Στέλλα Καλτσίδου: «Μου αρέσουν πολύ οι προκλήσεις, ιδανικές συνθήκες για να κάνω το επόμενο βήμα»

Written by  Αυγ 05, 2020

Στο άκουσμα του ονόματος Στέλλα Καλτσίδου οι εικόνες και τα πεπραγμένα πολλά... με τις συστάσεις ως παίκτρια να περιττεύουν. Μπαίνοντας όμως μέσα στο γήπεδο, τους τελευταίους μήνες, δεν συναντάς τη Στέλλα να δένει τα κορδόνια της, έτοιμη να μπει στο παρκέ και να αγωνιστεί. Βρίσκεται στην άκρη του πάγκου, με πολιτικά και ανα χείρας το πινακάκι του προπονητή να σχεδιάζει συστήματα.


Η αρχή της προπονητικής της πορείας έγινε με την Εθνική Κορασίδων και την ανδρική ομάδα του Αμαρουσίου, ως βοηθός προπονητή. Ως λάτρης των προκλήσεων, την επόμενη αγωνιστική σεζόν, θα είναι η πρώτη προπονήτρια της γυναικείας ομάδας του ΕΦΑΟΖ, στην παρθενική συμμετοχή του συλλόγου στην Α1 Γυναικών.

Η Στέλλα Καλτσίδου μίλησε στο agapotobasket.gr και τη Σεβαστή Βρακατσέλη, για τα πρώτα της προπονητικά βήματα, τον coach Σκαραφίγκα, το μπάσκετ που είναι ένα και δεν διαχωρίζεται σε γυναικείο και αντρικό, την πρόκληση του να είναι head coach στον ΕΦΑΟΖ, τους στόχους της ομάδας αλλά και τη νέα σελίδα της Εθνικής Γυναικών.

Η πρώτη σου χρονιά στον νέο κύκλο που άνοιξες, αυτόν της προπονητικής, σε βρήκε ως βοηθό στον πάγκο του Αμαρουσίου. Παρόλο που η σεζόν δεν ολοκληρώθηκε ποιος είναι ο απολογισμός που κάνεις;
Ήταν μια χρονιά «σχολείο» για μένα προσωπικά. Αποκόμισα πολύ σημαντικές εμπειρίες και έμαθα πάρα πολλά σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ο coach Σκαραφίγκας είναι ένας προπονητής ανοιχτός σε όλα και εντελώς «ακομπλεξάριστος» αν μου επιτραπεί η έκφραση! Δίνει στους συνεργάτες του τον χώρο και τον χρόνο να αναπτυχθούν και να εξελιχθούν και οι ίδιοι ως προπονητές μέσα από τις αρμοδιότητες και τις ευθύνες που τους αναθέτει. Νιώθω τυχερή που ήμουν συνεργάτης του την πρώτη μου χρόνια σε ανδρική ομάδα. Και από τους παίκτες όμως αποκόμισα πολλά. Όλοι τους, μηδενός εξαιρουμένου, αντιμετώπιζαν όλο το προπονητικό team με απόλυτο σεβασμό και επαγγελματισμό, όπως αρμόζει άλλωστε σε όλους τους επαγγελματίες αθλητές που αγαπούν αυτό που κάνουν και θέλουν να εξελίσσονται. Πάντα θα είναι οι πρώτοι μου παίκτες, τους παρακολουθώ και χαίρομαι γι’αυτους!.Είμαι σίγουρη ότι και στο νέο πρωτάθλημα στην Α2 θα τα πάνε εξίσου καλά!!

Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που σου έδωσε αυτή η σεζόν;
Μου έδειξε και εμπράκτως πια, δύο πράγματα: πρώτον, ότι το μπάσκετ είναι ένα, δεν διαχωρίζεται σε γυναικείο και αντρικό. Μπορεί η ταχύτητα και η δύναμη να διαφέρουν λόγω του φύλου αλλά η δουλειά που πρέπει να κάνεις για να εξελιχθείς, σε όποιο πόστο και αν βρίσκεσαι, είναι ακριβώς η ίδια! Και δεύτερον ότι σε όποιον χώρο και αν εργάζεσαι, ανεξαρτήτως του αν είσαι άντρας ή γυναίκα, ο μόνος τρόπος για να εξελιχθείς και να κερδίσεις τον σεβασμό των ανθρώπων με τους οποίους συνεργάζεσαι, είναι να αγαπάς και να σέβεσαι ο ίδιος αυτό που κάνεις και να το κάνεις όσο καλύτερα μπορείς!

Υπήρχαν στιγμές που μπορεί να "ξύπναγε" η παίκτρια μέσα σου; Πως το διαχειρίζεσαι;
Χαχαχαχα!! Αν εννοείς αν υπήρχαν φορές που ήθελα να μπω να παίξω στην προπόνηση με τα παιδιά, ναι, πολλές φορές ένιωσα αυτή την επιθυμία και είναι κάτι που δε νομίζω να μου φύγει και ποτέ. Από εκεί και πέρα όμως, όταν περνάς από την ενεργό δράση ως παίκτης στην προπονητική σε σύντομο χρονικό διάστημα, θεωρώ πως πρέπει να σταματήσεις να σκέφτεσαι τι έκανες ή τι θα έκανες ΕΣΥ ως παίκτης και να προσπαθείς πάντα να βρίσκεις την καλύτερη επιλογή με βάση τις ικανότητες της ομάδας σου και των παικτών σου. Αυτό τουλάχιστον είναι που προσπαθώ να κάνω κάθε φορά που βρίσκομαι στο γήπεδο.

Αντίστροφα υπάρχουν στοιχεία που είχες ως παίκτρια και σε βοήθησαν σε αυτή τη μετάβαση;
Γενικά στη ζωή μου θέλω όταν κάνω κάτι να το κάνω όσο καλύτερα μπορώ. Μου αρέσει να είμαι συνεπής, εργατική, μεθοδική και πειθαρχημένη. Είναι στοιχεία του χαρακτήρα μου που με βοήθησαν τόσο ως παίκτρια στην καριέρα μου αλλά και μέχρι στιγμής ως προπονήτρια. Η καριέρα που έκανα ως παίκτρια με βοήθησε στο να αποκτήσω πολλές εικόνες υψηλού επιπέδου. Συνεργάστηκα με πολλούς προπονητές και από όλους έχω κρατήσει κάτι που μου είναι πολύ χρήσιμο πλέον. Αλλά και η συνεργασία μου με παίκτριες κορυφαίες στον χώρο μου δίδαξε πολλά πράγματα. Όλα αυτά φυσικά προσπαθώ να τα προσαρμόσω στον δικό μου χαρακτήρα κ φιλοσοφία κ αι να τα χρησιμοποιήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Επόμενο βήμα στην άκρη του πάγκου του ΕΦΑΟΖ. Ποια κριτήρια σε οδήγησαν σε αυτή την απόφαση;
Η συζήτηση που έκανα με τους ανθρώπους της διοίκησης της ομάδας με έκαναν να καταλάβω οτι έχω να κάνω με ένα σωματείο που αποτελείται από ανθρώπους σοβαρούς, προσγειωμένους και ειλικρινής. Μου έδειξαν από την πρώτη στιγμή την εμπιστοσύνη τους και την εκτίμηση τους στο πρόσωπο μου αλλά και την διάθεση τους να κάνουμε το καλύτερο δυνατό στην παρθενική εμφάνιση της ομάδας στην Α1 κατηγορία. Σίγουρα το να αναλάβω μια ομάδα στην Α1 ως head coach είναι μεγάλη πρόκληση για μένα προσωπικά αλλά όπως ξέρεις μου αρέσουν πολύ οι προκλήσεις και οι συνθήκες που μου παρέχει το σωματείο είναι ιδανικές για να κάνω το επόμενο βήμα.

Ποιοι είναι οι στόχοι που θέτεις, με τους οποίους κατ επέκταση στήνεις την ομάδα που θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην Α1;
Η φιλοσοφία μας είναι να φτιάξουμε μια ομάδα ανταγωνιστική που θα παλεύει κάθε παιχνίδι αλλά κυριότερα θα ευχαριστιέται το μπάσκετ που παίζει. Φυσικά ο απώτερος στόχος είναι να μείνουμε στην κατηγορία και να τελειώσουμε τη σεζόν όσο υψηλότερα μπορούμε βαθμολογικά. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος που θέσαμε από την πρώτη στιγμή με την διοίκηση της ομάδας και ξεκαθαρίσαμε πως η πρώτη χρόνια στην Α1 δεν θέλουμε να είναι απλά ένα «πέρασμα». Σίγουρα δεν θα είναι κάτι εύκολο να επιτευχθεί. Έχω όμως μεγάλη εμπιστοσύνη τόσο στο προπονητικό μας team αλλά ακόμα περισσότερο στις παίκτριες μας οι οποίες όλο το διάστημα της μεταβατικής δούλεψαν εξαιρετικά καλά και έδειξαν πόσο μεγάλη διάθεση και όρεξη έχουν να δουλέψουν και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της Α1.

Οι προγραμματισμοί των ομάδων "προϊδεάζουν" για ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Πως το αναμένεις εσύ να είναι;
Ναι, συμφωνώ πως το πρωτάθλημα φέτος φαίνεται πως θα είναι πιο ανταγωνιστικό. Θεωρώ πως θα υπάρχουν αρκετές ομάδες που θα είναι σχετικά ισοδύναμες. Θα έχει ενδιαφέρον να δούμε πως θα εξελιχθεί.

Εθνική Γυναικών: Πως την βλέπεις πια ως θεατής στα πρώτα δείγματα της νέας εποχής της;
Την Εθνική ομάδα την γνωρίζω τόσο καλά και την αγαπάω τόσο πολύ που δεν μπορώ να την δω ως θεατής. Η Εθνική περνάει πραγματικά σε μια εντελώς καινούργια εποχή. Οι παίκτριες που αποτελούν τους συνδετικούς κρίκους μεταξύ των δύο «εποχών» έχουν μεγάλη ευθύνη να μεταβιβάσουν στα νέα κορίτσια τις αξίες και την σημασία του να παίζεις με το εθνόσημο, παραθέτοντας όμως τις δικές τους πεποιθήσεις και τις δικές τους προσωπικότητες.

Ένας καινούριος κύκλος ανοίγει και είναι στο χέρι όλων όσων απαρτίζουν αυτή την ομάδα να χτίσουν τις δικές τους βάσεις, να αρπάξουν την ευκαιρία να ηγηθούν και να γράψουν την δική τους ιστορία. Φυσικά, όπως σε κάθε τι καινούριο που ξεκινάει, χρειάζεται χρόνος, υπομονή, επιμονή και σκληρή δουλειά. Είναι η Εθνική μας ομάδα όμως και πάντα θα είμαστε δίπλα της για να βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορούμε.

Σεβαστή Βρακατσέλη

Αγαπώ τον αθλητισμό ---> Αγαπώ το μπάσκετ ---> Βρίσκομαι εδώ!



Η τρέλα για τον αθλητισμό και τα media έβαλε μέσα της το μικρόβιο της δημοσιογραφίας.Το μεράκι έγινε πράξη όταν πέρασε τη πόρτα του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ . Το ταξίδι στο χώρο της δημοσιογραφίας μόλις είχε αρχίσει. Λίγα χρόνια μετά με την φλόγα να μένει ακόμα ζωντανή μικρότερες και  μεγαλύτερες διαδρομές σε μονοπάτια του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και του ραδιοφώνου οδήγησαν στη συνεργασία με το "Αγαπώ το μπάσκετ"
             
Ένα ζευγάρι παπούτσια, μία μπάλα, ένα γήπεδο και... όλα αρχίζουν! 
Και επειδή η μαγεία των σπορ δεν έχει τελειωμό, η πορτοκαλί θεά είναι ανεξάντλητη  με  το θέαμα στο επίκεντρο και κάθε γωνιά της γης έχει κάτι διαφορετικό είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε μέσα από την δικιά μας οπτική κάθε της γωνιά!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.