Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 49-69: Η σημαντικότερη νίκη πριν την κορυφή της Ευρώπης

Written by  Μαρ 27, 2020

Ο Ολυμπιακός συνεχίζει τα αφιερώματα στις σημαντικές στιγμές της ιστορίας του, ενθυμούμενος αυτή την φορά την ευρεία νίκη με 69-49 επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ, για την σεζόν 1996-96 και την φάση των play off που τον οδήγησαν στην κατάκτηση της πρώτης του Ευρωλίγκας και, βεβαίως, στο triple-crown της ίδιας χρονιάς.

Στην επίσημη ιστοσελίδα των «ερυθρόλευκων» αναφέρεται:

Η σεζόν 1996-97 ήταν μαγική για τον Ολυμπιακό αφού οι «ερυθρόλευκοι» έγιναν η πρώτη ελληνική ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα, το κύπελλο και την Ευρωλίγκα, πετυχαίνοντας το Triple Crown.

Για να τα καταφέρουν όμως εκείνη τη χρονιά, ο Ντούσαν Ίβκοβιτς και οι παίκτες του χρειάστηκε να ξεπεράσουν πολλά εμπόδια και κυρίως στον δρόμο τους για το Φάιναλ Φορ της Ρώμης.

Η ευρωπαϊκή σεζόν δεν είχε ξεκινήσει καλά για τον Ολυμπιακό ο οποίος έφτασε στη φάση των «16» της διοργάνωσης με μειονέκτημα έδρας κι αν ήθελαν οι Πειραιώτες να φτάσουν στο τρίτο φάιναλ φορ της ιστορίας τους θα έπρεπε αρχικά να αποκλείσουν την Παρτιζάν με τους Σέρβους να έχουν το μειονέκτημα έδρας. Και το έκαναν με τον πλέον παράδοξο τρόπο. Η παρέα του Ρίβερς κέρδισε την Παρτιζάν στο Βελιγράδι στο πρώτο παιχνίδι αλλά ηττήθηκε στο δεύτερο και έπρεπε να αλώσει και πάλι τη «Χάλα Πιονίρ» για να προκριθεί. Τα κατάφερε κι επόμενος αντίπαλος ήταν ο Παναθηναϊκός και πάλι με μειονέκτημα έδρας για τους πρωταθλητές Ελλάδας.

Ο πρώτος προημιτελικός έγινε σαν σήμερα, στις 27 Μαρτίου 1997 στο ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε το παιχνίδι πιο δυνατά και με τη βοήθεια της εξέδρας πήρε προβάδισμα 13-4 με τον Μπάιρον Ντίνκινς να ηγείται των πράσινων. Η ομάδα του Ντούσαν Ίβκοβιτς χαμήλωσε το ρυθμό του αγώνα και χάρις στον Ντέιβιντ Ρίβερς επέστρεψε και ως το τέλος του ημιχρόνου το ντέρμπι καλά κρατούσε. Με το ξεκίνημα της επανάληψης η άμυνα του Ολυμπιακού συνέχισε την πολύ καλή δουλειά, ο Τάρλατς ανέλαβε δράση και ο Ολυμπιακός έτρεξε ένα σερί 7-0 κάνοντας το σκορ 29-37. Ο Παναθηναϊκός βρήκε λύσεις από τον Αλβέρτη και τον Φεράν Μαρτίνεζ, αλλά και με τον Κόρφα στη θέση του πλέι μέικερ. Επέστρεψε και το ντέρμπι συνεχίστηκε με τις δυο ομάδες να είναι πολύ άστοχες. Η εμπειρία του Παναιγώτη Φασούλα «μίλησε» στο πιο κρίσιμο σημείο. Ο Ολυμπιακός προηγούταν μεν 39-40 αλλά είχε κολλήσει επιθετικά και η «αράχνη» έδωσε λύση. Οι «ερυθρόλευκοι» πήραν μπρος και μετά από λίγο ανέλαβε δράση ο Ντέιβιντ Ρίβερς μαζί με τους Φασούλα και Τάρλατς σπάζοντας την ζώνη του Μάλκοβιτς. Ο Ολυμπιακός έφτασε δια περιπάτου στο 49-69 κι έκανε το πρώτο και δυσκολότερο βήμα για τη Ρώμη.

Όλα τα καλάθια του Ολυμπιακού στο παρακάτω βίντεο από το κανάλι των «ερυθρόλευκων» στο Youtube:

 

 

 

Πηγή και φωτό: olympiacosbc.gr

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.