όμως, οι δυνάμεις του έφτασαν μέχρι εκεί, αφού οι γηπεδούχοι δεν ήταν διατεθειμένοι να αφήσουν και αυτόν τον τίτλο να τους ξεφύγει.

Το ΣΕΦ πήρε «φωτιά» από τα καπνογόνα και τις κροτίδες των φιλάθλων του Ολυμπιακού που πανηγύριζαν μια μεγάλη νίκη με 93-74 που χάρισε τον τίτλο του Πρωταθλητή Ελλάδας στους «ερυθρόλευκους» με τον πιο πειστικό τρόπο απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που ήταν ανήμπορος να ακολουθήσει σε οποιοδήποτε σημείο της σειράς των τελικών.

Ο Βασίλης Σπανούλης επεφύλασσε ένα εντυπωσιακό παιχνίδι για το κλείσιμο του Πρωταθλήματος, πετυχαίνοντας συνολικά 23 πόντους, με 5 ασίστ, στέλνοντας το μήνυμα για τον ξεσηκωμό στις κερκίδες.

Από τους «ερυθρόλευκους» που δεν είχαν υστερήσαντα παίκτη, ο Γιώργος Πρίντεζης είχε 12 πόντους με 6 ριμπάουντ, ο Ματ Λοτζέσκι 11 πόντους με 5 ριμπάουντ και ο Οθέλο Χάντερ 10 πόντους και 7 ριμπάουντ.

Για τον Παναθηναϊκό που δεν κατάφερε να είναι ανταγωνιστικός στον τελευταίο αγώνα της χρονιάς, ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς είχε 17 πόντους με 4 ασίστ, ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης 14 πόντους και 6 ριμπάουντ, ο Αντώνης Φώτσης 11 πόντους με 7 ριμπάουντ και ο Εστεμπάν Μπατίστα στην επιστροφή του έπειτα από σχεδόν ένα μήνα, 10 πόντους με 4 ριμπάουντ.

Ο Ολυμπιακός πανηγυρίζει το 11ο Πρωτάθλημα της ιστορίας του σε μια χρονιά που κρίνεται άκρως επιτυχημένη έχοντας φτάσει νωρίτερα και στον τελικό της Ευρωλίγκα.

Τα δεκάλεπτα: 16-12, 51-39, 75-58, 93-74

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 5, Χάντερ 10, Ντάνστον 5, Σπανούλης 23, Ντάρντεν 9, Σλούκας 5, Λαφαγέτ 3, Λοτζέσκι 11, Πρίντεζης 12, Αγραβάνης 5, Μάντζαρης 5, Καββαδάς 

Παναθηναϊκός (Μανωλόπουλος): Χαραλαμπόπουλος, Σλότερ 10, Μποχωρίδης, Γιάνκοβιτς 17, Φώτσης 9, Νέλσον, Μαυροκεφαλίδης 14, Διαμαντίδης 5, Μπατίστα 10, Μπλουμς, Κούπερ 7, Μόργκαν 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.