Τι είδαμε στο «3x3 World Tour Masters Lausanne»

Written by  Σεπ 01, 2016

Το «3x3 World Tour Masters Lausanne» ολοκληρώθηκε με την ομάδα από το Saskatoon του Καναδά να κερδίζει το τουρνουά και μέσω αυτού την απευθείας πρόκριση για τον μεγάλο τελικό του 3x3 World Tour στο Abu Dhabi στις 27-28 Οκτωβρίου και φυσικά το χρηματικό έπαθλο των $10.000!

Γράφει ο Αιμίλιος Σαμπάνης *

 To Saskatoon μετά τις δυο φετινές του προσπάθειες κατάφερε να κερδίσει έναν σταθμό του World Tour. Στο Μεξικό έφτασε στην τρίτη θέση και στην Πράγα έφτασαν μέχρι τον τελικό, αλλά έχασαν από την Ljubljana. Φέτος το Saskatoon αποφάσισε να περάσει 3 εβδομάδες στην Ευρώπη για να συμμετέχει σε προκριματικές διοργανώσεις με σκοπό να προκριθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερους σταθμούς του World Tour, αλλά ταυτόχρονα να παίξει δυνατά τουρνουά με αντιπάλους μερικές από τις καλύτερες ομάδες του κόσμου, όπως το Novi Sad και η Ljubljana.

Στόχος ήταν να αποκτήσει σαν ομάδα περισσότερες παραστάσεις και εμπειρία. Είναι γεγονός ότι τα συνεχόμενα και δυνατά τουρνουά βοήθησαν την ομάδα του Saskatoon, η οποία εμφανίζεται μέχρι στιγμής καλύτερη σε κάθε σταθμό του World Tour!

To 3x3 World Tour Lausanne Masters πραγματοποιήθηκε στο κέντρο της Ολυμπιακής πρωτεύουσας (είναι εκεί το αρχηγείο της ΔΟΕ) στην περιοχή Flon που ήταν μια βιομηχανική περιοχή και τώρα έχει μεταμορφωθεί σε εμπορικό κέντρο στην καρδιά της πόλης. Η εγκατάσταση που διοργανώνεται το 3x3 είναι μια από τις πιο εντυπωσιακές στον κόσμο καθώς διαθέτει μια φανταστική οροφή με καταπληκτικό φωτισμό!

Το αγωνιστικό επίπεδο της διοργάνωσης ήταν πολύ υψηλό έστω κι αν δεν συμμετείχαν οι δυο κορυφαίες ομάδες του 3x3 στον κόσμο. Παρ’ όλα αυτά, δεν ελειψαν οι δυνατές παρουσίες. Η ομάδα Paris ήταν εκεί - η ομάδα του Παρισιού είναι και η εθνική ομάδα της Γαλλίας για το 3x3 που θα αγωνιστεί στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο Βουκουρέστι το Σαββατοκύριακο 03 & 04 Σεπτεμβρίου – καθώς επίσης η ιταλική ομάδα Pavia, η οποία αποτελεί την εθνική ομάδα της Ιταλίας που θα αγωνιστεί επίσης στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εθνικών ομάδων. Τέλος, αθλητές από την ομάδα Valladolid είναι μέλη της εθνικής ομάδας της Ισπανίας που επίσης έχει προκριθεί για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 3x3 στην Ρουμανία!

Για πρώτη φορά στα πλαίσια του World Tour πραγματοποιήθηκε αγώνας επίδειξης μεταξύ Εθνικών Ομάδων 3x3 Γυναικών. Οι ομάδες της Γαλλίας και της Ελβετίας αναμετρήθηκαν με την ομάδα της Ελβετίας να αναδεικνύεται νικήτρια!

Στο τουρνουά επίσης λόγω της εκδήλωσης του Hall of Fame παρευρέθησαν ο επίτροπος του NBA Adam Silver, o σταρ του NBA Hakeem Olajuwon και ο δικός μας Παναγιώτης Φσούλας, ο οποίος έγινε ο δεύτερος Έλληνας που μπήκε στο Hall of Fame της FIBA μετά το Νίκο Γκάλη!

Στην πρώτη αγωνιστική ημέρα στην φάση των ομίλων το Saskatoon εντυπωσίασε και έκανε δυο νίκες σε δυο παιχνίδια κερδίζοντας 19-7 την team Paris στον εναρκτήριο αγώνα του τουρνουά και πιο δύσκολα την team Maribor από την Σλοβενία με σκορ 19-15. Στον αγώνα Paris - Maribor το Paris επιβλήθηκε με σκορ 21-16, και προκρίθηκε στην φάση των knock out παρά την μεγάλη απουσία του star της ομάδας, του ελληνικής καταγωγής Angelo Tsagkarakis!

Ηγέτες του Saskatoon ήταν ο Michael Linklater, ο οποίος ανακηρύχθηκε MVP του τουρνουά και έκανε και το highlight της χρονιάς και ο Nolan Brudehl, νούμερο 10 στην παγκόσμια κατάταξη που ήταν ο πρώτος σκόρερ της πρώτης ημέρας πετυχαίνοντας 19 πόντους, 18 εκ των οποίων με σουτ 2 πόντων, 5 εναντίον του Paris και 4 εναντίον του Maribor!

Το Liman από την Σερβία στον δεύτερο όμιλο έκανε 2 νίκες και προκρίθηκε στην επόμενη φάση κερδίζοντας εύκολα την team Manisa από την Τουρκία με σκορ 22-7! Οι Τούρκοι έχασαν εύκολα και τον αγώνα που θα τους έδινε την πρόκριση από το Gdansk (Πολωνία) με σκορ 22-6 και χαιρέτησαν γρήγορα την διοργάνωση.

Στον τρίτο όμιλο οι περυσινοί φιναλίστ του τελικού Kranj (είναι η ομάδα που νίκησε το Psychiko με το buzzer beater Φώτη Βασιλόπουλου) από την Σλοβενία κέρδισαν του Σέρβους από το Obrenovac με σκορ 22-15 στον πρώτο τους αγώνα και στον δεύτερο κέρδισαν την Pavia με σκορ 21-15!

Στον τελευταίο όμιλο η γηπεδούχος Lausanne προκρίθηκε πρώτη με δυο νίκες απέναντι στο Zenum την τρίτη σέρβικη ομάδα του τουρνουά και απέναντι στο Valladolid με σκορ 21-17!

Η ημέρα των knock out είχε αρκετά συναρπαστικά παιχνίδια. Το Saskatoon επιβεβαίωσε τον ρόλο του φαβορί κερδίζοντας στην φάση των 8 το Zenum (Σερβία) με σκορ 16-12, το Kranj προκρίθηκε επί του Gdansk με σκορ 21-15, το Liman έδειξε για ακόμη μια φορά ότι οι Σέρβοι εκτός από το Novi Sad έχουν και άλλες αξιόλογες ομάδες, σε μια χώρα που έχει 5-6 ομάδες που έχουν προκριθεί στο World Tour, κέρδισε εύκολα την Pavia 21-9!

Στον πιο δυνατό αγώνα αυτής της φάσης το Paris κέρδισε την Lausanne παρά την υποστήριξη των φιλάθλων (ναι, οι Ελβετοί υποστήριζαν δυναμικά την ομάδα τους) με σκορ 14-11!

Στους ημιτελικούς το Saskatoon κέρδισε και το πολύ έμπειρο Kranj (ήταν οι περυσινοί φιναλίστ του Abu Dhabi) με σκορ 21-15 και προκρίθηκε στον τελικό. Εκεί, η μοίρα έφερε να συναντήσει το Paris που κέρδισε ξανά μια σέρβικη ομάδα αυτή τη φορά το Liman (πέρυσι ήταν από τις λίγες ομάδες που είχε κερδίσει το Novi Sad) με σκορ 21-11.

Στον τελικό το Saskatoon δεν θα άφηνε μια ακόμη ευκαιρία να πάει χαμένη. Ο πιο εντυπωσιακός παίκτης του τουρνουά Michael Linklater ανέλαβε δράση και πέτυχε 9 πόντους από τους 17 της ομάδας του και έπαιξε μερικές σπουδαίες άμυνες οδηγώντας την ομάδα του στη νίκη με σκορ 17-14!

Ο Nolan Brudehl αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 37 πόντους, τους 28 από αυτούς τους πέτυχε με σουτ 2 πόντων και ακολούθησε ο νέος star του Paris Dominique Gentil.

Οι Γάλλοι δείχνουν αποφασισμένοι να κάνουν ότι καλύτερο μπορούν στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 3x3, το Σαββατοκύριακο 3/-4/9.

Μπορούν να πάρουν την ρεβάνς από την εθνική Σερβίας (είναι η ομάδα Novi Sad φυσικά);  Οι δυο ομάδες έχουν ξαναβρεθεί αντιμέτωπες και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 3x3 στην Αθήνα το 2012. Τότε παγκόσμιοι πρωταθλητές αναδείχθηκαν οι Σέρβοι. Η συνέχεια αναμένεται ακόμα πιο συναρπαστική.

*Ο Αιμίλιος Σαμπάνης είναι Γενικός Διευθυντής του «3x3 Urban Legends». Οι φωτογραφίες αποτελούν μέρος του προσωπικού του αρχείου. Ευχαριστούμε πολύ για την παραχώρηση.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.