Αθηνά Ζέρβα: «Το πιο όμορφο συναίσθημα να "χτίζεις" βήμα-βήμα και να αφήνεις κάτι πίσω σου»

Written by  Ιουλ 15, 2020

Ταγμένη στο μπάσκετ και στην ανάπτυξη του αθλητισμού και των αρχών που εκπροσωπεί στην κοινωνία μας, άφησε τα διαπιστευτήρια της σε όποια ομάδα και αν βρέθηκε. Η Αθηνά Ζέρβα "έριξε" παίκτριες στα βαθιά δίνοντας τους τα εχέγγυα να κολυμπήσουν και να χαράξουν την δικιά τους πορεία. Αναλαμβάνοντας την Εθνική ομάδα Κωφών Γυναικών οδήγησε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στην κορυφή του κόσμου με την κατάκτηση τριών διαδοχικών χρυσών μεταλλίων και πλέον ετοιμάζεται για την υπεράσπιση των κεκτημένων, αρχής γενομένης από το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί τον ερχόμενο Μάιο. Σε συλλογικό επίπεδο σχεδιάζει ήδη την δεύτερη χρονιά της στον Αθλητικό Όμιλο Παλαιού Φαλήρου, με όραμα και στόχους ώστε η ομάδα να επανέλθει στο προσκήνιο και αρχίσει και πάλι να πρωταγωνιστεί.


Η καταξιωμένη Ελληνίδα τεχνικός, Αθηνά Ζέρβα κανε τον απολογισμό της προηγούμενης σεζόν και μιλάει στο agapotobasket.gr για τος νέους στόχους του Φαλήρου, τον μεταγραφικό σχεδιασμό, την οργάνωση των ακαδημιών αλλά και το μέλλον της Εθνικής Κωφών.    

Μια ιδιαίτερη χρονιά ολοκληρώθηκε ποιος είναι ο απολογισμός που κάνετε;
Η χρονιά που πέρασε και η πρώτη μου χρονιά στον ΑΟΠΦ ήταν πραγματικά μια ιδιαίτερη χρονιά. Ο στόχος από την αρχή, ήταν η ανασύνταξη του τμήματος μπάσκετ γυναικών. Αυτό σχεδιάσαμε και προσπαθήσαμε να υλοποιήσουμε, μαζί με τον κ. Σμυρνιώτη, Γενικό Γραμματέα του ΑΟΠΦ, με τον οποίο είχαμε μια άψογη συνεργασία όλη τη χρονιά. Αυτό σήμαινε την οργάνωση εξ αρχής όλων των τμημάτων, από την ομάδα των γυναικών  έως και τα junior. Η βασική μας δυσκολία ήταν ο μικρός έως ελάχιστος αριθμός αθλητριών που είχαμε στη διάθεσή μας, οι οποίες ανά τμήμα δεν ξεπερνούσαν μονοψήφια νούμερα. Η πίεση χρόνου έως την έναρξη της αγωνιστικής σεζόν, μετατράπηκε σε πραγματικό αγώνα δρόμου. Έπρεπε να ανακαλύψουμε όλες τις αθλήτριες των τμημάτων που είχαν δελτίο στην ομάδα του ΑΟΠΦ, να τις ενημερώσουμε, να τους παρουσιάσουμε τις νέες προοπτικές και να τις φέρουμε ξανά στο γήπεδο, σε ένα νέο ξεκίνημα και μια νέα προσπάθεια. Ταυτόχρονα όλα τα αγωνιστικά τμήματα έπρεπε να ενισχυθούν και αριθμητικά και αυτό ήταν άλλη μια δύσκολη συνθήκη που έπρεπε να διαχειριστούμε. Εκ του αποτελέσματος θα έλεγα πως καταφέραμε περισσότερα από αυτά που θα ήταν τα απλά αναμενόμενα.  Μαζί με τον συνεργάτη μου Δημήτρη Μέξη, δημιουργήσαμε προπονητικές "πατέντες" για να μπορέσουμε να οργανώσουμε τα τμήματα και με έναν προσεκτικό προπονητικό σχεδιασμό, με βασικό στοιχείο την εφαρμογή κοινής φιλοσοφίας σε άμυνα και σε επίθεση. Η συμμετοχή στην προπόνηση, σε όλη τη διάρκεια της σεζόν, διεξήχθει με αθλήτριες ηλικίας από 15 έως 44 χρονών. Εκτός από τη γυναικεία ομάδα που συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Α΄ ΕΣΚΑΝΑ, οι ομάδες των νεανίδων και κορασίδων συμμετείχαν στα αντίστοιχα πρωταθλήματα, ενώ με την σημαντική προπονητική συμβολή, της επίσης συνεργάτιδας μας Τόνιας Δανούση, οργανώθηκαν τα τμήματα ηλικιών mini και junior και σήμερα δείχνουν να εκπέμπουν μια ξεχωριστή δυναμική και μια ελπιδοφόρα προοπτική, για το μέλλον των υποδομών του ΑΟΠΦ.

Έναν λοιπόν χρόνο μετά, θα έλεγα πως η προσπάθεια όλων των αθλητριών που μας εμπιστεύτηκαν και μας πίστεψαν, ήταν αυτή που ξεχώρισε. Με υπομονή και αφοσίωση, "έμαθαν" , βελτιώθηκαν, άντεξαν, κουβάλησαν και μοιράστηκαν άσχημα αποτελέσματα και έμειναν ταπεινές όταν ήρθαν δύσκολες και σημαντικές νίκες. Με μια λέξη θα έλεγα πως η χρονιά μας ήταν απολύτως "αξιοπρεπής".

Έρχεται η δεύτερη σεζόν σας στο Φάληρο. Ποιο είναι το νέο πλάνο;
Το βασικό πλάνο για την επόμενη σεζόν, είναι οπωσδήποτε, σε απόλυτη συνάρτηση με τον βασικό στόχο της ομάδας, όπως ήδη ανέφερα. Το μπάσκετ γυναικών του ΑΟΠΦ, ξεκίνησε ήδη να "περπατάει", να οργανώνεται, να ακούγεται και να εκπέμπει μηνύματα σοβαρότητας και ευθύνης. Θέλουμε η ομάδα να "επανέλθει" στο προσκήνιο, όπως τα πολλά προηγούμενα χρόνια, της αδιαμφισβήτητα μεγάλης ιστορίας της. Με λίγα λόγια, συνεχίζουμε από εκεί που σταματήσαμε... Κάθε χρόνο θέλουμε να ανεβαίνουμε ένα ακόμη σκαλοπάτι, κοιτώντας μπροστά αλλά και... πίσω. Για να μην ξεχνάμε από πού και πώς ξεκινήσαμε. Και αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξέρεις που θέλεις να πας !!!

Το νέο λοιπόν πλάνο για τη επόμενη χρονιά, αφορά και τη μεταγραφική ενίσχυση της γυναικείας ομάδας, η οποία θέλουμε να ξεχωρίσει και να πρωταγωνιστήσει στο φετινό πρωτάθλημα, με την απόδοση και την επίδοσή της μέσα στο γήπεδο. Αυτό ήταν μια απόφαση της διοίκησης, η οποία εκτιμώ ότι αφού αξιολόγησε τη δουλειά και την προσπάθεια όλης της προηγούμενης χρονιάς, κάνει το επόμενο βήμα, το οποίο βέβαια και θέλει και μπορεί. Είναι σημαντικό για όλες τις αθλήτριες, οι οποίες, αφού πραγματικά "άντεξαν" πέρυσι, φέτος να δούνε την ομάδα τους να ενισχύεται, να δυναμώνει και να έχει πλέον ανταγωνιστικούς στόχους και βλέψεις, όπως είναι βέβαια σημαντικό και για όλες τις μικρότερες αθλήτριες να έχουν αθλητικές εικόνες, από ένα ικανό και ποιοτικό σύνολο αθλητριών της γυναικείας ομάδας του ΑΟΠΦ.  


Οι προσθήκες στην ομάδα, μαζί με τις αθλήτριες που συνεχίζουν, δείχνουν ότι ο πήχης ανεβαίνει. Ποιες είναι οι βλέψεις σας;
Είναι αλήθεια ότι ο πήχης ανέβηκε. Στην ομάδα ήρθαν όλες οι αθλήτριες στις οποίες κάναμε πρόταση,σύμφωνα με τον πρώτο σχεδιασμό του ρόστερ μας. Οι καινούργιες μας αθλήτριες πίστεψαν στα μακρόπνοα σχέδια της διοίκησης του ΑΟΠΦ και του προέδρου του, κ. Δέτση και εμπιστεύτηκαν τη δυναμική και καταλυτική παρουσία του Γενικού Αρχηγού και χορηγού της ομάδας μας, του κ. Μουρκάκου και της PHARMASEPT, που θα βρίσκεται στο πλευρό μας καθώς σε αυτές τις δύσκολες εποχές είναι πραγματικά μια ιδανική συνθήκη και συγκυρία για να κάνεις με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, βήματα προς τα εμπρός.  Εμπιστευόμαστε ακόμη και το moto της εταιρείας..."φροντίζει...ότι αγγίζει".

Οι μεταγραφές μας, η Τόνια Δανούση, η Αλεξάνδρα Κοτσιάφτη, η Αναστασία Γαλιατσάτου, η Ιωάννα Κελλάρη, είναι πρωτίστως εξαιρετικοί χαρακτήρες και αδιαμφισβήτητα έμπειρες και ικανές αθλήτριες. Οι νεώτερες και υποσχόμενες, επίσης καινούργιες αθλήτριες μας, Δέσποινα Αποστόλου και Δήμητρα Αναστούλη, θα προσφέρουν τις αθλητικές τους υπηρεσίες, για τη νέα χρονιά με την φανέλα του ΑΟΠΦ. Οι "αειθαλείς" αθλήτριες μας, Αγγελική Μασέλου  και Ματίνα Ελευθεριάδου, άφησαν από πέρυσι το στίγμα τους στην ομάδα, μέσα και έξω από το γήπεδο, με την αύρα τους, με την αθλητική τους ποιότητα αλλά κυρίως με την αθλητική αγκαλιά και ώθηση, που τόσο απλόχερα χάρισαν σε όλες τις υπόλοιπες νεότερες αθλήτριες και κέρδισαν τον θαυμασμό και σεβασμό όλων μας, ακόμη και των αντιπάλων. Μαζί με την Αλεξία Σπίνου που από πέρυσι βρίσκεται μαζί μας και τόσα πολλά φιλότιμα προσέφερε, συνεχίζουν αφοσιωμένα, η Βίκυ Σταμάτη, η Ευθυμία Νάτσκου, η Τρισεύγενη Κωστοπούλου καθώς και οι νεότερες και μικρότερες αθλήτριες, κορασίδες και νεάνιδες, που θα έχουν την ευκαιρία να βελτιωθούν μέσα από ποιοτική προπόνηση, δίπλα σε ποιοτικές αθλήτριες.

Η ιστορία αυτής της ομάδας αλλά και τα ονόματα των αθλητριών που την έγραψαν επί σειρά ετών στο παρελθόν, είναι βαριά και πολύχρονη και θα έχουμε όλοι μας την μοναδική ευκαιρία, τιμή αλλά και την ευθύνη να συμμετέχουμε στη νέα προσπάθεια για έναν νέο ΑΟΠΦ στο μπάσκετ γυναικών. Με σχεδιασμό, με δουλειά, με υπομονή και με ανθρώπους δίπλα μας, που εμπιστεύτηκαν να είμαστε εμείς όλοι, αθλήτριες και προπονητές, αυτοί που θα δώσουμε στην ομάδα το μέλλον που της αξίζει. Δεν υπάρχει πιο όμορφο συναίσθημα από το "χτίζεις" από χαμηλά, βήμα - βήμα και στο τέλος να εισπράξεις την ικανοποίηση για αυτό που θα αφήσεις πίσω σου και για τους επόμενους !!!

Ένας σύλλογος δεν είναι μόνο η πρώτη ομάδα αλλά και το τι ακολουθεί. Στο Φάληρο φαίνεται ότι γίνεται δουλειά και στις ακαδημίες, ώστε περισσότερα παιδιά να έρθουν στον αθλητισμό.
Θα έλεγα πως ένας σύλλογος είναι πρωτίστως οι ακαδημίες του. Η προσέλευση και η εκπαίδευση των παιδιών στα γήπεδα και το μπόλιασμα με τον αθλητισμό είναι η ουσία, της ίδιας της ύπαρξης και της αποστολής των σωματείων.

Ο ΑΟΠΦ αποτελεί κοιτίδα αθλητισμού επί σειρα δεκαετιών για τα μικρά παιδιά, στα αθλήματα που καλλιεργεί και υποστηρίζει. Αυτό επιδιώκουμε και στο τμήμα του μπάσκετ γυναικών... Να αποτελέσει μια δυνατή, σταθερή, και διαχρονική "μπασκετική κοιτίδα", με τμήματα υποδομών, τα οποία θα υποδέχονται με ζεστασιά και παιδαγωγική ευθύνη, νέα κορίτσια για να "μάθουν το παιχνίδι" στην ευρύτερη περιοχή των Νοτίων Προαστίων και ταυτόχρονα να εκπέμπει ακλόνητα μηνύματα που πηγάζουν μέσα από τον αθλητισμό: προσπάθεια, συνεργασία, σεβασμός, πειθαρχία, ειλικρίνεια, αγάπη για τον συμπαίκτη και την ομάδα και όλους τους κανόνες του fair play.  "Τα μάτια μας" δεν θα φύγουν ποτέ από τα μικρά κορίτσια μας, που τη νέα χρονιά θα συμμετέχουν και στο πρωτάθλημα των παγκορασίδων.

Κεφάλαιο Εθνική ομάδα: τέτοια εποχή θα μιλάγαμε για την υπεράσπιση του τίτλου της πρωταθλήτριας Ευρώπης, πόσο αλλάζει τον προγραμματισμός σας η μεταφορά της διοργάνωσης;
Η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ Κωφών Γυναικών, θα συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που μεταφέρθηκε τον Μάιο του 2021. Ο προγραμματισμός βεβαίως και αλλάζει και ο βασικός λόγος είναι ότι η ομάδα θα κληθεί να συμμετέχει σε 2 διοργανώσεις σε διάστημα 8 μηνών περίπου, καθώς μετά το Ευρωπαϊκό, θα πρέπει να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας, τον Δεκέμβρη του 2021, επίσης. Αυτό το πρόγραμμα, από μόνο του, θέλει ειδική διαχείριση σε επίπεδα προγραμματισμού, αθλητικής προετοιμασίας και αγωνιστικής ετοιμότητας. Το ευχάριστο όμως είναι ότι οι αθλήτριες μας παραμένουν αφοσιωμένες και ενεργές αθλητικά με τις ομαδες τους ενώ κάποιες από αυτές με την αναγκαστική αναδιάρθρωση των κατηγοριών θα συμμετέχουν στα πρωταθλήματα της Α2 Γυναικών.

Έτσι αν μιλάμε για υπεράσπιση τίτλων, αυτή θα είναι διπλή σε διάστημα μηνών. Προτιμώ όμως να διατυπώνω κάπως διαφορετικά αυτή τη φράση..."περιμένουμε να δούμε ποιος θα παίξει καλύτερα από εμάς για να μας κερδισει" !!!

Μπορεί αυτή η ομάδα να έχει συνέχεια και να γράψει εκ νέου ιστορία επαναλαμβάνοντας τις χρυσές επιτυχίες της;
Η ιστορία που έγραψε η ομάδα, με τα τρία χρυσά μετάλλια είναι ένα μοναδικό αλλά ήδη, χρονικά, ένα "ιστορικό" αθλητικό γεγονός... Η ομάδα θα έχει συνέχεια γιατί έτσι έχουν αποφασίσει όλες αυτές οι μοναδικές, ξεχωριστές αθλήτριες. Η "ιστορία" της ομάδας θα συνεχίζεται έως ότου θα μπορεί να εκπροσωπεί τα εθνικά μας χρώματα, αξιοπρεπώς και επάξια. Και έως ότου "ο αθλητικός της χρόνος" τελειώσει κάποια στιγμή... Μέχρι τότε όμως θα συνεχίζει...περήφανα, με πάθος και αφοσίωση !!!

Σεβαστή Βρακατσέλη

Αγαπώ τον αθλητισμό ---> Αγαπώ το μπάσκετ ---> Βρίσκομαι εδώ!



Η τρέλα για τον αθλητισμό και τα media έβαλε μέσα της το μικρόβιο της δημοσιογραφίας.Το μεράκι έγινε πράξη όταν πέρασε τη πόρτα του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ . Το ταξίδι στο χώρο της δημοσιογραφίας μόλις είχε αρχίσει. Λίγα χρόνια μετά με την φλόγα να μένει ακόμα ζωντανή μικρότερες και  μεγαλύτερες διαδρομές σε μονοπάτια του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και του ραδιοφώνου οδήγησαν στη συνεργασία με το "Αγαπώ το μπάσκετ"
             
Ένα ζευγάρι παπούτσια, μία μπάλα, ένα γήπεδο και... όλα αρχίζουν! 
Και επειδή η μαγεία των σπορ δεν έχει τελειωμό, η πορτοκαλί θεά είναι ανεξάντλητη  με  το θέαμα στο επίκεντρο και κάθε γωνιά της γης έχει κάτι διαφορετικό είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε μέσα από την δικιά μας οπτική κάθε της γωνιά!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.