«Άη Γιώργης» ο Μαδριλένος!

Written by  Απρ 24, 2015

Ανήμερα της ονομαστικής του εορτής ο Γιώργος Πρίντεζης «κέρασε» το πιο «γλυκό» τρίποντο της σειράς των προημιτελικών και σε νεκρό χρόνο έγραψε το 71-68 της νίκης του Ολυμπιακού απέναντι στην Μπαρτσελόνα και μαζί έβαλε την «σφραγίδα» στα εισιτήρια των «ερυθρολεύκων» για το Final Four της Μαδρίτης.

 

Ο εκ των αρχηγών του Ολυμπιακού ήταν άστοχος στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης, ωστόσο, στην κρίσιμη τέταρτη περίοδο βγήκε μπροστά μαζί με τον έτερο αρχηγό, Βασίλη Σπανούλη, πέτυχε κρίσιμα καλάθια, πήρε σπουδαία ριμπάουντ, έδωσε το σύνθημα της ανατροπής, έστειλε το μήνυμα σε όλη την Ευρώπη ότι ο Ολυμπιακός αρνείται να χάσει και με μια «βόμβα» τριών πόντων στο μηδέν της αναμέτρησης έτρεξε στον πάγκο της ομάδας του για να ενωθεί με το ανθρώπινο κουβάρι των έξαλλων «ερυθρόλευκων» πανηγυρισμών.

Ο Ολυμπιακός επιστρέφει σε Final Four έπειτα από απουσία ενός έτους και θα βρεθεί αντιμέτωπος με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας σε μια επανάληψη των δύο προηγούμενων παρουσιών του που ολοκληρώθηκαν με την κατάκτηση του τροπαίου, ελπίζοντας πως το… καλό θα τριτώσει!

Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού είχαν γεμίσει από νωρίς το ΣΕΦ, δημιουργώντας μια εντυπωσιακή ατμόσφαιρα που έδινε παλμό από το πρώτο δευτερόλεπτο στους παίκτες της ομάδας.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τις δύο ομάδες να προσπαθούν να προστατεύσουν τα «νώτα» τους και να μην επιτρέψουν σε καμία περίπτωση στον αντίπαλό τους να πετύχει εύκολους πόντους.

Με τον ενθουσιασμό της κερκίδας και με το πάθος για τη νίκη να ξεχειλίζει, οι παίκτες του Ολυμπιακού προσπάθησαν να πάρουν τα ηνία του αγώνα από την αρχή έχοντας καταφέρει να περιορίσουν τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο που για δεύτερο παιχνίδι δεν κατάφερε στο ξεκίνημα της αναμέτρησης να πάρει «ανάσα» από το ασφυκτικό μαρκάρισμα του Μάντζαρη.

Τα μπλοκ άουτ λειτουργούσαν καλά, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν τον έλεγχο των ριμπάουντ, ωστόσο, η ζημιά έγινε από την περιφέρεια, από όπου ο Άλεξ Αμπρίνες κατάφερε να πετύχει 8 πόντους στην πρώτη περίοδο και να δώσει το προβάδισμα στην Μπαρτσελόνα με 16-17 στο τέλος του δεκαλέπτου.

Το πάθος δεν έφτανε για τον Ολύμπιακό, καθώς ήταν εξαιρετικά άστοχος, έχοντας ξεκινήσει το παιχνίδι με τραγικά ποσοστά έξω από τα 6,75 μ. (0/6 μέχρι το 16’ και 1/9 στο ημίχρονο), κάτι που η Μπαρτσελόνα εκμεταλλεύτηκε για να διατηρεί ένα μικρό, αλλά σταθερό προβάδισμα.

Η αστοχία κατάφερε να «χαλάσει» το μυαλό των παικτών του Ολυμπιακού, με αποτέλεσμα η Μπαρτσελόνα που δεν ήρθε για να αφήσει ευκαιρίες να πάνε χαμένες, να αυξήσει τη διαφορά της και να κλείσει το ημίχρονο μπροστά στο σκορ με 29-37.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε άσχημα και το δεύτερο ημίχρονο, αφού δεν είχε τοκαθαρό μυαλό να γυρίσει σωστά την μπάλα, με αποτέλεσμα να πηγαίνει σε βεβιασμένες και υπό πίεση επιθέσεις. Η Μπαρτσελόνα ανέβασε τη διαφορά στο +10 στο 21 (29-39), αλλά ένα ξέσπασμα του Βαγγέλη Μάντζαρη με 5 συνεχόμενους πόντους ξαναέβαλε τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι και έβαλε «φωτιά» στις κερκίδες.

Παρ’ όλα αυτά, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν φανερό ότι δεν είχαν καθόλου καθαρό μυαλό και όχι μόνο δεν κατάφερναν να πλησιάσουν περισσότερο, χάνοντας ακόμα και καλάθια στον αιφνιδιασμό, αλλά επέτρεψαν ξανά στους φιλοξενούμενους να φτάσουν τη διαφορά στα όρια του διψήφιου (34-43 στο 24’).

Τα τρίποντα του Μπρεντ Πέτγουεϊ και του Βασίλη Σπανούλη και το πάθος του Οθέλο Χάντερ, σε συνδυασμό με την σταθερά καλή άμυνα έφεραν τον Ολυμπιακό σε απόσταση αναπνοής (46-47 στο 28’), οι προσωπικές ενέργειες του Βασίλη Σπανούλη έφεραν τον Ολυμπιακό ξανά μπροστά (50-49) και το τρίτο δεκάλεπτο έληξε ισόπαλο 50-50 με 1/2 βολές από τον Άντε Τόμιτς.

Με το ΣΕΦ να «φλέγεται», η μπάλα ήταν βαριά στα χέρια των παικτών και των δύο ομάδων, με τον Ολυμπιακό να παίρνει προβάδισμα 55-52 και να χάνει αρκετές ευκαιρίες να «χτίσει» μια διαφορά και την Μπαρτσελόνα να ξαναπαίρνει προβάδισμα 58-59 στο 36’.

Το πέμπτο φάουλ του Ντάνστον και το τέταρτο του Χάντερ δυσκόλευαν τις αμυντικές προσπάθειες του Ολυμπιακού, κάτι που η Μπαρτσελόνα προσπάθησε να εκμεταλλευτεί περνώντας τη μπάλα μέσα στη ρακέτα.

Οι βολές του Μπραντ Όλεσον στο 38’ έδωσαν προβάδισμα στους φιλοξενούμενους 61-64, ο Μπρεντ Πέτγουεϊ έκανε λάθος στην επίθεση και ο Αμπρίνες στο 1,14’ με 1/2 βολές έκανε το 61-65, κάνοντας τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα για την ελληνική ομάδα.

Ο Βαγγέλης Μάντζαρης με τρίποντο για το 64-65 ξεσήκωσε τις κερκίδες που πήραν «φωτιά», όταν με το κλέψιμο και την πάσα του Όλιβερ Λαφαγιέτ ο Γιώργος Πρίντεζης έδωσε και πάλι προβάδισμα στον Ολυμπιακό με 66-65 στα 39,5’’.

Ο Λαφαγιέτ, ωστόσο, χρεώθηκε με φάουλ στα 32’’ στέλνοντας τον Χουάν Κάρλος Ναβάρο στη γραμμή των βολών, με τον Ισπανό να αποδέχεται ευχαρίστως το «δώρο» και να κάνει το 66-67.

Με προσωπική ενέργεια ο Βασίλης Σπανούλης με παλικαρίσιο καλάθι στα 8,3’’ έδωσε και πάλι προβάδισμα στον Ολυμπιακό μέσα σε αποθέωση. Απέμενε μία μόνο καλή άμυνα για να στείλει τους «ερυθρόλευκους» στο FinalFour, όμως, οι διαιτητές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα «ευαίσθητοι» στις επαφές απέναντι στο Ναβάρο, τον οποίο έστειλαν και πάλι στις βολές στα 5,2’’.

Ο Ισπανός αστόχησε στην πρώτη βολή μέσα σε απίστευτη φασαρία από τους χιλιάδες φίλους του Ολυμπιακού, ευστόχησε στη δεύτερη και ισοφάρισε αφήνοντας στον Ολυμπιακό την ευκαιρία για την τελευταία επίθεση.

Ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν εκεί. Στάθηκε στο σωστό σημείο, πήρε την πάσα από τον Κώστα Σλούκα, σούταρε και σε νεκρό χρόνο «πυροδότησε το φυτίλι» της «έκρηξης»  στο ΣΕΦ για το τελικό 71-68 που στέλνει τον Ολυμπιακό στο FinalFourέπειτα από απουσία ενός χρόνου.

ΤΟ ΣΕΦ σείστηκε, ο κόσμος μπήκε στον αγωνιστικό χώρο αποθεώνοντας τους παίκτες του και ζητώντας με συνθήματα να φέρουν το τέταρτο τρόπαιο της Ευρωλίγκας στον Πειραιά.

Έπειτα από λίγη ώρα, οι παίκτες επέστρεψαν για να γνωρίσουν την αποθέωση από τον κόσμο που δε σταμάτησε να τραγουδά και να ζητωκραυγάζει.

Σε μια αναμέτρηση που εξελίχθηκε με αυτόν τον τρόπο, οι στατιστικές δεν έχουν καμία σημασία, αφού όλοι οι παίκτες που αγωνίστηκαν είχαν το δικό τους μερίδιο από τη μεγάλη επιτυχία του Ολυμπιακού. Ειδική μνεία, ωστόσο, πρέπει να γίνει στους δύο αρχηγούς που έδειξαν αποφασισμένοι να πάρουν στις πλάτες τους την ομάδα και να την οδηγήσουν ξανά στην κορυφή της Ευρώπης.

Ο Βασίλης Σπανούλης σημείωσε 17 πόντους και μοίρασε 5 ασίστ πετυχαίνοντας ορισμένα καθοριστικά καλάθια, ενώ ο Γιώργος Πρίντεζης εκτός από το νικητήριο τρίποντο είχε στη στατιστική του συνολικά 14 πόντους και 3 ριμπάουντ.

Σπουδαία παρουσία και από τον Βαγγέλη Μάντζαρη με 11 πόντους και 3 ασίστ και το καθοριστικό τρίποντο που γύρισε την «πλάστιγγα» υπέρ του Ολυμπιακού, ενώ «βράχος» στην άμυνα ήταν και πάλι ο Οθέλο Χάντερ με 8 πόντους, 8 ριμπάουντ και ορισμένες εκπληκτικές άμυνες πάνω στον Τόμιτς.

Ο Τόμας Σατοράνσκι με 12 πόντους και 7 ριμπάουντ και ο Άλεξ Αμπρίνες με 11 πόντους έδιναν στη Μπαρτσελόνα τις δυνάμεις να διεκδικεί με αξιώσεις τη νίκη, ενώ ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο με 8 πόντους μόλις, ήταν ασφυκτικά κλεισμένος, ενώ έχασε και τη βολή στο τέλος και μαζί την ευκαιρία να «κλέψει» τη νίκη για την ομάδα του.

Η Μαδρίτη άνοιξε τις «πύλες» της και περιμένει τον Ολυμπιακό που, μαζί με την οικοδέσποινα Ρεάλ, την Φενερμπαχτσε/Ούλκερ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς και την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ Μόσχας του Δημήτρη Ιτούδη θα διεκδικήσουν τον τίτλο της κορυφαίας ομάδας της φετινής διοργάνωσης.

Τα δεκάλεπτα: 16-17, 29-37, 50-50, 71-68

Ολυμπιακός: 16/35 δίποντα, 9/27 τρίποντα, 12/14 βολές, 21-10 ριμπάουντ, 17 ασίστ, 5 κλεψίματα, 4 κοψίματα, 9 λάθη

Μπαρτσελόνα: 16/33 δίποντα, 6/20 τρίποντα, 18/25 βολές, 26-10 ριμπάουντ, 13 ασίστ, 6 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 12 λάθη


Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Πέτγουεϊ 8, Χάντερ 8, Ντάνστον 2, Σπανούλης 17, Παπαπέτρου, Σλούκας 6, Πρίντεζης 14, Αγραβάνης, Μάντζαρης 11, Λαφαγέτ 2, Ντάρντεν 3, Λοτζέσκι

Μπαρτσελόνα(Πασκουάλ): Ντόελμαν 5, Χεζόνια, Χουέρτας 2, Αμπρίνες 11, Ναβάρο 8, Σατοράνσκι 12, Πλάις 4, Τόμας 4, Όλεσον 5, Λάμπε 4, Νάχμπαρ, Τόμιτς 13

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.