Η Άρτεμις Σπανού στο «Agapotobasket.gr»: «Η αγαπημένη μου ομάδα θα είναι πάντα η Εθνική»

Written by  Φεβ 04, 2014

Αποτελεί αναμφίβολα το "καμάρι" του ελληνικού μπάσκετ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Kαι όχι άδικα, καθώς η Άρτεμις Σπανού διαπρέπει στις ΗΠΑ με το κολλέγιο του Robert Morris του Πίτσμπουργκ. Η νεαρή διεθνής Ελληνίδα μίλησε στο «Agapotobasket.gr» για τα όνειρα της να παίξει επαγγελματικά μπάσκετ στην Ευρώπη, τις συμβουλές των δικών της ανθρώπων και το φαγητό της μαμάς που της λείπει, αλλά και την μεγάλη της αγάπη, την Εθνική Ομάδα που, όπως αναφέρει, δεν την αλλάζει με καμία άλλη.

 

Είναι μεγάλη απόφαση να φύγει κάποιος από το σπίτι του στα 17, να αλλάξει χώρα, ήπειρο και να αρχίσει ουσιαστικά μία νέα ζωή. Τι σε ώθησε σε αυτή την απόφαση;

«'Ήταν  πάντα ένα από τα όνειρα μου να έρθω στην Αμερική και να παίξω μπάσκετ. Το σκέφτηκα πολύ πριν έρθω, αλλά, αν αγαπάς κάτι πολύ, θα κάνεις τα πάντα για αυτό. Το μπάσκετ είναι σημαντικό και το αγαπώ πολύ και ήξερα ότι εδώ θα μου δινόταν η ευκαιρία να ωριμάσω το παιχνίδι μου και να βελτιωθώ. Και επίσης μην ξεχάσω να αναφέρω ότι θα έχω και ένα πτυχίο από το κολλέγιο, πράγμα πολύ σημαντικό. Με βοήθησε το ότι είχα την οικογένεια μου δίπλα μου και με στηρίζουν σε κάθε μου βήμα οπότε έκαναν την απόφαση μου πιο εύκολη».

Από την πρώτη σου σεζόν στο κολεγιακό με το "Robert Morris University" αναδείχθηκες καλύτερη ρούκι και ψηφίστηκες καλύτερη παίκτρια της περιφέρειάς σου. Ποιο ήταν το μυστικό της τόσο γρήγορης επιτυχίας σου;

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιο μυστικό. Αυτό που κάνω είναι να δουλεύω σκληρά κάθε μέρα και πάντα θέλω να γίνομαι καλύτερη και οι κόποι ανταμείβονται στο τέλος. Θέλει υπομονή, θέληση, καλή διάθεση και πιστή στον εαυτό σου που είναι πολύ σημαντικό».

 

 spanou4

Ποιους στόχους έχεις θέσει με την ομάδα σου;

«Είναι η τελευταία μου χρόνια με την ομάδα. Στόχος μας είναι να κερδίσουμε το πρωτάθλημα της περιφέρειας μας. Είναι πολύ σημαντικό και το θέλω και εγώ γιατί τα τελευταία 3 χρόνια εδώ έχουμε φτάσει τόσο κοντά, αλλά ποτέ δεν κερδίσαμε το τελευταίο παιχνίδι».

 

Όταν τελειώσεις τις σπουδές σου ποιες είναι οι σκέψεις σου;

«Από μικρή ήθελα να παίξω μπάσκετ επαγγελματικά και αυτός θα είναι ο στόχος μου να πάω στην Ευρώπη να παίξω μπάσκετ επαγγελματικό».

WNBA. Τι σημαίνει για σένα και τι θα έκανες για αυτό;

«Είναι ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα μου και πολύ σπουδαίο πιστεύω για κάθε αθλήτρια σε αυτό το χώρο. Είναι το τοπ πρωτάθλημα στον κόσμο και θα ήθελα και εγώ να πάρω εμπειρίες και από αυτό το πρωτάθλημα. Θα έκανα και κάνω τα πάντα για να μπορέσω να συμμετάσχω κάποια μέρα εκεί».

 

spanou2

 

Η αγορά και στις γυναίκες έχει πλέον ανοίξει και βλέπουμε Ελληνίδες να κάνουν μεγάλη καριέρα και στο εξωτερικό (πχ η Εβίνα Μάλτση). Που πιστεύεις ότι οφείλεται αυτό και πόσο θα βοηθήσει το άθλημα και την εξέλιξη του;

«Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό ότι Ελληνίδες αθλήτριες έχουν καριέρες στο εξωτερικό. Αυτό δείχνει ότι η χώρα μας έχει καλό υλικό από αθλήτριες, ικανές να παίξουν σε καλύτερα επίπεδα και να γίνουν γνωστές και εκεί. Δείχνει ότι δουλεύουμε σκληρά και στην Ελλάδα και αυτό επίσης βοηθάει και την Εθνική μας Ομάδα στο μέλλον»

 

Κεφάλαιο "Εθνική Γυναικών". Τι σημαίνει αυτή η ομάδα για σένα;

«Η αγαπημένη μου ομάδα είναι και θα είναι πάντα η Εθνική μας Ομάδα. Το συναίσθημα να παίζεις για την χώρα σου είναι απίστευτο και μοναδικό. Είναι μεγάλη τιμή για εμένα να βρίσκομαι σε αυτή την ομάδα και να μπορώ να βοηθάω για το καλύτερο δυνατό».

Ποιο οι στόχοι της Εθνικής ομάδας αλλά και οι δικοί σου με την γαλανόλευκη φανέλα;

«Με την Εθνική θέλουμε να πηγαίνουμε όσο ψηλότερα γίνεται. Να γινόμαστε όσο γίνεται καλύτερες για να κάνουμε την ομάδα όσο καλύτερη γίνεται. Στόχος είναι  να έχουμε καλύτερες θέσεις κάθε χρόνο στα Πανευρωπαϊκά και να δείχνουμε ότι και εμείς έχουμε ταλέντο και παίκτριες που έχουν καρδιά και πάθος για το καλύτερο.

«Εθνική Ανδρών». Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται για να επιστρέψει στο δρόμο των διακρίσεων και των επιτυχιών;

Η Εθνική Ανδρών πάντα έχει υπάρξει επιτυχής. Μπορεί να έρχονται νέα παιδιά τώρα και πιστεύω ότι έχουμε τεράστιο ταλέντο και μπορούμε να είμαστε επιτυχείς στα τουρνουά μας. Η θέληση, η δουλειά, το πάθος και η όρεξη υπάρχει οπότε όλα αυτά θα βοηθήσουν στο να ανέβει και η ομάδα μας πιο ψηλά.

 

spanou5

 

 

spanou3

Ποια παίκτρια ονειρεύεσαι να μαρκάρεις;

«Θα ήθελα κάποια στιγμή στο μέλλον να μαρκάρω την Candice Parker».

Με την αφίσα ποιου παίκτη μεγάλωσες στο δωμάτιο σου;

«Dirk Nowitzki! Είναι ένας από τους αγαπημένους μου παίκτες και μου αρέσει πολύ ο τρόπος που παίζει».

Πως διασκεδάζεις στις ΗΠΑ, τι κάνεις στον ελεύθερο χρόνο σου, τι σου λείπει από την Ελλάδα;

«Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε πολύ ελεύθερο χρόνο ειδικά τώρα με τα μαθήματα και τα παιχνίδια, αλλά όταν έχω χρόνο μου αρέσει να πηγαίνω εκτός κολλεγίου για καφέ και να χαλαρώνω σε κάποια καφετέρια. Αν και δεν είναι σπουδαίο, πιστεύω πως είναι πολύ σημαντικό για κάθε αθλητή να έχει χρόνο να χαλαρώνει με οποιοδήποτε τρόπο. Ε, φυσικά, έχουμε και το εμπορικό κέντρο κοντά μας που πηγαίνουμε συχνά. Από Ελλάδα μου λείπουν σαφώς η οικογένεια μου και οι φίλοι μου, αλλά και επίσης το καλό φαγητό της μαμάς!»

Ποιο είναι το μεγαλύτερο μπασκετικό σου όνειρο;

«Το μεγαλύτερο μπασκετικό μου όνειρο είναι να μπορέσω κάποια στιγμή στο μέλλον να αγωνιστώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες με την Εθνική μας Ομάδα».

Τι σε συμβουλεύουν οι δικοί σου άνθρωποι;

«Η οικογένεια μου είναι πάντα δίπλα μου και με στηρίζει σε ό, τι απόφαση πάρω. Επίσης πάντα με βοηθούν αν χρειαστώ κάτι. Έχω και κοντινούς φίλους που με στηρίζουν και με συμβουλεύουν, πράγμα πολύ σημαντικό για κάθε άνθρωπο γενικά».

Ποια συμβουλή έχεις κρατήσει περισσότερο από όλες και την ακολουθείς πιστά;

«Μια από τις συμβουλές που έχω κρατήσει και πάντα θυμάμαι είναι να μην βάλω ποτέ ταβάνι και όρια στα όνειρα μου και πάντα να θυμάμαι από πού ξεκίνησα και τους ανθρώπους που με έχουν βοηθήσει».

Σκέφτεσαι καθόλου το ενδεχόμενο της επιστροφής στην Ελλάδα ή στην Ευρώπη;

«Θα ήθελα να έρθω στην Ευρώπη και να παίξω επαγγελματικό μπάσκετ και αυτό θα προσπαθήσω να κάνω του χρόνου το χειμώνα».

Τι σημαίνει το μπάσκετ για σένα;

«Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα το όποιο αγαπώ και το διασκεδάζω. Έχω αφιερώσει πολύ χρόνο σε αυτό αλλά τα πράγματα, οι εμπειρίες, οι φιλίες που έχω πάρει από αυτό είναι πολύ σημαντικές και το εκτιμώ αφάνταστα. Το μπάσκετ είναι το πάθος μου και χαίρομαι αφάνταστα που μπορώ να βρίσκομαι σε κάποιο γήπεδο κάθε μέρα της εβδομάδας!»

Ποια είναι η ευχή σου για το μέλλον;

«Εύχομαι πάνω από όλα να υπάρχει υγεία και χαρά και όλα τα υπόλοιπα έρχονται. Όλα στη ζωή είναι πιθανά και αυτοί που το πιστεύουν τα καταφέρνουν. Πάντα αισιόδοξη και θετικές σκέψεις για το μέλλον».

 

spanou1

 

 

* Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν τη συνέντευξη είναι από την προσωπική σελίδα της Α.Σπανού στο Facebook. Το "Agapotobasket.gr" την ευχαριστεί για την παραχώρησή τους. 

Σεβαστή Βρακατσέλη

Αγαπώ τον αθλητισμό ---> Αγαπώ το μπάσκετ ---> Βρίσκομαι εδώ!



Η τρέλα για τον αθλητισμό και τα media έβαλε μέσα της το μικρόβιο της δημοσιογραφίας.Το μεράκι έγινε πράξη όταν πέρασε τη πόρτα του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ . Το ταξίδι στο χώρο της δημοσιογραφίας μόλις είχε αρχίσει. Λίγα χρόνια μετά με την φλόγα να μένει ακόμα ζωντανή μικρότερες και  μεγαλύτερες διαδρομές σε μονοπάτια του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και του ραδιοφώνου οδήγησαν στη συνεργασία με το "Αγαπώ το μπάσκετ"
             
Ένα ζευγάρι παπούτσια, μία μπάλα, ένα γήπεδο και... όλα αρχίζουν! 
Και επειδή η μαγεία των σπορ δεν έχει τελειωμό, η πορτοκαλί θεά είναι ανεξάντλητη  με  το θέαμα στο επίκεντρο και κάθε γωνιά της γης έχει κάτι διαφορετικό είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε μέσα από την δικιά μας οπτική κάθε της γωνιά!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.