«Έφυγε» ο πρώην Γ.Γ. της FIBA, Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς

Written by  Μαρ 20, 2020

Το παγκόσμιο μπάσκετ είναι από σήμερα φτωχότερο, καθώς «έφυγε» από την ζωή σε ηλικία 94 ετών ο πρώην Γενικός Γραμματέας της FIBA, Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς.

Ήταν ο δεύτερος Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας, υπηρετώντας στην θέση του για μια μακρά θητεία από το 1976 μέχρι το 2002, ήταν μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ υπήρξε Επίτιμος Γενικός Γραμματέας της FIBA  από το 2003.

Ο Γενικός Γραμματέας της FIBA, Ανδρέας Ζαγκλής, δήλωσε: «Εκ μέρους της FIBA, θα ήθελα να εκφράσω την βαθιά μας θλίψη και να στείλω εγκάρδια συλλυπητήρια στην οικογένεια, τους φίλους και τους οικείους του κ. Στάνκοβιτς.

Είτε ως συμμετέχων στον πρώτο αγώνα για το Παγκόσμιο Κύπελλο που έγινε ποτέ το 1950, είτε ως οργανωτής του πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου που διεξήχθη στην Ευρώπη (σ.σ. Γιουγκοσλαβία 1970), είτε ως ηγέτης της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης για ένα τέταρτο του αιώνα, ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς θα είναι πάντα μια από τις πιο σημαντικές φυσιογνωμίες στην ιστορία του αθλήματός μας. Είμαστε αιωνίως ευγνώμονες σε αυτόν για όλα όσα έκανε στην εφαρμογή συγκεκριμένων αλλαγών, χωρίς τις οποίες η FIBA δεν θα ήταν εκεί που βρίσκεται σήμερα».

Η ζωή του

Ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς γεννήθηκε στις 9 Ιουλίου 1925 στην πόλη Μπίχατς της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό από πολύ μικρή ηλικία, καθώς ασχολήθηκε με το τένις και το πινγκ πονγκ. Ανακάλυψε το μπάσκετ στην εφηβεία του και, από τη στιγμή που ασχολήθηκε με το άθλημα, ανακάλυψε κάθε πτυχή του. Και δεν είναι έκπληξη που κατάφερε να έχει τρομερή επιτυχία.

Σπούδασε Κτηνιατρική στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου, όταν και το μπάσκετ γρήγορα έγινε πάθος του.

Ως παίκτης, βοήθησε τον Ερυθρό Αστέρα Βελιγραδίου να κερδίσει δυο εθνικούς τίτλους (1946 και 1947) και επιλέχθηκε να εκπροσωπήσει την Γιουγκοσλαβία σε 36 περιστάσεις, μεταξύ των οποίων, το εναρκτήριο Παγκόσμιο Κύπελλο Καλαθοσφαίρισης της FIBA, το 1950 στο Μπουένος Άιρες της Αργεντινής.

Ως προπονητής, οδήγησε την OKK Βελιγραδίου σε τέσσερις τίτλους στο Πρωτάθλημα Γιουγκοσλαβίας και την Ορασόντα σε έναν τίτλο στην Ιταλία.

Από το 1953, ο κ. Στάνκοβιτς ξεκίνησε μια λαμπρή καριέρα στην διαχείριση αθλητικών γεγονότων, που διήρκησε για περισσότερες από επτά δεκαετίες.

Μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας Μπάσκετ από το 1953, ο κ. Στάνκοβιτς ανέβηκε στην ιεραρχία των εθνικών και διεθνών αθλητικών οργανισμών πολύ γρήγορα. Το 1960, έπειτα από πρόταση του πρώτου Γενικού Γραμματέα της FIBA, Ρενάτο Γουίλιαμ Τζόουνς, τοποθετήθηκε στην θέση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα της FIBA.

Έξι χρόνια αργότερα, έγινε Γενικός Γραμματέας της Γιουγκοσλαβικής Ομοσπονδίας Μπάσκετ και ασχολήθηκε πια ολοκληρωτικά με το μπάσκετ, αφήνοντας πίσω του μια επιτυχημένη δεκαετή καριέρα ως κτηνιατρικός επιθεωρητής ελέγχου κρεάτων στο Βελιγράδι.

Το 1972 τοποθετήθηκε ως Βοηθός Γενικού Γραμματέα της FIBA και 4 χρόνια αργότερα, διαδέχθηκε τον κ. Τζόουνς στην θέση του Γενικού Γραμματέα της FIBA, θέση που κατείχε για 26 χρόνια.

Στα χρόνια που ήταν επικεφαλής της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας συνέβαλε σε αναρίθμητες επιτυχίες, η πιο σημαντική από τις οποίες ήταν η συνεχής σκληρή δουλειά που κατέβαλε για να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου, καθώς και η στενή συνεργασία με τον πρώην κομισάριο του ΝΒΑ, Ντέηβιντ Στερν, στα τέλη της δεκαετίας του ’80 και στις αρχές αυτής του ΄90 για να φέρει το μπάσκετ σε μια νέα εποχή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την συμμετοχή για πρώτη φορά επαγγελματιών παικτών στις υποχρεώσεις της Εθνικής Ομάδας, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες και Παγκόσμια Κύπελλα, ξεκινώντας από την Βαρκελώνη το 1992.

Πέρα από το μπάσκετ, υπήρξε μέλος ή/και επικεφαλής αναρίθμητων διεθνών επιτροπών αλλά και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Οι προσπάθειες και η συνεισφορά του έχουν αναγνωριστεί με αμέτρητες διακρίσεις και βραβεύσεις σε όλο τον κόσμο.

Ο κ. Στάνκοβιτς απέκτησε μια κόρη, δύο εγγονές και δύο δισέγγονα.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.