Ελληνικό: Ο νέος «βασιλιάς» του γυναικείου μπάσκετ!

Written by  Μάι 16, 2014

7/5/2014 μια ημερομηνία που δύσκολα θα ξεχάσουν οι παίχτριες του Ελληνικού. Το όνειρο του πρωταθλήματος ήταν μια γλυκιά πραγματικότητα και ο σύλλογος των ανατολικών προαστίων είναι ο νέος «βασιλιάς» του γυναίκειου μπάσκετ.

 

Η ομαδα κατάφερε και κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της μικρής ιστορίας κάνοντας περήφανους  τους λίγους αλλα πιστούς οπαδούς του συλλόγου.  Η φετινή σεζόν ήταν μαγική αφού εκτός του πρωταθλήματος η ομαδα στέφτηκε και κυπελλούχος Ελλάδας και έτσι όχι ένα αλλα δυο τρόπαια κοσμούν την τροπαιοθήκη  του συλλόγου.

Το agapotobasket.gr και ο Θάνος Φωτόπουλος παρουσιάζουν την ιστορία του συλλόγου από την μέρα της ίδρυσής του ως την φετινή μαγική χρονιά που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες με την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Η ίδρυση και τα πρώτα χρόνια

Ο Αθλητικός σύλλογος Ελληνικού ιδρύθηκε το 1989 και μέχρι και τη σεζόν 2010-2011 συμμετείχε στα τοπικά εθνικά πρωτάθλημα(ΕΣΚΑ).  Το τέλος εκείνης της περιόδου βρήκε την ομαδα πρωταθλήτρια της κατηγορίας και να κερδίζει με το σπαθί της την άνοδο στην Α2. Την επόμενη σεζόν συνέχισε το ίδιο δυναμικά, καθώς κατέκτησε το πρωτάθλημα της Α2 που της εδωσε και το διαβατήριο για την άνοδο στα μεγάλα σαλόνια του γυναίκειου μπάσκετ. Προπονητές εκείνης της ομάδας ήταν ο Γιώργος Ρουμπελάκης και ο Γιώργος Παντελάκης, οι οποίοι έβαλαν την σφραγίδα τους και άφησαν το αποτύπωμα τους στο θαύμα της ανόδου. Ο σύλλογος συμμετείχε για πρώτη χρονιά και στο Κύπελλο Ελλάδας, όπου η ομάδα του Ελληνικού αποκλείστηκε στους προημιτελικούς από τον μετέπειτα τροπαιούχο και παντοδύναμο εκείνη την περίοδο  Αθηναϊκό με σκορ 58–88.

Η συγχώνευση.

Το καλοκαίρι του 2012 και ενώ ο σύλλογος προετοιμαζόταν για την Α1 οι υπεύθυνοι αποφάσισαν την ένωση με το τμήμα καλαθοσφαίρισης του Α.Ο. Σουρμένων, με αποτέλεσμα την ίδρυση του αθλητικού σωματίου Α.Ε. Σουρμένα-Ελληνικό. Η παρθενική χρόνια της ομάδας στην μεγάλη κατηγορία ήταν «μαγική», καθώς ο σύλλογος υπό τις οδηγίες μιας πολύ έμπειρης προπονήτριας, της Ελένης Καπογιάννη, κατάφερε και έφτασε μέχρι και τον τελικό του πρωταθλήματος . Το τελικό 0-3 από τον Πρωταθλητή του 2013 Παναθηναϊκό ήταν ένα άδικο τέλος σε μία κατά τα άλλα εξαιρετική χρονιά , αλλά αυτό που δεν πετυχε πέρσι η ομαδα το κατάφερε φέτος.

Το πρωτάθλημα

Στην τρέχουσα σεζόν το Ελληνικό έδειξε από την αρχή ότι δεν αστειεύεται. Τελείωσε τη regular-season με μόλις μια ήττα παθητικό και μπήκε στην μάχη των play-off από την πρώτη θέση και σαν το απόλυτο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου. Τα προγνωστικά δεν άργησαν να επιβεβαιωθούν και πριν λίγες μέρες το 63-56 επί του Πρωτέα στον τελευταίο τελικό, έδωσε στην ομαδα τον τίτλο του Πρωταθλητή. Στο Κύπελλο Ελλάδας η χρόνια ήταν εξίσου ονειρική και επιτυχημένη, αφού στον τελικό της 16/3/2014 οι παίκτριες του Ελληνικού επικρατήσαν του Παναθηναϊκού με 57-55 και κατέκτησαν τον πρώτο –χρονικά- τίτλο τους.

Οι.. οδηγοί της επιτυχίας

Το προπονητικό τιμόνι του συλλόγου βρίσκεται στα χέρια της Ελένης Καπογιάννη, μιας προπονήτριας με βαρύ βιογραφικό τόσο στους πάγκους όσο και σαν αθλήτρια. Στόχος της όταν ανέλαβε την ομαδα ήταν  να την κάνει πρωταγωνίστρια και το κατάφερε. Η Ελένη Καπογιάννη έχει κατακτήσει 6 πρωταθλήματα Ελλάδας και 5 Κύπελλα ως παίχτρια, έχει διατελέσει βοηθός προπονητή τόσο στον Αθηναϊκό όσο και στον Παναθηναϊκό, ενώ ως άνθρωπος χαρακτηρίζεται κυρίως για τις  γνώσεις και την αγάπη της για το άθλημα του μπάσκετ. Διπλά της είναι ο Γιώργος Παντελάκης, τεχνικός διευθυντής της ομάδας ο Αχιλλέας Δεμέναγας και η ψύχη του συλλόγου ο γενικός αρχηγος, Άρης Γαληνός. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει  να γίνει και στον έφορο του τμήματος, Κώστα Καραγιάννη, καθώς η φετινή πορεία θεωρείται ως η δικαίωση των αγώνων που έχει κάνει εδώ και πολλά χρόνια.

Το έμψυχο δυναμικό

Η Ελένη Καπογιάννη σε αυτή την πορεία βασίστηκε στην πρώτη σκόρερ της ομάδας, την Αμερικανίδα Λύκενδρα Τζονσον (288 πόντοι), την Εβίνα Σταμάτη (198 πόντοι),  την Τάνια Χαλίβερα (183 πόντοι), την Μαρία Μπόνι (137 πόντοι) και την Αναστασία Γκότση (115 πόντοι). Στην ομαδα ανήκουν ακόμα και οι Μπαλτά Ανθή, Ρουμπελάκη Άννα, Ζικυρίδου Μαρία, Παντελή Δώρα, Σπυριδοπούλου Άννα, Τσέρου Αγγελική και Νικέλινου Νένα.

Η έδρα.

Η ομαδα του Ελληνικού κατέχει επίσης ένα μοναδικό και ενδεχομένως ανεπανάληπτο ρεκόρ: είναι η μοναδική ομαδα στα χρονικά που κατέκτησε το πρωτάθλημα παίζοντας όλα τα εντός έδρας παιχνίδια της μακριά από τη φυσική της έδρα. Το γήπεδο του Ελληνικού κρίθηκε ακατάλληλο για αγώνες μπάσκετ και έτσι η ομαδα αναγκάστηκε να δώσει όλα τα παιχνίδια της σε ουδέτερες έδρες, μακριά από τη «θαλπωρή» του δικού της «σπιτιού», γεγονός που κάνει ακόμα μεγαλύτερη την επιτυχία του συλλόγου.

Τα όνειρα και οι φιλοδοξίες, όμως, δεν σταματούν εκεί. Το Ελληνικό ανέβηκε τον «Όλυμπο» και έχει σκοπό να παραμείνει εκεί, αφού θέλει να φτιάξει μια παντοδύναμη ομαδα που θα πρωταγωνιστεί για καιρό στο άθλημα του μπάσκετ. Μεράκι υπάρχει, ταλέντο υπάρχει, μένει να δούμε αν θα υπάρξει ανάλογη συνέχεια στο μέλλον.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.