Καπογιάννη: «Να μην έχουμε ταβάνι»

Written by  Νοε 19, 2015

Άνθρωπος που θέλει πάντα να κοιτάει μπροστά και δεν βάζει ποτέ ταβάνι. Η Ελένη Καπογιάννη είναι η μοναδική γυναίκα προπονήτρια στο πρωτάθλημα της Α1 των γυναικών κρατώντας μάλιστα στα χέρια της το «τιμόνι» πλέον του Ολυμπιακού.

Η είσοδος της ομάδας του Πειραιά στην μεγάλη κατηγορία άλλαξε τις ισορροπίες και όταν αναφέρεσαι σε μια ομάδα όπως είναι ο Ολυμπιακός είναι ίσως περιττό να αναφέρεσαι στους στόχους της ομάδας καθώς αυτοί είναι καθορισμένοι από την αρχή πόσω μάλλον όταν έχεις στα χέρια σου το υλικό που δύο συνεχόμενα χρόνια έχει κατακτήσει τα πάντα εντός των συνόρων. 

Το agapotobasket.gr βρέθηκε στο κλειστό της Γλυφάδας, παρακολούθησε την προπόνηση της ομάδας και είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με την Ελληνίδα προπονήτρια γύρω από τα νέα στοιχεία της ομάδας, τη στόφα του πρωταθλητή που έχουν οι παίκτριες της, το ελληνικό πρωτάθλημα αλλά και την ευρωπαϊκή συμμετοχή που τόσο λείπει από το γυναικείο μπάσκετ τα τελευταία χρόνια. 

Έχοντας δημιουργήσει πλέον μια πετυχημένη ομάδα που δυο συνεχόμενα χρόνια κατακτάει τα πάντα, τι είναι αυτό που πρέπει να γίνει για να έρθει το κάτι παραπάνω;
Θέλουμε να δημιουργήσουμε πάλι ένα καλό σύνολο που, αν είναι δυνατόν, κάτι που είναι το ζητούμενο για εμάς, να παίξει καλύτερα από ό,τι έπαιζε τις δύο προηγούμενες χρονιές. Αυτό δεν είναι εύκολο, όμως, γιατί με δεδομένη την κατάσταση στην Ελλάδα και το τι χρόνο έχουν τα κορίτσια να προπονηθούν, καθώς και ότι ήρθαν και νέα πρόσωπα στην ομάδα. Χρειαζόμαστε χρόνο, αλλά πιστεύω ότι μπορούμε να παίξουμε καλύτερα από ότι πέρυσι. Κάθε χρονιά να παίζουμε ένα «κλικ» καλύτερα και σε άμυνα και σε επίθεση. 

Προπονητικά, ποια είναι τα στοιχεία που αλλάζουν και διαφοροποιούνται;
Προπονητικά αυτό που προσπαθούμε κάθε χρονιά να αλλάξει και ίσως κάθε χρονιά λιγάκι να γίνεται καλύτερο είναι η ταχύτητα μας και η δύναμη μας. Αυτό δεν είναι καθαρά μπασκετικό, αλλά είναι πολύ σημαντικό στο μπάσκετ. Κατά δεύτερον είναι τις φάσεις που μπορεί να παίζουμε να τις παίζουμε ακόμα καλύτερα, δηλαδή να τις διαβάζουμε  πιο σωστά με δεδομένο ότι υπάρχει τακτική στην ελληνική πραγματικότητα μπορούμε εμείς να παίζουμε καλύτερες φάσεις και το αποτέλεσμα θα είναι καλύτερο θέαμα και, βέβαια, πιο ουσιαστικό που είναι να σκοράρουμε. 

Πως θα περιγράφατε τις παίκτριες της ομάδας σας;
Είναι νικήτριες, απλώς πιστεύω ότι έχουν όρια μέσα τους που δεν τα έχουν ανακαλύψει και αν τα ανακαλύψουν θα εκτοξευθούν και ψυχολογικά, αλλά και μπασκετικά 

 DSC4134
Αν θέλουμε να δώσουμε όνομα στο βασικό συστατικό της επιτυχίας αυτής της ομάδας ποιο θα ήταν αυτό;
Μυστικά δεν υπάρχουν, δουλειά και πάλι δουλειά. Εγώ θα προσθέσω και κάτι άλλο. Προσήλωση και εσωτερικό κίνητρο για να φτάσουμε όσο πιο ψηλά μπορούμε. Δεν υπάρχει όριο και ταβάνι. Να μην έχουμε ταβάνι. 

Τι παραπάνω μπορεί να φέρει το brand name του Ολυμπιακού; 
Αρχικά θα πω ότι το ότι προστέθηκε το όνομα του Ολυμπιακού στο εθνικό μας πρωτάθλημα κατά τη δική μου ταπεινή γνώμη έσωσε το γυναικείο μπάσκετ. Τώρα, από το ότι το σώσαμε μέχρι να πάει στο τοπ επίπεδο υπάρχει δρόμος ακόμα. Με την ύπαρξη του Ολυμπιακού και την συμμετοχή κάποιας ομάδας μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις νομίζω ότι μοιραία θα αναβαθμιστεί, καθώς θα προσπαθήσουν να ακολουθήσουν όλοι. Όλα εξαρτώνται και από το πως είναι η κατάσταση στην χώρα μας, αλλά πιστεύω ότι μπορεί να αναβαθμιστεί το πρωτάθλημα με αυτά τα δυο πράγματα. 

Τι έχει αλλάξει με τη μετάβαση από Ελληνικό σε Ολυμπιακός; 
Σίγουρα ο Ολυμπιακός είναι πολύ μεγάλος σύλλογος, πρωταγωνιστεί σε όλα τα αθλήματα. Είναι μια ευθύνη παραπάνω, Από τη μια είμαστε πολύ χαρούμενοι και περήφανοι που εκπροσωπούμε εμείς το γυναικείο τμήμα μπάσκετ του Ολυμπιακού και από την άλλη πιστεύω ότι αυτή η ευθύνη η παραπάνω δεν μας πτοεί κιόλας, μας βάζει σε ένα δρόμο να γίνουμε πιο υπεύθυνοι, να δουλέψουμε καλύτερα, να δώσουμε περισσότερα από τον εαυτό μας κάθε φορά. 

Ποιες είναι οι πρώτες εντυπώσεις από το φετινό πρωτάθλημα;
Έτσι όπως έγινε το σύστημα με τις εθνικές ομάδες, εμένα σαν προπονήτρια δεν ξέρω αν μου αρέσει. Όταν μια ομάδα έχει διεθνής παίκτριες στο διάστημα της διακοπής, δεν μπορείς να δουλέψεις όπως θες και ειδικά όταν σε περιμένει ένα σοβαρό παιχνίδι μετά. Αλλά, αφού έτσι το αποφάσισε η FIBA, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Τώρα σε ότι αφορά το πρωτάθλημα μας, έχει βοηθήσει σίγουρα ότι υπάρχει η δεύτερη ξένη γιατί βλέπεις ότι ομάδες όπως η Λευκάδα που είναι και η ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος είναι εκεί που είναι κυρίως εξαιτίας των δυο ξένων και μετά και των υπόλοιπων ελληνίδων φυσικά. Πιστεύω ότι δίνει καλύτερο επίπεδο η δεύτερη ξένη, απλώς πρέπει να είναι μια πάρα πολύ καλή παίκτρια που βοηθάει ουσιαστικά την ομάδα. Και το "βοηθάει ουσιαστικά την ομάδα" δεν είναι απαραίτητα να σκοράρει. Παράδειγμα για τη δικιά μας την Κριστόφερσον ακούγονται διάφορα, αλλά η Κριστόφερσον που δεν είναι σκορερ κάνει πάρα πολλές δουλειές μέσα στο γήπεδο που την κάνει πολύτιμη για την ομάδα μας. Αυτό από μόνο του αναβαθμίζει στη θέση αυτή την ομάδα μας. Τώρα τα play out δεν είχαν κάποιο νόημα που γίνονταν καθώς διάλεγαν αποτελέσματα λίγο πριν το τέλος οι ομάδες για να διαλέξουν και αντίπαλο. Τα play off καλώς υπάρχουν και νομίζω ότι φέτος είναι ελαφρώς πιο ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα από ότι τις προηγούμενες χρονιές. 

 DSC3923
Του χρόνου θα αυξηθεί και ο αριθμός των ομάδων. 
Του χρόνου θα είναι ακόμα πιο ανταγωνιστικό αν οι δυο ομάδες δεν έχουν οικονομικά προβλήματα, αυτά που ζούμε δηλαδή στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια κάτι που ισχύει φυσικά και για τις δέκα που υπάρχουν τώρα. Οι ομάδες πρέπει να κρατάνε το ρόστερ τους μέχρι το τέλος για να υπάρχει ένα αξιόπιστο πρωτάθλημα. Όχι σώθηκα, έδιωξα την μια ή και τις δυο τώρα ξένες και δεν με ενδιαφέρει. Δεν μπορείς από την μια να κατηγορήσεις τους συλλόγους, αλλά και δεν μπορείς να πεις ότι είναι αξιόπιστο το πρωτάθλημα όταν γίνονται τέτοιες κινήσεις. 

Η νίκη  επί του Παναθηναϊκού δίνει στον Ολυμπιακό σε μεγάλο ποσοστό το πλεονέκτημα έδρας. Είναι αυτό που μπορεί να κρίνει το πρωτάθλημα;
Σαφώς η έδρα του Παναθηναϊκού είναι πάρα πολύ δύσκολη. Καμία ομάδα δεν μπορεί να παίξει κανονικό μπάσκετ εκεί γιατί η πίεση και όχι πάντα σε αθλητικά πλαίσια είναι τεράστια. Εφόσον εμείς καταφέραμε και κερδίσαμε εκεί το χρέος μας είναι να κερδίσουμε και το παιχνίδι στην έδρα μας και σαφώς μας δίνει ένα πλεονέκτημα στα πλέι οφ γιατί πιστεύω ότι ο Παναθηναϊκός θα είναι ο αντίπαλος μας. 

Πόσο λείπει η ευρωπαϊκή συμμετοχή από το γυναικείο μπάσκετ;
Λείπει πάρα πολύ. Εμείς είχαμε μια εμπειρία το Σεπτέμβριο που δώσαμε  δυο φιλικά με ομολογουμένως πολύ καλές ομάδες και είδαμε ότι δεν είμαστε μακρυά. Είμαστε στο σωστό δρόμο και πιστεύω ότι οι ελληνικές ομάδες με μια ενίσχυση, καθώς οι ευρωπαϊκές ομάδες παίζουν και με πέντε και με έξι ξένες, μπορούν να πάνε πάρα πολύ καλά και βέβαια να αναβαθμιστεί το δικό μας το πρωτάθλημα γιατί όταν μια ομάδα ελληνική πηγαίνει καλά αυτόματα γίνεται και «κράχτης» για το εθνικό μας πρωτάθλημα. 

Δεδομένου ότι ο Ολυμπιακός διαθέτει πολλές από τις κορυφαίες Ελληνίδες παίκτριες, τι υπάρχει από πίσω να τις ακολουθήσει; 
Γιατί σε ποια ομάδα υπάρχει κάτι από πίσω; Και γιατί να διαφέρει ο Ολυμπιακός; Tο θέμα μας στο γυναικείο μπάσκετ είναι ότι εδώ και χρόνια δεν βγάζουμε παίκτριες. Βλέπεις ότι τα κορίτσια που μπορεί να είναι αθλητικά και ταλαντούχα τα κερδίζει το βόλευ. Δεν ξέρω τι κάνει καλύτερα το βόλευ από το μπάσκετ αλλά θα πρέπει λίγο σαν άνθρωποι του γυναικείου μπάσκετ να το κοιτάξουμε αυτό, να ενδιαφερθούμε με ποιους τρόπους μπορούμε να προσελκύσουμε κορίτσια γιατί δυστυχώς από πίσω βγαίνει ένα στα 50. Δεν βγάζουμε παίκτριες και στον Ολυμπιακό συμβαίνει αυτό ακριβώς το πράγμα, όπως και στις άλλες ομάδες

Να κλείσουμε με μια ευχή σας για το μέλλον. 
Εύχομαι με αφορμή τη δημιουργία του Ολυμπιακού σε μια ανάταση του γυναικείου μπάσκετ. Εύχομαι επειδή υπάρχει διάθεση και ταλέντο να φτάσει αρκετά ψηλά γιατί του αξίζει να είναι ψηλά.  

 DSC4198

Σεβαστή Βρακατσέλη

Αγαπώ τον αθλητισμό ---> Αγαπώ το μπάσκετ ---> Βρίσκομαι εδώ!



Η τρέλα για τον αθλητισμό και τα media έβαλε μέσα της το μικρόβιο της δημοσιογραφίας.Το μεράκι έγινε πράξη όταν πέρασε τη πόρτα του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ . Το ταξίδι στο χώρο της δημοσιογραφίας μόλις είχε αρχίσει. Λίγα χρόνια μετά με την φλόγα να μένει ακόμα ζωντανή μικρότερες και  μεγαλύτερες διαδρομές σε μονοπάτια του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και του ραδιοφώνου οδήγησαν στη συνεργασία με το "Αγαπώ το μπάσκετ"
             
Ένα ζευγάρι παπούτσια, μία μπάλα, ένα γήπεδο και... όλα αρχίζουν! 
Και επειδή η μαγεία των σπορ δεν έχει τελειωμό, η πορτοκαλί θεά είναι ανεξάντλητη  με  το θέαμα στο επίκεντρο και κάθε γωνιά της γης έχει κάτι διαφορετικό είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε μέσα από την δικιά μας οπτική κάθε της γωνιά!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.