Οι ελληνικές παρουσίες στην Ευρώπη

Written by  Μάι 15, 2021
Τα πρωταθλήματα ανά την Ευρώπη ολοκληρώνονται σιγά σιγά.
 
Γράφει ο Γιώργος Μαγουλάς
 
Φέτος σαν χώρα μπορούμε δικαίως πιστεύω να είμαστε πολύ περήφανοι καθώς αρκετές από τις παίκτριες της Εθνικής ομάδας και όχι μόνο στελέχωσαν ομάδες του εξωτερικού και σε δύσκολα πρωταθλήματα και καθεμιά από αυτές έβαλε την δική της πινελιά στην πορεία της ομάδας της.
 
Ας ξεκινήσουμε με την αρχηγό της Εθνικής την Κατερίνα Σωτηρίου. Η διεθνής παίκτρια αγωνίσθηκε στο πρωτάθλημα της Ουγγαρίας με τα χρώματα της Cegled και συνεργάστηκε με τον προπονητή Κώστα Κεραμιδά, μαζί με τους συνεργάτες του Παναγιώτη Λαμπρόπουλου και Μαρίας Παπαβασιλείου, ενώ ήταν από τις βασικές παίκτριες. Δυστυχώς όμως δεν κατάφερε να προκριθεί στα πλει οφ και έμεινε εκτός 8αδας. Στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο Eurocup έφτασε μέχρι την φάση των 16 όπου αποκλείστηκε σε νοκ αουτ αγώνα από την Carolo Basket.
 
Η επόμενη διεθνής είναι η Άρτεμις Σπανού. Την σεζόν που ολοκληρώθηκε αγωνίσθηκε στην πολωνική Arka Gdynia με την οποία κατέκτησε τόσο το πρωτάθλημα όσο και το κύπελλο Πολωνίας αποτελώντας βασικό στέλεχος. Στους τελικούς αντιμετώπισε  την Polkowice επικρατώντας στον πέμπτο και τελευταίο αγώνα. Στον τελικό του κυπέλλου αντιμετώπισε και πάλι την Polkowice  με την Σπανού να είναι από τις πρωταγωνίστριες της αναμέτρησης. Στην Euroleague που συμμετείχε δεν είχε την ανάλογη παρουσία και δεν κατάφερε να προκριθεί στα πλει οφ.
 
Το πρωτάθλημα της Ρουμανίας ολοκληρώθηκε προσφάτως με την Πηνελόπη Παυλοπούλου να σηκώνει δύο τρόπαια και αυτή με την σειρά της με την ομάδα της Sepsi.
Στους τελικούς αντιμετώπισε την Satu Mare και με 3-1 νίκες στέφθηκε πρωταθλήτρια Ρουμανίας. Να σημειωθεί πως η Sepsi τερμάτισε αήττητη την κανονική διάρκεια ενώ στα πλει οφ σημείωσε μόλις μία ήττα. Στον τελικό του κυπέλλου αντιμετώπισε την Universitatea CIuj-Napoca. Στο Eurocup δεν μπόρεσε να υπερασπιστεί το +3 από την πρώτη αναμέτρηση με την Lointek Gernika Bizkaia και αποκλείστηκε από την συνέχεια των πλει οφ στην φάση των 16.
 
Στην Ισπανία είχαμε την τύχη φέτος να αγωνιστούν για λίγο στην ίδια ομάδα την Al Qazeres η Ελεάννα Χριστινάκη και η Μαριέλλα Φασούλα. Η τελευταία πήρε μεταγραφή τον χειμώνα στην Ciudad de la Laguna Tenerife η οποία αποκλείστηκε στην φάση των πλει οφ από την Girona σε αντίθεση με την Qazeres η οποία δεν κατάφερε να προκριθεί. Στο Eurocup η ομάδα της Φασούλα ολοκλήρωσε την παρουσία της στην κανονική διάρκεια.
 
Στην Ισπανία όμως είχαμε και τρίτη εκπροσώπηση αυτή της Δήμητρας Καμπουράκη η οποία αγωνίσθηκε με την Nou Basquet Femeni Castello στην β' κατηγορία. Η Καμπουράκη το περυσινό καλοκαίρι μετά από μία διετία στην Γερμανία και την Gisa Lions, επέστρεψε στην Ελλάδα για ν' αγωνισθεί με την Ελευθερία Μοσχάτου. Η διακοπή όμως του πρωταθλήματος λόγω της πανδημίας την έφεραν στην Ισπανία τον περασμένο Νοέμβριο. Στάθηκε άτυχη όμως στα τέλη Φεβρουαρίου καθώς υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού και δεν μπόρεσε να βοηθήσει την ομάδα της.

Άλλες δύο εκπροσώπους στα γήπεδα της Ευρώπης, είχαμε στα παρκέ της Σουηδίας συγκεκριμένα. Η Βασιλική Λούκα ήταν βασικό μέλος της Helsingborg και δεν είναι υπερβολή να γραφτεί πως πολλές φορές ήταν μια ομάδα μόνη της καθώς στους περισσότερους αγώνες εκτός του ότι ήταν πρώτη σκόρερ της ομάδας της είχε και double double. Η έτερη Ελληνίδα παίκτρια ήταν η Αγγελική Βιντσιλαίου η οποία αγωνιζόταν με τη φανέλα του ΠΑΣ Γιάννενα μέχρι τον Φεβρουάριο όπου και πήρε μεταγραφή για την Α3 Umea.

Η Στέλλα Φουράκη μετά την Μεγάλη Βρετανία και την Caledonia που είχε πάει για μεταπτυχιακές σπουδές, μετακόμισε αρχικά στο Βέλγιο και την RBC Penister στο και στη συνέχεια στο πρωτάθλημα της Α1 Γερμανίας όπου αγωνίστηκε στην ομάδα της Gisa Lions Halle (από την οποία έχει περάσει και η Δήμητρα Καμπουράκη, ενώ την ερχόμενη σεζόν θα είναι προπονήτρια η Κατερίνα Χαζηδάκη) έχοντας μάλιστα αξιόλογη παρουσία.
 
Η τελευταία Ελληνίδα ήταν η Μαρία Αϋτζή η οποία μεσούσης της περιόδου μετακόμισε από τον Ολυμπιακό στην Mahram της Τεχεράνης στην οποία ήταν υπό τις οδηγίες της κοουτς Χατζηδάκη.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.