«Η εκπαίδευση και η μόρφωση είναι κάτι που συνεχίζεται για πάντα»

Written by  Μάι 08, 2018

Σε όποιο επαγγελματικό επίπεδο και να έχει φτάσει κάποιος η συνεχής μάθηση αποτελεί το Α και το Ω της εξέλιξης του. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τον αθλητισμό και το μπάσκετ το οποίο συνεχώς αλλάζει ανατρέποντας τα δεδομένα σε Ελλάδα, Ευρώπη και Αμερική. Προς αυτή την κατεύθυνση το ΑCS Athens (American Community Schools of Athens), διοργανώνει για 9η σεζόν, το Διεθνές Σεμινάριο προπονητών μπάσκετ, υπό την αιγίδα του Συνδέσμου Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης, το διήμερο 12-13 Μαΐου.

Η διευθύντρια Αθλητισμού του κολεγίου, Άννη Κωνσταντινίδου, μίλησε στο agapotobasket.gr αναλύοντας το πως ξεκίνησε ως σεμινάριο, τη σημασία της συνεχούς μάθησης αλλά και τα όσα ενδιαφέροντα έχουν να πουν οι τέσσερις φετινού ομιλητές.

«Στο ACS, σαν διεθνές σχολείο που είμαστε και με δεδομένο ότι αρκετά από τα δικά μας παιδιά έχουν βλέψεις να πάνε στην Αμερική να σπουδάσουν, συνδυάζοντας και το άθλημα τους, προσπαθούσαμε να βρούμε τρόπους πως να τους βοηθήσουμε και επειδή η απόσταση ήταν ένας παράγοντας αρνητικός, καθώς από την Αμερική δεν βλέπουν τα δικά μας τα παιδιά, σκεφτήκαμε να διοργανώσουμε ένα σεμινάριο το οποίο όμως θα είχε διπλό σκοπό. Κατ αρχάς, επειδή εμείς είμαστε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα θέλαμε να δείξουμε σε όλους ότι η εκπαίδευση και η μόρφωση είναι κάτι που συνεχίζεται για πάντα. Όσο κάποιος ενδιαφέρεται να μαθαίνει θα μαθαίνει συνέχεια. Οπότε θέλαμε να κάνουμε ένα σεμινάριο το οποίο θα είναι ανοιχτό σε όσους, προπονητές, φοιτητές θέλουν να το παρακολουθήσουν αλλά και ταυτόχρονα θέλαμε να φέρουμε προπονητές από την Αμερική που θα μπορούσαν ενδεχομένως να δουν και τα δικά μας τα παιδιά, να μάθουν ότι υπάρχουν παιδιά στην Ευρώπη και στην Ελλάδα και έτσι είχαμε αυτές τις βλέψεις»

Αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε πριν από 9 χρόνια και πλέον έχει γίνει θεσμός με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον συμμετοχής τόσο σε επίπεδο ομιλητών όσο και συμμετοχών.

«Υπάρχει ένα ενδιαφέρον και από φοιτητές ΤΕΦΑΑ και από προπονητές που θέλουν να κάνουν τα βήματα τους σε όλες τις κατηγορίες. Η ανταπόκριση του κόσμου, τα σχόλια που πήραμε καθώς και το γεγονός ότι είδαμε στην πράξη ότι κάποια παιδιά όντως βοηθήθηκαν από αυτή την ενέργεια μας οδήγησε να το καθιερώσουμε, προσπαθώντας κάθε χρόνο να γίνεται όλο και καλύτερο. Οι προπονητές που έρχονται από την Αμερική πηγαίνουν πίσω και μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για το σχολείο μας και για τους επαγγελματίες  προπονητές με τους οποίος μίλησαν κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, αλλά και για την Αθήνα και την Ελλάδα γενικότερα. Χρόνο με το χρόνο λοιπόν το σεμινάριο έγινε πιο δυνατό και θεωρώ ότι ο κόσμος το περιμένει. Αυτό που επίσης έχει γίνει και είναι σημαντικό, είναι ότι έρχονται και προπονητές από το εξωτερικό να το παρακολουθήσουν. Έχουμε συμμετοχές από χώρες όπως η Ελβετία, η Αγγλία, αλλά και από τη Μέση Ανατολή και αυτό είναι κάτι σημαντικό γιατί η Ελλάδα είναι σε στρατηγικό σημείο και κάποιοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν πολλά σεμινάρια έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στο δικό μας».

Σκοπός του σεμιναρίου είναι να «έρθει» η Αμερική πιο κοντά στα μάτια των μαθητών αλλά και οι προπονητές να έχουν συνεχώς την Ελλάδα στο μυαλό τους.

«Το ταλέντο που υπάρχει στην Ελλάδα είναι αξιοσημείωτο και θεωρώ ότι πολλά παιδιά θέλουν να περάσουν τον Ατλαντικό.  Είναι ένα όνειρο και αν μη τι άλλο με αυτή την ενέργεια προσπαθούμε να βοηθήσουμε με αυτό τον τρόπο (σίγουρα δεν είναι ο μόνος), τα παιδιά. Θεωρώ ότι η μάθηση είναι ένα σημαντικό κομμάτι ενός επαγγελματία που θέλει να εξελιχθεί σε αυτό που κάνει. Υπάρχουν πολλοί ικανοί Έλληνες προπονητές ωστόσο κάθε προπονητής που έρχεται από έξω και την Αμερική στην δικιά μας περίπτωση, έχει κάτι να προσφέρει. Μεταφέρει άλλες εμπειρίες και ερεθίσματα. Έχουν άλλη νοοτροπία και κουλτούρα. Υπάρχουν πολλοί Αμερικανοί προπονητές που είναι λάτρεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ οπότε και αυτοί έρχονται με σκοπό να μάθουν κάτι από την δικιά μας κουλτούρα. Από τον πρώτο προπονητή που έχει έρθει πριν 9 χρόνια στο σεμινάριο μας μέχρι και τον τελευταίο όλοι κάτι έχουν πάρει και κάτι έχουν προσφέρει».

Το «πάντρεμα» του ακαδημαϊκού επιπέδου και του υψηλού αθλητισμού αποτελεί ένα από τα βασικότερα κριτήρια επιλογής των ομιλητών του σεμιναρίου, όπως άλλωστε και η εκπροσώπηση του μπάσκετ των γυναικών σε αυτό.

«Σαν κολέγιο πρεσβεύουμε ότι πρώτα είναι τα μαθήματα και το ακαδημαϊκό κομμάτι και φυσικά το πάντρεμα με τον αθλητισμό σε υψηλό επίπεδο. Με αυτό το δεδομένο κοιτάμε οι προπονητές-ομιλητές να είναι από ένα πανεπιστήμιο που είναι ακαδημαϊκά καλό για τα παιδιά μας. Επίσης, το γυναικείο είναι σημαντικό κομμάτι του μπάσκετ, οπότε κάθε χρόνο υπάρχει κάποια προπονήτρια του γυναικείου.

Η Brenda Frese που έρχεται φέτος έχει πολλές περγαμηνές. Τη σέβονται όλοι στο πανεπιστημιακό πρωτάθλημα, έχει την Ελεάννα Χριστινάκη, έχει πάει σε δυο φάιναλ-φορ και έχει κερδίσει το ένα. Ο Ron Sanchez ήταν πρώτος βοηθός στην ομάδα της Βιρτζίνια και τώρα πήγε πρώτος στην ομάδα της North Carolina αλλά αυτό που είναι ενδιαφέρον είναι ότι η Βιρτζίνια έχασε στον πρώτο γύρο και ήταν από τα φαβορί να κερδίσει, οπότε θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να ακούσουμε για αυτή την εμπειρία του ΝCAA. Ο David Arsenault είναι γνωστός στην Αμερική για ένα περίεργο επιθετικό σύστημα που παίζει, το οποίο το πρεσβεύει 30 χρόνια. Τέλος, ο Λεωνίδας Χριστακίδης, θα μιλήσει για το κομμάτι της ενδυνάμωσης και το πως προετοιμάζεται ο αθλητής μέσα στο γήπεδο. Ο προπονητής φυσικής δύναμης και ενδυνάμωσης είναι πλέον ένα σημαντικό κομμάτι για όλες τις ηλικίες».

Βρείτε ΕΔΩ το πρόγραμμα του σεμιναρίου.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.