Άννα – Νίκη Σταμολάμπρου: «Απολαμβάνω το "Αμερικάνικο Όνειρο"»

Written by  Μαρ 28, 2015

Πριν ακόμα ενηλικιωθεί πήρε την μεγάλη απόφαση να περάσει τον Ατλαντικό και να συνδυάσει τις σπουδές της με την μεγάλη της αγάπη, το μπάσκετ. Στο κολέγιο Robert Morris, εκεί όπου μαζί με την Άρτεμη Σπανού, κατέκτησαν πέρσι τον τίτλο εξακολουθεί να διαπρέπει οδηγώντας την ομάδα της από επιτυχία σε επιτυχία.

Ήδη από την πρώτη της χρονιά έδειξε πως το μέλλον της ανήκει: Μέλος της καλύτερης Rookie πεντάδας, βασική στα 27 από τα 29 παιχνίδια στα οποία αγωνίστηκε με μ.ο. 12,4 πόντους,  δεύτερη πασέρ στην ομάδα της με 87 ασίστ. Έχει αναδειχθεί «Παίκτρια της Εβδομάδας», ενώ λίγες ημέρες πριν πάλεψε με την ομάδα της, αλλά δεν κατάφερε να κερδίσει τον τίτλο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, αφού το St. Francis Brooklyn επικράτησε του Robert Morris στον τελικό με 77-62.

Παρά τα ήδη σπουδαία επιτεύγματά της, παραμένει προσηλωμένη στην προσπάθεια να γίνεται καθημερινά και καλύτερη.

Μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες για το μέλλον του ελληνικού γυναικείου μπάσκετ, η Άννα – Νίκη Σταμολάμπρου μίλησε στο agapotobasket.grκαι την Σεβαστή Βρακατσέλη και μίλησε για το «Αμερικανικό Όνειρο», τις διαφορές και τις ομοιότητες, τις φιλοδοξίες της για την Εθνική Ομάδα, της οποίας είναι μέλος από τα 15 της χρόνια, αλλά και το όνειρό της να μαρκάρει τον Βασίλη Σπανούλη.

stamolamprou2

Δεύτερη χρονιά στις ΗΠΑ. Πως είναι τα πράγματα για σένα εκεί;

«Η δεύτερη χρονιά στην Αμερική με βρίσκει να έχω προσαρμοστεί καλύτερα, αν και οι απαιτήσεις έχουν αυξηθεί λόγω της περσινής κατάκτησης του πρωταθλήματος.»

Πόσο εύκολα πήρες την απόφαση να πας στην άλλη άκρη του Ατλαντικού;

«Νομίζω ότι ήταν μία από τις πιο  σημαντικές αποφάσεις της ζωής μου το να αφήσω την οικογένεια μου, τους φίλους μου  και την χώρα μου και να κάνω το βήμα παραπάνω στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. Πόσο μάλλον όταν πρέπει  να πάρεις μια τέτοια απόφαση στην ηλικία  16-17 χρονών.»

Τι σου λείπει από την Ελλάδα και τι Αμερικάνικο θα ήθελες να υπήρχε και στην Ελλάδα;

«Από την Ελλάδα μου λείπει σαφώς η οικογένεια μου και οι φίλοι μου καθώς και ελληνικό φαγητό και ο ήλιος. Από την Αμερική θα διάλεγα την οργάνωση ,τις εγκαταστάσεις τα γεμάτα γήπεδα  και γενικότερα  το πώς βλέπουν οι Αμερικάνοι το Μπάσκετ.»

stamolamprou4

Εντός παρκέ ποιες είναι οι διαφορές; Τι σε βοήθησε να προσαρμοστείς και τι σε δυσκόλεψε;

«Οι διαφορές έχουν να κάνουν κυρίως με τον τρόπο παιχνιδιού (πιο physical game) και με τους διαφορετικούς κανονισμούς. Αυτό που με βοήθησε να προσαρμοστώ, είναι το γεγονός ότι το Robert Morris έχει αρκετές Ευρωπαίες παίκτριες και μία από αυτές, φυσικά, ήταν η Αρτεμις Σπανού. Το μόνο που με δυσκόλεψε, ήταν να προσαρμοστώ στην φιλοσοφία του προπονητή μου εδώ που είναι διαφορετική από αυτό που είχα συνηθίσει.»

Ποιο είναι το δυνατό σου σημείο και τι πρέπει να βελτιώσεις περισσότερο;

«Το δυνατό μου σημείο είναι ότι δουλεύω σκληρά στις προπονήσεις και προσπαθώ να βελτιώνω καθημερινά διαφορετικά πράγματα του παιχνιδιού.»

Ποιον παίκτη θα ήθελες να μαρκάρεις;

«Θα ήθελα μαρκάρω αρκετούς παίκτες για να δω από κοντά τον τρόπο παιχνιδιού τους. Μερικοί από αυτούς είναι ο Stephen Curry,ο Russell Westbrook και από Έλληνες ο Βασίλης Σπανούλης.»

stamolamprou5

Ποιος είναι ο σημαντικότερος άνθρωπος του χώρου που έχεις γνωρίσει αυτά τα δυο χρόνια στην Αμερική;

«Έχω γνωρίσει πολλούς σημαντικούς ανθρώπους του χώρου του μπάσκετ. Ένας απο αυτούς είναι ο προπονητής μου, Sal Buscaglia, που έχει 600 και πλέον νίκες στο NCAA.»

Η πιο σημαντική συμβουλή που ακολουθείς σαν φυλαχτό;

«Η συμβουλή που ακολουθώ είναι  ότι, ανεξάρτητα από το πού αγωνίζομαι, αν η ομάδα αυτή κάνει πρωταθλητισμό ή όχι, αν είναι σύλλογος ή Εθνική ομάδα, "όταν βγαίνεις από την προπόνηση πρέπει να είσαι λίγο καλύτερη από όταν μπήκες."»

stamolamprou6

Μετά τις ΗΠΑ τι υπάρχει στο μυαλό σου;

«Είναι πολύ νωρίς ακόμα να σκέφτομαι την επόμενη μέρα μετά την Αμερική. Αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να απολαμβάνω κάθε στιγμή από το "Αμερικάνικο Όνειρο".»

Πόσο σημαντικό είναι το κεφάλαιο «Εθνική Ομάδα» για σένα;

«Η Εθνική ομάδα για εμένα είναι πολύ σημαντικό κεφάλαιο,  γιατί είναι τιμή να φοράς την φανέλα με το εθνόσημο και να αντιπροσωπεύεις την χώρα σου σε διεθνές επίπεδο.»

Τι περιμένεις για την Εθνική Ομάδα αυτό το καλοκαίρι, αλλά και στο μέλλον γενικότερα;

«Οι απαιτήσεις για την Εθνική ομάδα πρέπει να είναι πάντα υψηλές γιατί στο ελληνικό γυναικείο μπάσκετ και ταλέντο υπάρχει και θέληση για διάκριση.»    

*Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν τη συνέντευξη είναι από τον προσωπικό λογαριασμό της Άννας-Νίκης Σταμολάμπρου και έχουν χρησιμοποιηθεί έπειτα από δική της άδεια. Ευχαριστούμε για την παραχώρησή τους. 

Σεβαστή Βρακατσέλη

Αγαπώ τον αθλητισμό ---> Αγαπώ το μπάσκετ ---> Βρίσκομαι εδώ!



Η τρέλα για τον αθλητισμό και τα media έβαλε μέσα της το μικρόβιο της δημοσιογραφίας.Το μεράκι έγινε πράξη όταν πέρασε τη πόρτα του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ . Το ταξίδι στο χώρο της δημοσιογραφίας μόλις είχε αρχίσει. Λίγα χρόνια μετά με την φλόγα να μένει ακόμα ζωντανή μικρότερες και  μεγαλύτερες διαδρομές σε μονοπάτια του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και του ραδιοφώνου οδήγησαν στη συνεργασία με το "Αγαπώ το μπάσκετ"
             
Ένα ζευγάρι παπούτσια, μία μπάλα, ένα γήπεδο και... όλα αρχίζουν! 
Και επειδή η μαγεία των σπορ δεν έχει τελειωμό, η πορτοκαλί θεά είναι ανεξάντλητη  με  το θέαμα στο επίκεντρο και κάθε γωνιά της γης έχει κάτι διαφορετικό είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε μέσα από την δικιά μας οπτική κάθε της γωνιά!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.