Τάσος Μπουλμέτης: «Ένα πανέμορφο ταξίδι δύο ετών»

Written by  Ιαν 24, 2018

Λίγες ώρες πριν η πολυαναμενόμενη ταινία του «1968» βγει στις αίθουσες, ο σκηνοθέτης, Τάσος Μπουλμέτης, βρήκε λίγο χρόνο για να απαντήσει στις ερωτήσεις του agapotobasket.gr και του sportstories.gr για το ευχάριστο συναίσθημα της αναμονής, την ανταπόκριση του κοινού και τη συνεργασία του με τους συντελεστές.

Ο σκηνοθέτης των όμορφων και νοσταλγικών ταινιών, μίλησε για τα θετικά μηνύματα που εισπράττει από το κοινό, την επιτυχία της ταινίας στις γυναίκες, την σχέση του με τον Μάκη Αγγελόπουλο, το γιατί αυτή δεν είναι μια ταινία μόνο για ΑΕΚτζήδες, αλλά και για το αν θα κάνει τελικά εκείνο το διάλειμμα που είχε στο μυαλό του πριν ο μεγαλομέτοχος της ΚΑΕ ΑΕΚ τον καλέσει στο τηλέφωνο και του ζητήσει να κάνει την ταινία.

 

Σε λίγες ώρες πια, το «1968» θα παίζεται στις αίθουσες. Ποια είναι τα συναισθήματα σας;

Υπάρχει πολύ μεγάλη αγωνία. Ευχάριστη αγωνία. Η ανταπόκριση που έχουμε από όσους έχουν δει την ταινία είναι πάρα πολύ θετική. Ελπίζουμε να αρέσει στο κοινό και όχι μόνο στους ΑΕΚτζήδες. Δεν είναι μια ταινία για την ΑΕΚ, είναι μια ταινία για όλους τους θεατές. Και για τους νεότερους που θα δουν μια εποχή για την οποία θα μάθουν πράγματα και για όσους έζησαν εκείνες τις μέρες και ειδικότερα την ημέρα του άθλου.

 

Υπάρχει ενθουσιασμός από τον κόσμο, ακόμα και από τους μη ΑΕΚτζήδες, όπως είπατε. Ο κόσμος την περιμένει την ταινία.

Μακάρι να δούμε πραγματικά πώς θα αντιδράσουν. Με μεγάλη χαρά θα δω να πηγαίνει ο κόσμος. Παρεμπιπτόντως, αρέσει πολύ στις γυναίκες!

 

Αλήθεια; Αυτό πώς το παρατηρήσατε;

Έχει πολύ συναίσθημα και πολύ χιούμορ.

 

Στο τρέιλερ, ωστόσο, υπάρχει η ιστορία του νεαρού που υποσχέθηκε στο κορίτσι του ότι θα την παντρευτεί αν πάρει η ΑΕΚ το Κύπελλο. Δεν είναι πολύ… ευχάριστο για τις γυναίκες!

Ξέρετε, έχω συναντήσει πάρα πολλούς που μου λένε ότι έχει συμβεί στους γονείς τους. Πολλοί φίλαθλοι, όχι μόνο ΑΕΚτζήδες, όχι μόνο σε εκείνο τον αγώνα το είχαν κάνει. Είχαν υποσχεθεί ότι, αν πάρει η ΑΕΚ το Πρωτάθλημα ή ο Παναθηναϊκός το Κύπελλο, θα τις παντρευτούν. Είχε παίξει πολύ αυτό το σενάριο. Οπότε, υπάρχει και μια ταύτιση σε ένα μεγαλύτερο ηλικιακά κοινό.

 

Είχατε αναφέρει σε κάποια συνέντευξή σας ότι ήσασταν αποφασισμένος να κάνετε ένα διάλειμμα μετά τον «Νοτιά», αλλά ήταν μια πρόταση που δεν μπορούσατε να αρνηθείτε. Ήταν το δέλεαρ να επιστρέψουμε στην παιδική ηλικία, η μεγαλειώδης αυτή επιτυχία, η σημερινή εποχή που ζητά μια τέτοια ταινία;

Όλα αυτά που λέτε. Είναι πραγματικά λόγοι που με έκαναν να δεχτώ την πρόταση του κυρίου Αγγελόπουλου και ευοδώθηκε με ένα πανέμορφο ταξίδι που κάναμε αυτά τα δυο χρόνια οι συνεργάτες μου κι εγώ.

 

Σας πίεσε ο χρόνος να προλάβετε;

Ήταν πολύ πιεστικός ο χρόνος. Δεν θα μπορούσα, όμως, να πω ότι είχα μεγάλη δυσκολία. Η μεγαλύτερη ήταν να βρεθεί το υλικό. Κάναμε απανωτές ανακοινώσεις στους φιλάθλους και τους οπαδούς να μας στείλουν ό,τι υλικό έχουν για να μαζέψουμε. Πραγματικά, υπήρξαν πάρα πολλοί που ανταποκρίθηκαν και μας έστειλαν υλικό.

 

Το ’68 ήταν μια χρονιά με πολλές αλλαγές σε όλο τον κόσμο. 50 χρόνια μετά ζούμε πάλι μια εποχή που με έναν διαφορετικό τρόπο ξαναγράφεται ιστορία. Είναι σημαντικό γεγονότα όπως αυτό να αναδεικνύονται και να μας θυμίζουν ότι πρέπει να μην ξεχνάμε στα δύσκολα να είμαστε ενωμένοι;

Ισχύει και αυτό που λέτε. Αλλά, συγχρόνως, το να αναδεικνύουμε μια παλαιότερη εποχή που υπήρχε μια άλλη ηθική στάση σε πολλά πράγματα, παρ’ όλο που ήταν μια σκοτεινή και δύσκολη εποχή. Ήταν μια Ελλάδα πολύ φρέσκια βγαλμένη από τον εμφύλιο, με πολλές εντάσεις και συγκρούσεις σε πολιτικό επίπεδο. Υπήρχε μια άλλη ηθική στάση. Είναι καλό αυτό το πράγμα να βγαίνει και να «εκπαιδεύεται» ο κόσμος, αν και είναι πολύ βαριά κουβέντα αυτό. Να ενημερώνεται και να βλέπει πώς ήταν η Ελλάδα σε μια άλλη εποχή. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους.

 

Μην ξεχνάμε ότι ήταν ο πρώτος χρόνος της Χούντας στην Ελλάδα και 80.000 κόσμος βρήκε το θάρρος να μαζευτεί σε έναν ανοικτό χώρο για μη πολιτικό λόγο μεν, αλλά ουσιαστικά αυτό αποτέλεσε και μια… πολιτική συγκέντρωση.

Υπήρχαν πάρα πολλοί μέσα στο στάδιο που αισθάνονταν έτσι.

 

Θα κάνατε μια αντίστοιχη ταινία για το έπος του ’87 ή του 2004;

Τώρα, όπως με ρωτάτε, δεν είμαι έτοιμος για κάτι τέτοιο. Αυτά δεν γίνονται έτσι απλά. Με την ΑΕΚ είχα μια σύνδεση, μια πολύ θετική αύρα από τον Μάκη Αγγελόπουλο, με τον οποίο είχαμε μια εξαίρετη συνεργασία και έχουμε γίνει και φίλοι. Στήριξε την ταινία επί της ουσίας και πολύ γενναιόδωρα.

 

Από τα όσα έχουν κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής, βλέπουμε μια διάχυτη συγκίνηση στους συντελεστές της ταινίας, ανεξάρτητα αν έχουν ΑΕΚτζήδικα αισθήματα ή οποιοδήποτε συναισθηματικό δέσιμο με εκείνη την εποχή.

Είχα την τύχη να συνεργαστώ με ανθρώπους, με κάποιους από τους οποίους είχα συνεργαστεί και παλαιότερα και με κάποιους άλλους που ήθελα να συνεργαστώ, όπως ο Ορφέας Αυγουστίδης, ο Αντώνης Καφετζόπουλος, ο Μανώλης Μαυροματάκης, η Βασιλική Τρουφάκου, ο Αντώνης Αντωνίου. Συνεργάστηκα με εξαίρετους ηθοποιούς και περάσαμε καλά.

 

Ποια είναι η επόμενη μέρα του «1968»; Θα το κάνετε εκείνο το διάλειμμα που είχατε προγραμματίσει;

Όχι, θα βάλω μπρος κάποια καινούρια ταινία Δεν ξέρω ποια θα είναι, αλλά ο χρόνος πια μικραίνει και θέλω να κάνω κι άλλη ταινία.

 

Θα είναι κάτι αυτοβιογραφικό ή θα κάνετε στροφή;

Ελπίζω όχι. Δεν έχω κάτι άλλο. Η βιογραφία μου τελείωσε.

 

 *Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν την συνέντευξη είναι από την επίσημη παρουσίαση της ταινία, δημοσιεύονται στο #1968themovie και έχουν χρησιμοποιηθεί έπειτα από άδεια του κ. Μπουλμέτη. Τον ευχαριστούμε θερμά. 

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.