Γιάννης Κτιστάκης: «Χρειάζονται επενδύσεις στα νέα παιδιά»

Written by  Δεκ 03, 2015

Αποτελεί έναν από εκείνους που συνέβαλαν στην κορυφαία επιτυχία του Ελληνικού γυναικείου μπάσκετ σε συλλογικό επίπεδο. Ο Γιάννης Κτιστάκης διαθέτει βιογραφικό που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις.


Έχει εργαστεί στο γυναικείο τμήμα του Αθηναϊκού, ήταν άμεσος συνεργάτης του
Κώστα Μίσσα και του Κώστα Πετρόπουλου στην Εθνική Ομάδα Ανδρών U20, ενώ έχει εργαστεί ως πρώτος προπονητής στην Εθνική Γυναικών, καθώς και στους Αμπελοκήπους, το Μαρούσι, τον Πανελλήνιο, τον Ηλυσιακό, το Αιγάλεω, το Παγκράτι και την ΑΕΚ.

Από πέρυσι αποτελεί το νέο «τιμονιέρη» του Πρωτέα αναλαμβάνοντας μάλιστα φέτος να φέρει σε πέρας μια ιδιαίτερα φιλόδοξη αποστολή που του εμπιστεύτηκαν οι άνθρωποι του συλλόγου της Βούλας.

Το agapotobasket.grβρέθηκε στο κλειστό της Βούλας, παρακολούθησε την προπόνηση της ομάδας και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με έμπειρο προπονητή για το όραμα που έθεσε η διοίκηση, για το ελληνικό πρωτάθλημα, αλλά και την ευρωπαϊκή συμμετοχή που τόσο λείπει από το γυναικείο μπάσκετ.

 DSC4288

Νέα ομάδα φέτος, σε άλλη βάση με μικρότερες σε ηλικία παίκτριες. Ποιος είναι ο στόχος και το όραμα για αυτή την ομάδα;

Το όραμα το έθεσε η διοίκηση και εγώ θέλω να το υπηρετήσω όσο πιο πιστά γίνεται. Μου αρέσει αυτό το όραμα. Δημιουργήσαμε μια νεανική ομάδα, η οποία θέλουμε να είναι όσο πιο ανταγωνιστική γίνεται κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Μέσα από τη διαδικασία της συμμετοχής των νεαρών κοριτσιών προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε τη «μαγιά» έτσι ώστε να μην χρειάζεται κάθε χρόνο να αποκτούμε μεγάλες σε ηλικία παίκτριες, να κάνουμε μια ανανέωση γενικότερα στο γυναικείο μπάσκετ και να δώσουμε την ευκαιρία σε αυτά τα νέα κορίτσια να δείξουν το ταλέντο τους, να αποκτήσουν εμπειρίες και να στελεχώσουν τη γυναικεία ομάδα τα επόμενα χρόνια.

Πόσο εύκολη είναι αυτή η ανανέωση του γυναικείου μπάσκετ, όχι μόνο στον Πρωτέα αλλά και ευρύτερα;

Πιστέψτε με, είναι πάρα πολύ δύσκολη διαδικασία. Το εγχείρημα είναι δύσκολο και δαπανηρό γιατί ο Πρωτέας αυτή τη στιγμή έχει προσπαθήσει και έχει φέρει στην Αθήνα κορίτσια από την επαρχία, στα οποία παρέχει την διαμονή και τη διατροφή. Με τα ίδια χρήματα θα μπορούσαμε να πάρουμε δυο και τρεις πολύ έμπειρες παίκτριες, όμως, αυτό το εγχείρημα το πιστεύουμε, το στηρίζουμε.

«Ματώνει» οικονομικά η διοίκηση για να το στηρίξει, αλλά, παρ’ όλα αυτά, θεωρούμε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία θα μπορέσουμε να προσφέρουμε και εμείς κάτι στο γυναικείο μπάσκετ και στο σύλλογο έτσι ώστε να έχουν αυτά τα νέα παιδιά με φιλοδοξίες με αγωνιστικότητα μεγάλη, να μην είναι κορεσμένα και να δίνουν πάντα το 100% της προσπάθειας τους.

 DSC4341
Μέχρι τώρα πως έχετε δει το ελληνικό πρωτάθλημα;

Ο ερχομός δυο ξένων στο ελληνικό πρωτάθλημα αναβάθμισε τον ανταγωνισμό, Οι ομάδες έχουν γίνει πολύ δυνατές και ανέβασαν την ποιότητα τους. Θεωρώ ότι και η παρουσία του Ολυμπιακού ως καινούργιο όνομα στο γυναικείο μπάσκετ –παρ’ όλο που η ομάδα υπήρχε, έχει έρθει το brandname- που δίνει μεγαλύτερη αίγλη στο πρωτάθλημα με τον ανταγωνισμό που υπάρχει ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Υπάρχει ο ΠΑΟΚ και αυτά τα μεγάλα ονόματα έχουν φέρει και την τηλεόραση που είναι πολύ θετικό.

Τι χρειάζεται να γίνει για ανεβεί κι άλλο το ενδιαφέρον;

Πρέπει να γίνει μια επένδυση στα νέα παιδιά, κάτι το οποίο δεν είναι εύκολο. Θέλει και υπομονή και επιμονή. Ένα κομμάτι, λοιπόν, είναι να δοθούν οι ευκαιρίες στα νέα παιδιά να αναδείξουν το ταλέντο τους. Ένα δεύτερο είναι οι ομάδες να οργανωθούν περισσότερο, να είναι υγιείς οικονομικά και να μπορούν να τηρούν τις υποχρεώσεις τους, να βάζουν μακροπρόθεσμα ένα πλάνο και να το ακολουθούν.

Δυστυχώς, λειτουργούμε πολύ ευκαιριακά, κάθε χρονιά τελειώνει, οι ομάδες οι περισσότερες τελειώνουν με οικονομικά προβλήματα και, δυστυχώς, μετά πάλι από την αρχή πρέπει να ξαναφτιάξεις μια ομάδα για να μπορέσεις να σταθείς με αξιώσεις την επόμενη χρονιά. Δεν είναι εύκολο να χτίζονται οι ομάδες ξανά από την αρχή. Δεν δίνει μεγάλη διάρκεια σε απόδοση και βλέπεις συνέχεια να υπάρχουν πειραματισμοί και καινούργιες καταστάσεις.

 DSC4491

Πόσο λείπει από το γυναικείο μπάσκετ
  η ευρωπαϊκή συμμετοχή;

Λείπει πάρα πολύ. Νομίζω ότι και οι αθλήτριες και οι προπονητές αποκτούν τεράστιες εμπειρίες παίρνοντας εικόνες από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Προσωπικά, είχα την τύχη να συμμετέχω στην «χρυσή» ομάδα του Αθηναϊκού που για τρία χρόνια οι εμπειρίες που αποκόμισα ήταν πολύ μεγάλες και νομίζω ότι και οι αθλήτριες, αλλά και οι παράγοντες αποκτούν εικόνες υψηλότερου επιπέδου. Νομίζω ότι οι αθλήτριες μας που διακρίνονται στο εξωτερικό μπορούν να μεταφέρουν γνώσεις και εμπειρία.

Δεν έχουμε να ζηλέψουμε κάτι όσον αφορά το έμψυχο δυναμικό των ομάδων. Για παράδειγμα, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός θα μπορούσαν να συμμετέχουν στην Ευρώπη και στο Eurocup. Όπως και προπονητές μας διακρίνονται στο εξωτερικό, όπως ο Τζώρτζης Δικαιουλάκος που είναι ένας καταξιωμένος προπονητής με πολλά χρόνια εμπειρία. Το Ελληνικό στοιχείο όπου και να πάει διακρίνεται, έχουμε αθλήτριες όπως Μάλτση, Καλτσίδου Δημητράκου, Σπανού, Γέμελος κλπ και πολλά κορίτσια στα κολλέγια φέτος.

 DSC4494

 DSC4504

 DSC4534

 DSC4589

Σεβαστή Βρακατσέλη

Αγαπώ τον αθλητισμό ---> Αγαπώ το μπάσκετ ---> Βρίσκομαι εδώ!



Η τρέλα για τον αθλητισμό και τα media έβαλε μέσα της το μικρόβιο της δημοσιογραφίας.Το μεράκι έγινε πράξη όταν πέρασε τη πόρτα του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ . Το ταξίδι στο χώρο της δημοσιογραφίας μόλις είχε αρχίσει. Λίγα χρόνια μετά με την φλόγα να μένει ακόμα ζωντανή μικρότερες και  μεγαλύτερες διαδρομές σε μονοπάτια του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και του ραδιοφώνου οδήγησαν στη συνεργασία με το "Αγαπώ το μπάσκετ"
             
Ένα ζευγάρι παπούτσια, μία μπάλα, ένα γήπεδο και... όλα αρχίζουν! 
Και επειδή η μαγεία των σπορ δεν έχει τελειωμό, η πορτοκαλί θεά είναι ανεξάντλητη  με  το θέαμα στο επίκεντρο και κάθε γωνιά της γης έχει κάτι διαφορετικό είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε μέσα από την δικιά μας οπτική κάθε της γωνιά!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.