Το agapotobasket.gr στο εξειδικευμένο Basketball camp του Νικηφόρου Αγ. Βαρβάρας

Written by  Ιουν 08, 2017

Ένα ιδιαίτερα εξειδικευμένο camp παρουσιάζει για τον επόμενο μήνα το τμήμα μπάσκετ του ΝΕΦΟ Νικηφόρος, προσκαλώντας τους αθλητές του Συλλόγου και όχι μόνο να βρεθούν για ένα μήνα υπό τις οδηγίες έμπειρων προπονητών και να διδαχθούν για το πώς οι ίδιοι θα βελτιωθούν ατομικά και ομαδικά.

Στόχος του προγράμματος, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, είναι μέσα από ένα άρτια δομημένο προπονητικό προγραμματισμό, τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να διευρύνουν τις γνώσεις τους, να γνωρίσουν την αξία της ποιοτικής προπόνησης και να μάθουν εξειδικευμένες πτυχές του αγαπημένου τους αθλήματος.

Το σύστημα προπόνησης είναι ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου και είναι ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες της κάθε ηλικιακής ομάδας των νεαρών αθλητών.

Το agapotobasket.gr συνάντησε τη διοίκηση της ομάδας και συνομίλησε τόσο για το camp που πραγματοποιείται για τρίτη συνεχή χρονιά, όσο κυρίως για τις αρχές και αξίες του Συλλόγου, τη φιλοσοφία των προγραμμάτων του, καθώς και το όραμα για την επόμενη γενιά καλαθοσφαιριστών.

 «Το σωματείο ιδρύθηκε το 1980 και αρχικά είχε διάφορα αθλήματα. Βόλεϊ ανδρών-γυναικών, χάντμπολ ανδρών- γυναικών, ενόργανη και ρυθμική γυμναστική. Σήμερα, καλλιεργεί μόνο το μπάσκετ στην πόλη μας και αριθμεί περίπου 150-170 παιδιά, τα οποία αγωνίζονται σε πολύ καλό επίπεδο», δηλώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Παπαναγόπουλος.

 

Γέννημα θρέμμα Αγ. Βαρβάρας , ο ίδιος αγωνίστηκε στην ομάδα σε νεαρή ηλικία και, όπως συμβαίνει με όλες τις πρώτες αγάπες, μένουν παντοτινές. Παραδέχεται ότι δε μπορεί να αποχωριστεί την αγαπημένη του ομάδα και μιλά με τα καλύτερα λόγια για το τιμ που σήμερα την στελεχώνει και μαζί θέτουν τους στόχους της ομάδας.

 «Είμαστε ένα νοικοκυρεμένο σωματείο, δεν έχουμε στήριξη από παράγοντες, όμως, είμαστε και ένα από τα καλύτερα σωματεία σε επίπεδο δουλειάς, αποτελεσμάτων και παραγωγής παιδιών. Το βασικό είναι η παραγωγή. Έχουμε δυο προπονητές από τους καλύτερους που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, τον Μιχάλη Γρυλλιωνάκη και τον Κώστα Μαγγουνή, αλλά και τον  Βαγγέλη Τσουλιά ως γυμναστή. Για να βρει κάποιος γυμναστή αποκλειστικά δικό του, που ασχολείται με το να φτιάχνει διαφορετικά προγράμματα εκγύμνασης για κάθε παιδί, πρέπει να ψάξει σε σωματεία μεγαλύτερων κατηγοριών. Αυτό το τιμ προπονητών είναι χρόνια μαζί μας και εφαρμόζουν ένα ενιαίο πρόγραμμα», συμπληρώνει.

Το camp γίνεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και, όπως έχει δείξει η ιστορία, τα παιδιά ανταποκρίθηκαν, ενώ είδαν σημαντικές βελτιώσεις σε όλα τα επίπεδα.   

«Το συγκεκριμένο camp είναι εξειδικευμένο για προχωρημένα παιδιά. Φέτος αποφασίσαμε να το ξεκινήσουμε και για πιο μικρά παιδιά, από 10 χρονών. Το πλάνο και η σκέψη είναι η ίδια. Να βελτιωθούν αθλητικά, σωματικά, μπασκετικά. Νομίζω ότι είμαστε πρωτοπόροι σε αυτό. Ευελπιστούμε να φτάσουμε τα 40 παιδιά. Παραπάνω δεν γίνεται, γιατί δεν είναι ένα πρόγραμμα φύλαξης, απασχόλησης ή μαζικός αθλητισμός. Είναι εξειδικευμένο πρόγραμμα  που εστιάζει στην ατομική βελτίωση σε όλα τα επίπεδα. Ο αθλητής χτίζεται το καλοκαίρι. Ελπίζω να έχει επιτυχία και να συνεχίσουμε και του χρόνου», σημειώνει ο κ. Παπαναγόπουλος.

Ο πρόεδρο ς του Συλλόγου μιλά με ικανοποίηση για την προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι σήμερα, αλλά και την φιλοσοφία της ομάδας να στελεχώνεται σχεδόν αποκλειστικά από παιδιά που παράγει η ίδια.

«Αυτή τη στιγμή, όλη η ανδρική ομάδα που αγωνίζεται στην Β’ ΕΣΚΑ, αποτελείται είτε από παιδιά μεγάλα από την υποδομή μας είτε από έφηβους που ανεβαίνουν τώρα. Ακόμα δεν έχουμε αποφασίσει τι θα κάνουμε την επόμενη χρονιά. Θα χρειαστεί να πάρουμε κάποια παιδιά σε θέσεις που έχουμε ελλείψεις, αλλά το 90% της ομάδας θα είναι με παιδιά δικά μας».

Την απόφαση αυτή επιβεβαιώνει και ο έφορος της ομάδας, Παύλος Κρόγκος.

«Η απόφαση της διοίκησης και του τεχνικού τιμ είναι ότι θα στηριχθούμε στα παιδιά μας. Τα παιδιά του εφηβικού και ίσως κάποια του παιδικού, θα στελεχώσουν και την ανδρική ομάδα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ευελπιστούμε ότι θα έρθουν και άλλα παιδιά.  Όλα τα τμήματα έχουν παίξει σε δεύτερες, τρίτες φάσεις ή σε Final Four. Όλοι βλέπουν το επίπεδο δουλειάς που γίνεται εδώ. Και ήταν και ανάγκη να κάνουμε ένα τέτοιο καμπ για να δείξουμε και στους γύρω ποια είναι η ποιότητα και γιατί υπάρχει αυτή η διαφορά. Κανένα από τα παιδιά μας, όλα τα χρόνια δεν έχουν θέματα κακών συμπεριφορών, όχι μόνο σε αγωνιστικό επίπεδο, αλλά, κυρίως, στην καθημερινότητά τους. Και αυτό είναι μεγάλη επιτυχία», αναφέρει.

Η φιλοσοφία της παραγωγής όχι μόνο μπασκετικών ταλέντων, αλλά, πολύ περισσότερο, ανθρώπους καλούς για την κοινωνία που να θέλουν, μάλιστα, να παραμείνουν στην ομάδα με όποιον τρόπο μπορούν, είναι ξεκάθαρη σε όλα τα στελέχη του Συλλόγου.

Ο Γιώργος Κατρίτσης, Γενικός Αρχηγός της ομάδας, επισημαίνει ότι αυτή η δουλειά βγαίνει προς τα έξω και αναγνωρίζεται ακόμα και από άλλα σωματεία, ενώ μοιράζεται και τις σκέψεις του σχετικά με το πώς μεταφράζεται η έννοια «παραγωγή» για τους ανθρώπους του Συλλόγου.

«Το γεγονός ότι έρχονται αθλητές από άλλα σωματεία που είναι και σε καλύτερες κατηγορίες από εμάς, σημαίνει ότι αναγνωρίζεται και η ομαδικότητα των παιδιών στα τμήματα.  Δείχνει ότι υπάρχει μια δυναμική. Να συνυπολογίσουμε ότι μιλάμε για μια ομάδα του Δήμου Αγ. Βαρβάρας, με μικρή βοήθεια. Όμως δουλεύουμε με πραγματική αγάπη. Ακόμα και οι προπονητές των μικρών κατηγοριών, πάλι προέρχονται από τα σπλάχνα της ομάδας. Δεν πρέπει  να σκοτώνεις τα παιδιά σου όταν τελειώνουν. Ό,τι κρατάς, μπορεί να σε μεγαλώσει. Πρέπει να πηγαίνεις αθλητικά, σαν ομάδα και να τα διαπαιδαγωγείς. Θέλουμε να κάνουμε παραγωγή, αλλά το ζητούμενο δεν είναι να βγάζεις παικταράδες. Είναι να βγάζεις πάνω από όλα ανθρώπους. Και από αυτούς, καλυτερεύοντας τους τεχνικά, μπορείς να κερδίσεις. Καλός μαθητής, καλός άνθρωπος για να γίνει καλός αθλητής», αναφέρει.

Ο πολύπειρος τεχνικών Κώστας Μαγγουνής, προπονητής Παίδων, Παμπαίδων και υπεύθυνος της Ακαδημίας του Νικηφόρου, μεταφέρει τις αγωνίες του από τη δική του οπτική, καθώς πολλές φορές δεν έχει να διαχειριστεί τις ιδιαιτερότητες του κάθε νεαρού αθλητή, αλλά και τα πιεστικά «θέλω» των γονέων.

«Το μπάσκετ στην Ελλάδα λειτουργεί γονιδιακά. Όλα τα παιδιά παίζουν μπάσκετ. Η ευθύνη η δική μας είναι, ένα παιδί που φεύγει, να μην πάει σε έναν προπονητή και να μάθει πράγματα που δεν του δίδαξες. Τα παιδιά πρέπει να μάθουν σωστά και αυτό που πρέπει για την ηλικία τους, γιατί κάθε ηλικία θέλει και το δικό της τρόπο. Τα θέλω των γονιών είναι πολύ δύσκολα. Πιστεύω ότι και οι γονείς πρέπει να μαθαίνουν. Είναι και γι’ αυτούς σχολείο η προπόνηση, όχι μόνο για τα παιδιά. Πρέπει να μαθαίνουν να βλέπουν το παιδί τους να αγωνίζεται. Οι περισσότεροι το κάνουν για να… αγωνίζονται αυτοί», αναφέρει ο έμπειρος προπονητής και εξηγεί:

«Τα παιδιά έχουν ένστικτο με το που μπαίνει  ο κάθε προπονητής να αντιλαμβάνονται αν ξέρεις ή όχι. Αν ξέρεις, τους έχεις κερδίσει. Αν όχι, γίνεται ο κακός χαμός. Ένα φροντιστήριο είμαστε. Μπαίνεις μέσα και μαθαίνεις. Είναι πιο δύσκολο να διδάξεις τη διαχείριση της ήττας. Στη νίκη πανηγυρίζουν όλοι μαζί και μετά το ξεχνούν. Στην ήττα μπορεί να έχουν και θέματα στο σπίτι. Κάνουμε πολύ συχνά συναντήσεις με του γονείς και προσπαθούμε να τους εξηγήσουμε ότι το παιδί είναι που παίζει. Οι περισσότεροι το καταλαβαίνουν, αλλά υπάρχει και ένα ποσοστό που δεν το δέχεται και νομίζει ότι παίζουν οι ίδιοι. Αφού το παιδί μου μπαίνει μέσα, άρα πρέπει να είναι το καλύτερο του κόσμου. Δεν είναι έτσι όμως. Ειδικά στο μπάσκετ που, για να διακριθείς, πρέπει να κουραστείς πάρα πολύ. Κάποιες φορές, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ζητώ να μου φέρουν τους βαθμούς τους. Συνήθως οι βαθμοί του σχολείου με την απόδοση στο μπάσκετ συμβαδίζουν», σημειώνει.

Όπως αναφέρει, το camp διαρκεί ένα μήνα, διάστημα τόσο ώστε τα παιδιά να έχουν τη δυνατότητα να ξεκουραστούν το καλοκαίρι. Για τον προπονητή, το να παραμείνουν τα παιδιά κοινωνικά και να διασκεδάζουν το άθλημα, είναι πολύ σημαντικό. Και, βεβαίως, οι συμπεριφορές εκτός γηπέδου είναι εκείνες που μετρούν περισσότερο. Γι’ αυτό και η προπόνηση, εκτός από τη βελτίωση των αθλητικών ικανοτήτων, στοχεύει στο να γίνει και ένα μάθημα ζωής.

«Η συμπεριφορά τους είναι υποδειγματική σε όλα τα επίπεδα. Στόχος μου προσωπικά είναι να με βλέπουν τα παιδιά μετά από πολλά χρόνια και να με χαιρετούν γιατί θα έχουν εισπράξει ότι βίωσαν μια ίση αντιμετώπιση. Το μήνυμα που περνάμε στα παιδιά είναι ότι εδώ που ήρθαν, θα πάρουν αυτό που τους αξίζει. Δεν χαρίζεται τίποτα σε κανέναν. Το κερδίζουν με τον ιδρώτα τους. Τα παιδιά, όσο μικρά κι αν είναι, το τιμούν αυτό. Θέλουν να ξέρουν τους όρους του παιχνιδιού. Αν δεν είσαι δίκαιος, τα έχεις χάσει».

Ημερομηνία έναρξης και ώρες λειτουργίας

Το camp έχει ήδη ξεκινήσει από την Δευτέρα 5 Ιουνίου 2017 για τους αθλητές του Λυκείου, ενώ την Παρασκευή 9 Ιουνίου ξεκινά το πρόγραμμα για τους αθλητές Γυμνασίου και Δευτέρα 12 Ιουνίου για τα παιδιά του Δημοτικού.  (διάρκεια 4 εβδομάδες). Υπεύθυνοι των προπονήσεων είναι ο προπονητής Μιχάλης Γρυλλιωνάκης, ο γυμναστής. Βαγγέλης Τσουλιάς και ο αθλητής του ΓΣ Περιστερίου, Σπύρος Μαγγουνής.

Ώρες λειτουργίας camp – Αθλητές Λυκείου, Γυμνασίου
Δευτέρα 17:30-20:30
Τρίτη 17:30-20:30
Τετάρτη 14:00-17:00
Πέμπτη 11:00-14:00
Παρασκευή 14:30-17:30

Ώρες λειτουργίας camp – Αθλητές Δημοτικού
Δευτέρα 18:30-21:30
Τρίτη 18:30-21:30
Τετάρτη 17:00-20:00
Πέμπτη 19:00-21:30
Σάββατο 15:30 -18:30

 

Πληροφορίες / Αιτήσεις Συμμετοχής στο 6937419479 ή στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.