14 + 2 μπασκετικές ταινίες για το καλοκαίρι! (vids)

Written by  Αυγ 15, 2017

Καλοκαίρι χωρίς μπάσκετ, απλά... δεν γίνεται! Εντάξει, μπορεί να μη μπορούμε να παίξουμε στις παραλίες και στις θάλασσες – αν και ορισμένα γκατζετάκια τύπου πλωτές πλαστικές μπασκέτες, κάτι κάνουν – αλλά τουλάχιστον έχουμε επιλογές.

Καλοκαίρι επίσης, χωρίς θερινό σινεμά, πάλι δε γίνεται! Τι μας μένει, λοιπόν;  Να δημιουργήσουμε το δικό μας μπασκετικό... θερινό σινεμά! Με ταινίες που θέμα τους έχουν, τι άλλο, το μπάσκετ. Οι επιλογές ήταν πολλές. Τα γούστα ποικίλουν. Οι ελλείψεις αρκετές. Εντάξει, δεν τις έχω δει και όλες τις μπασκετικές ταινίες που έχουν κυκλοφορήσει! Είναι εκατοντάδες!

Μετά από ενδελεχή σκέψη, επέλεξα τις 14 + 2 μπασκετικές ταινίες που θεωρώ ότι αξίζει να έχει δει ο καθένας μας. Η επιλογή είναι προσωπική. Οι ενστάσεις και οι αντιπροτάσεις, ευπρόσδεκτες. Να σημειώσω, επίσης, ότι υπάρχουν πάρα πολλές ταινίες που μπορεί να μην έχουν άμεση σχέση με το μπάσκετ, αλλά εμπεριέχουν χαρακτηριστικές σκηνές που η πλοκή ξετυλίγεται με τους ήρωες να κρατούν μια «σπυριάρα». Θα ήταν αδύνατον για ένα αφιέρωμα να τις ψάξω και αυτές. Επιφυλάσσομαι, όμως.

Βάλτε μπυρίτσα, λοιπόν, ανάψτε «φιδάκια» γιατί τα κουνούπια έχουν ξεσαλώσει τελευταία, ανάψτε προτζέκτορες, καλέστε φίλους, πάρτε αγκαλιά τη γαβάθα με τα ποπ κορν και... enjoy!

14. Crossover (2006)

Μια δυνατή ταινία που συνδυάζει έξυπνο σενάριο, κλασικά μοτίβα αφροαμερικανών αθλητών που προσπαθούν να ξεχωρίσουν από τα γκέτο και να κάνουν το βήμα προς μια καλύτερη ζωή, γκόμενες, λεφτά, μουσική και μπάσκετ. Αν και δεν κέρδισε καλές κριτικές, νομίζω ότι αξίζει τον κόπο να του δώσει κάποιος μια ευκαιρία.

Υπόθεση: Ο Noah Cruise, είναι ταλαντούχος αθλητής του μπάσκετ, ο οποίος είναι  αποφασισμένος να γίνει γιατρός κερδίζοντας υποτροφία από το πανεπιστήμιο UCLA. Το προτιμά από το να... υποκύψει στη γοητεία του πρώην μάνατζερ Βον και να δοκιμάσει την τύχη του στο μαγικό κόσμο του ΝΒΑ. Ο καλύτερος φίλος του, Tech, πήρε πάνω του μια κατηγορία για επίθεση και εξέτισε ποινή φυλάκισης αντί αυτού, είναι επίσης εξαιρετικός παίκτης του μπάσκετ. Έχει, όμως, άλλες φιλοδοξίες: Έχοντας προκληθεί από τον Jewelz, έναν αλαζόνα και άσπονδο αντίπαλο, προσκαλεί τον φίλο του να συμπράξουν μαζί, κερδίζοντας αγώνες underground street ball εναντίον του. Οι ζωές τους αλλάζουν δραματικά όταν και οι δύο ερωτεύονται με δύο ντόπια κορίτσια, την Vanessa Lilly και την Eboni Jackson, και μαζί αποφασίζουν να κάνουν μια μοιραία εκδρομή στο Λος Άντζελες. Τζόγος, χρήμα, ανέντιμο σεξ και πολλά, πολλά, πάρα πολλά εντυπωσιακά καρφώματα σε ένα παιχνίδι χωρίς κανόνες.

Με τους: Anthony Mackie, Wesley Jonathan, Wane Brady, Phillip Champion, Eva Marcille

Σενάριο/ Σκηνοθεσία: Preston A. Whitmore II

Διάρκεια: 95’

 

 

 

 

13. ThunderStrack (2012)

Εντάξει, κλασική αμερικανιά για πιτσιρικάδες, αλλά... ποιος είπε ότι εμείς θέλουμε να μεγαλώσουμε! Μια ταινία για να μας αρέσει, δε χρειάζεται πολλά. Αρκεί να έχεις τον KD σε μεγάλα κέφια και ένα Τζέημς Μπελούσι να σου θυμίζει κάτι από τη νιότη σου.

Υπόθεση: Απλό και αγαπημένο. Από τη μια, ο σούπερ σταρ -τότε- των Oklahoma City Thunder, Κέβιν Ντουράντ, ο οποίος περνά μια «σεληνιασμένη» περίοδο, οδηγώντας την ομάδα του χαλαρά στα play off. Από την άλλη, νεαρός γκαφατζής θαυμαστής του που κάνει τα πάντα να του μοιάσει, αλλά... δεν το’ χει. Μια ανέλπιστη τύχη τον φέρνει στο γήπεδο, όπου στο ημίχρονο επιλέγεται να ρίξει ένα σουτ από το κέντρο για να κερδίσει χρηματικό έπαθλο. Μια μαγική δύναμη κάνει την εμφάνισή της και οι «υπερδυνάμεις» του «KD» μεταλαμπαδεύονται στο νεαρό, ενώ ο σούπερ σταρ γίνεται ο περίγελος όλων. Χαρακτηριστικό το τρολλάρισμα από τους Τσαρλς Μπάρκλεϊ και Σακίλ Ο’ Νιλ, που εμφανίζονται ως σχολιαστές. Συμπαθητική ταινία για όλη την οικογένεια.

Με τους: Kevin Durant, Taylor Grey, James Belushi

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Eric Champnella-Jeff Farley/John Whitesell

Διάρκεια: 94’

 

 

 

 

12. Glory Road (2006)

Έχω μια αδυναμία στις ταινίες που βασίζονται σε αληθινά γεγονότα και αυτή δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση. Εξαιρετικές ερμηνείες, πάντα επίκαιρα μηνύματα και το μπάσκετ σε πρωταγωνιστικό ρόλο, στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Υπόθεση: Η αληθινή ιστορία του θρυλικού προπονητή Don Haskins (1930-2008, Μέλος του Hall of Fame από to 1997), ο οποίος το 1966, ως πρώτος προπονητής του Texas Western College τόλμησε και χρησιμοποίησε για πρώτη φορά στην ιστορία του κολεγιακού πρωταθλήματος πέντε αφροαμερικανούς αθλητές στην αρχική πεντάδα της ομάδας του. Στο τέλος της χρονιάς, ο "The Bear",όπως ήταν το προσωνύμιό του, στέφθηκε πρωταθλητής, όμως, αυτό που έχει σημασία είναι ότι η ομάδα εκείνης της χρονιάς άλλαξε την ιστορία του αθλήματος για πάντα. Το 2007, μάλιστα, ολόκληρη εκείνη η ομάδα του 1966 ήταν υποψήφια για το Hall of Fame.

Με τους: Josh Lucas, Derek Luke, Austin Nicjols, Jon Voight

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Christopher Cleveland-Bettina Gilois/ James Gartner

Διάρκεια: 118’

 

 

 

 

11. The Basketball Diaries (1995)

Δεν είναι αμιγώς μπασκετική ταινία, αλλά η αναφορά και μόνο, καθώς και οι ελάχιστες σκηνές σε ένα συνοικιακό γήπεδο μπάσκετ, είναι ικανές να της δώσουν μια θέση στο αφιέρωμα. Αυτό, συν το γεγονός ότι τα κορίτσια θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τους Λεονάρντο Ντι Κάπριο και Μαρκ Γουόλμπεργκ σε πολύ νεαρή ηλικία, όταν είχαν ήδη αρχίσει να αποδεικνύουν ότι εκτός από ωραίοι γκόμενοι –γούστα είναι αυτά – ήταν από μικροί και πολύ καλοί ηθοποιοί. Στα θετικά και το εκπληκτικό soundtrack.

Υπόθεση: Βασισμένη στην αυτοβιογραφία του Jim Caroll (1949-2009) με τίτλο «The Basketball Diaries», που κυκλοφόρησε το 1978, η ταινία αφηγείται την αληθινή ιστορία του «θρύλου» της Ν. Υόρκης, συγγραφέα, ποιητή, μουσικού της πάνκ και ενός καλλιτέχνη που δεν σταμάτησε να ονειρεύεται. Εν ολίγοις, το τέλος της αθωότητας και η γέννηση ενός καλλιτέχνη μέσα από μια ζωή γεμάτη βία, ναρκωτικά, σεξ και αναζητήσεις σε ένα κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον που δεν ήταν έτοιμο να διαχειριστεί τέτοιες προσωπικότητες.  Δυνατή ταινία με τον Ντι Κάπριο, ακόμα και ως μειράκιο, να αποδεικνύει πως θα έπρεπε να έχει κάθε χρόνο «ρεζερβέ» μια θέση στις υποψηφιότητες για τα Όσκαρ.

Με τους: Leonardo Di Caprio, Mark Wahlberg, Lorraine Bracco, Bruno Cirby

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Jim Caroll (αυτοβιογραφία) – Bryan Goluboff (διασκευή σεναρίου)/Scott Kalvert

Διάρκεια: 102’

 

 

 

 

10-9. The Sixth Man –  Celtic Pride

Εδώ παραθέτουμε δύο ταινίες που τους δίνουμε την ίδια αξία, αφού, όπως και να το κάνει κανείς, οπουδήποτε έχει μπει η υπογραφή των αδερφών Wayans, δεν ρωτάς. Απλώς το βλέπεις! Η θεότρελη οικογένεια του Χόλιγουντ, κατάφερε να μας χαρίσει δύο τέτοιες ταινίες, τις οποίες προτείνουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. 

    The Sixth Man (1997)

Όσο κι αν δεν μπορεί να το πιστέψει κάποιος, η ταινία έχει περισσότερα δραματικά, παρά κωμικά στοιχεία, ωστόσο, βλέπεται ευχάριστα και μαζί αποδεικνύει πως ο Marlon Wayans έχει το ταλέντο να σταθεί και σε άλλους ρόλους από αυτούς που τον έχουμε συνηθίσει.

Υπόθεση: Ο Antoine και ο Kenny Tyler είναι δύο αδέλφια που αγωνίζονται στο κολεγιακό πρωτάθλημα, ακολουθώντας την κληρονομιά του πατέρα τους. Όταν ο Antoine, ο οποίος είναι ο σταρ της ομάδας, παθαίνει έμφραγμα και πεθαίνει μέσα στο γήπεδο, η ευθύνη του ηγέτη πέφτει στον Kenny. Εκείνος δυσκολεύεται κι έτσι, ο αδερφός του, αποφασίζει να εμφανιστεί ξανά ως... φάντασμα για να τον βοηθήσει τόσο στο παιχνίδι του, όσο και στη ζωή του.

Με τους: Marlon Wayans, Kadeem Hardison, David Paymer, Michael Michele, Kevin Dunn

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Christopher Reed-Cynthia Carle/ Randall Miller

Διάρκεια: 107’

 

 

 

$       Celtic Pride  (1996)

Ένα χρόνο νωρίτερα, ο Damon Wayans πρωταγωνίστησε σε μια κλασική αθλητική κωμωδία μαζί με ένα δοκιμασμένο κωμικό δίδυμο (Dan Aykroyd, Daniel Stern) και το αποτέλεσμα είναι αυτό που θα ήθελαν οι φίλοι του είδους. Γέλιο, θέαμα, ατάκες και γκάφες.

Υπόθεση: Ο Μάικ και ο Τζίμυ είναι δύο από τους πιο παλιούς και φανατικούς οπαδούς των Boston Celtics. Για την ομάδα τους θα έκαναν τα πάντα. Στην κυριολεξία. Αφού, δεν διστάζουν να απάγουν τον καλύτερο παίκτη των αντιπάλων των «Κελτών» στους τελικούς του NBA, ώστε να μην μπορέσει να αγωνιστεί απέναντι στην ομάδα τους.

Σημείωση του γράφοντος: Δυο είναι οι επιπλέον λόγοι που προτείνουμε αυτή την ταινία. Ο πρώτος είναι ότι, μεταξύ άλλων, εμφανίζεται ο τεράστιος Larry Bird! Ο δεύτερος... αντίπαλος των Celtics στους τελικούς του NBA είναι οι Utah Jazz! Αν μας άφηναν, μπορεί να παίρναμε επιτέλους ένα πρωτάθλημα! 

Με τους: Damon Wayans, Dan Aykroyd, Daniel Stern

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Judd Apatow/Tom DeCerchio

Διάρκεια: 91’

 

 

 

 

8. Coach Carter (2005)

Μία ακόμα αληθινή ιστορία,από αυτές που μας αρέσουν γιατί μεταξύ άλλων, στέλνουν μηνύματα για το πως πρέπει να αντιμετωπίζουμε τη ζωή και τους ανθρώπους γύρω μας. Ισότιμα, χωρίς χάρες και ελεειμοσύνες, αλλά αναδεικνύοντας το ταλέντο καθενός, ανοίγοντας δρόμους για το πού μπορεί να φτάσει με τη θέλησή του. Με έναν Samuel L. Jackson αντάξιο των προσδοκιών.

Υπόθεση: Η ιστορία του πρώην προπονητή μπάσκετ και ακτιβιστή εκπαιδευτικού Ken Carter, ο οποίος ως κόουτς της ομάδας του Richmond High School προτίμησε να κλειδώσει έξω από το γυμναστήριο τους παίκτες της ομάδας του, οι οποίοι, παρά το γεγονός ότι στις τέσσερις γραμμές του παρκέ ήταν ανίκητοι, στην πραγματική τους ζωή ήταν άσωτοι, μπλεγμένοι σε συμμορίες και παρανομίες και χωρίς κανένα ενδιαφέρον για το ακαδημαϊκό τους μέλλον. Η ριζοσπαστική του αυτή απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις, όμως, σταδιακά, έβαλε τους μαθητές στο δρόμο της αναζήτησης αξιών και νέων ουσιαστικών στόχων. Τους πέτυχε. Όλοι οι μαθητές που προπόνησε κατάφεραν να αποφοιτήσουν από το σχολείο.  

Με τους: Samuel L. Jackson, Rob Brown, Channing Tatum, Ashanti

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Mark Schwahn-John Gatins/ Thomas Carter

Διάρκεια: 136’

 

 

 

 

7. Finding Forester (2000)

Δεν θα βρει κανείς θεαματικές ντρίπλες, καρφώματα, μουσική και γκόμενες, αλλά σίγουρα θα νιώσει διαφορετικά μετά από αυτή την ταινία. Ένας εκπληκτικός Sean Connery που καθηλώνει όποιον και να υποδυθεί κι ένας πολύ καλός Rob Brown στο ρόλο ενός νεαρού μαθητή που αναζητά την κλίση του ανάμεσα στον αθλητισμό και τη λογοτεχνία.

Υπόθεση: Ο Jamal Wallace γίνεται δεκτός σε ένα Λύκειο όπου οι απαιτήσεις είναι πολύ υψηλές. Ο ίδιος γίνεται αντικείμενο χλεύης ακόμα και από τους καθηγητές του, ενώ η αφροαμερικανική καταγωγή του του δημιουργεί πολύ συχνά προβλήματα. Μέχρι τη μέρα που θα συναντηθεί με τον διάσημο συγγραφέα William Forester, ο οποίος θα του δείξει έναν άλλο δρόμο. Εκείνον της αναζήτησης, της ποίησης και της λογοτεχνίας, ώσπου στο τέλος, θα τον βοηθήσει να ανακαλύψει το ταλέντο του στη γραφή.

Με τουςSean Connery, Rob Brown, F. Murray Abraham, Anna Paquin, Busta Rhymes

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Mike Rich/ Gus van Sant

Διάρκεια: 136’

 

 

 

 

6. The Air Up there (1994)

Λίγο Αφρική, λίγο μπάσκετ... αλάνας, λίγο Kevin Bacon στα νεαρά του, συνθέτουν μια ευχάριστη, αλλά και πρωτότυπη ταινία, που σίγουρα τη θυμούνται όλοι όσοι στα μέσα των ‘90s βρίσκονταν στην προεφηβεία τους και τα Σαββατοκύριακα περνούσαν το μεσημέρι τους μπροστά από την τηλεόραση.

Υπόθεση: Ο Jimmy Dolan είναι προπονητής κολεγιακού μπάσκετ και ψάχνει την ευκαιρία του για μια μεγάλη προαγωγή. Για να το καταφέρει πρέπει να ανακαλύψει ένα πολύ μεγάλο ταλέντο. Ψάχνοντας παντού, καταλήγει βαθιά στην Αφρική, με την ελπίδα να πείσει τον Saleh, έναν αθλητή – «θαύμα» που ο Jimmy ανακάλυψε τυχαία σε μια βιντεοκασέτα. Αλλά ο Saleh  είναι ο γιος ενός φύλαρχου και έχει ευθύνες στο σπίτι, αφού Γη της φυλής του απειλείται από μια μεταλλευτική εταιρεία που διαθέτει επίσης μια πολύ καλή ομάδα μπάσκετ. Ο Jimmy θα προσπαθήσει να βρει λύση σε όλα τα προβλήματα και να πείσει τον Saleh  να τον ακολουθήσει.

Με τους: Kevin Bacon, Charles Gitonga Maina

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Max Apple/ PaulM. Glaser

Διάρκεια: 107’

 

 

 

 

 

5. Like Mike (2002)

Υπόθεση που μοιάζει αρκετά με το “Thunderstruck”, μόνο που εδώ δεν εμφανίζεται ο ίδιος ο «MJ», αλλά τα... παπούτσια του. Από την ταινία, ωστόσο, παρελαύνουν «τέρατα» του NBA. Από πού να ξεκινήσει κανείς! Vince Carter, Allen Iverson, Jason Kidd, Tracy McGrady, Alonzo Mourning, Steve Nash, Dirk Nowitzki, Gary Payton, David Robinson… ουφΚαι πολλοί πολλοί άλλοι!

Υπόθεση: Ένας 14χρονος είναι ο περίγελος της παρέας του, αφού όσο και να προσπαθεί να μιμηθεί τις κινήσεις του τεράστιου Michael Jordan, το μόνο που καταφέρνει είναι να γελοιοποιείται. Ώσπου μια μέρα πέφτει στα χέρια του ένα ζευγάρι παπούτσια που κάποτε ο «Air» είχε φορέσει. Μια μαγική δύναμη τα συνοδεύει και τότε ο μικρός γίνεται... πολύ μεγάλος για να τον αντιμετωπίσουν ακόμα και οι αστέρες του NBA!

Με τους: Shadd Moss, Morris Chestnut, Robert Forster, Eugene Levy

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Michael Elliot/ John Schultz

Διάρκεια:

 

 

 

 

4. Eddie (1996)

Αγαπάμε Whoopi Goldberg. Για την ακρίβεια, την λατρεύουμε. Γι’ αυτό και το “Eddie” είναι τόσο ψηλά στις προτιμήσεις μας. Ειδικά, όταν στην ταινία συμμετέχουν μεταξύ άλλων...κρατηθείτε: Tyrone BoguesSpud Webb, 'DocRiversVlade DivacCedric Ceballos, Νick Van ExelKurt RambisDennis RodmanVinny Del NegroCory AlexanderJack HaleyTyus EdneyMitch RichmondJohn Starks… θέλετε κι άλλους; Θα τους έχετε!

Υπόθεση: Οι New York Knicks περνούν μια από τις χειρότερες σεζόν της ιστορίας τους. Κάτι πρέπει να γίνει. Κάτι δραστικό. Ο εκκεντρικός νέος ιδιοκτήτης της ομάδας"Wild BillBurgess νομίζει ότι το βρήκε. Απολύει τον προπονητή στα μισά της σεζόν, κάνει έναν διαγωνισμό για την θέση του προπονητή και... τον κερδίζει η Eddie, μια οδηγός λιμουζίνας στη Νέα Υόρκη και φανατική οπαδός των Knicks. Όταν αναλαμβάνει το ρόλο της, οι οπαδοί δεν το πολυβλέπουν με καλό μάτι. Η ομάδα αποτελείται από καλοπληρωμένες πριμαντόνες, τις οποίες η Eddie είναι αποφασισμένη να βάλει σε μια σειρά. Και το καταφέρνει με τον δικό της μοναδικό τρόπο!

Με τουςWhoopi Goldberg, Frank Langella, Dennis Farina

Σενάριο/ Σκηνοθεσία: Steve Zacharias-Jeff Buhai/Steve Rash

Διάρκεια: 100’

 

 

 

 

 

3. White men can’t Jump (1992)

Θέλει κανείς περισσότερα; Ίσως η καλύτερη αθλητική κωμωδία των ‘90s. Casting για τα «σίδερα», ατάκες «φωτιά», μπάσκετ αλάνας, λεφτά, τζόγος και η «εκδίκηση» των αφροαμερικανών αθλητών που αποδεικνύουν ποιος... πηδάει ψηλότερα!

Υπόθεση: Λευκός αποτυχημένος προπονητής μπάσκετ, αφροαμερικανός τζογαδόρος μπασκετμπολίστας, ενώνουν τις δυνάμεις τους στοιχηματίζοντας σε αγώνες streetball. Το αποτέλεσμα απολαυστικό!

Με τους: Wesley SnipesWoody HarrelsonRosie Perez

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Ron Shelton

Διάρκεια: 115’

 

 

 

 

2. Space Jam (1996)

Για πολλούς η καλύτερη ταινία με θέμα το μπάσκετ από όλες τις απόψεις. Όταν ο καλύτερος αθλητής του κόσμου, Michael Jordan,μπαίνει στην ίδια ομάδα με τον πιο αγαπημένο χαρακτήρα καρτούν, τον Buggs Bunny, το αποτέλεσμα είναι κάτι που κανείς δεν θα φανταζόταν.  Ειδικά, όταν στην ίδια ομάδα αγωνίζονται επίσης αθλητές «θρύλοι», όπως οι Larry BirdCharles BarkleyPatrick EwingLarry JohnsonAlonzo MourningA.CGreenCharles OakleyJeff Malone και πολλοί άλλοι. Αν προσθέσει κάποιος και τον πάντα αγαπημένο τρελάρα Bill Murray… τα υπόλοιπα είναι... μπανάνες!

Υπόθεση: Ο Michael Jordan δέχεται να συνδράμει τα Looney Toons σε έναν αγώνα απέναντι σε εξωγήινους κατακτητές με αντάλλαγμα την ελευθερία του πλανήτη.

Με τουςMichael Jordan, Bill Murray, Wayne Knight

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Leo Benvenuti, Steve Rudnick/ Joe Pytka

Διάρκεια88’

 

 

1.  Teen Wolf (1985)

Κινδυνεύοντας να προδώσω την ηλικία μου, τοποθετώ στην κορυφή της λίστας το Teen Wolf, αποδίδοντας φόρο τιμής στα χρόνια της αθωότητας. Ο Michael J. Fox στο απόγειο της καριέρας του, λίγο πριν τον χτυπήσει η αρρώστια του Πάρκινσον, το σενάριο απλό και δοκιμασμένο, μια κλασική High School Movie με ήρωα τον «σπασίκλα» που στο τέλος γίνεται ο πιο δημοφιλής όλων. Πολύ μπάσκετ, μαζορέτες, χορός και το όνειρο όλων των... «σπασίκλων» γίνεται πραγματικότητα!

Υπόθεση: Η ζωή του Scott Howard δεν ήταν ποτέ εύκολη. Όλα του πήγαιναν στραβά, στο σχολείο όλοι τον κορόϊδευαν, τα κορίτσια τον απέφευγαν, τα αγόρια του την έπεφταν. Ώσπου μια μέρα ανακαλύπτει ότι η οικογένειά του έχει μια σπάνια... ιδιότητα. Και ένα βράδυ μεταμορφώνεται σε λυκάνθρωπο. Μετά τον αρχικό τρόμο, όχι μόνο θα το ξεπεράσει, αλλά θα καταφέρει να γίνει ο πιο δημοφιλής του σχολείου, κάνοντας όλα του τα όνειρα να βγουν αληθινά.

Με τους: Michael J. Fox, James Hampton, Jerry Levine, Matt Adler, Jim McKrell

Σενάριο/Σκηνοθεσία: Jeph Loeb/ Rod Daniel

Διάρκεια: 91’

 

 

 

 

Για το τέλος, έχουμε κρατήσει δύο πονήματα της εγχώριας παραγωγής:

+1: Της Ελλάδος τα παιδιά – Επεισόδιο 20 «Είμαστε πια Πρωταθλητές»

Τα ρεμάλια του Γραφείου Ενημέρωσης Αέρος διαγωνίζονται στο ποιος είναι ο καλύτερος (και) στο μπάσκετ με τα γνωστά αποτελέσματα. Ένα από τα πιο αγαπημένα επεισόδια της θρυλικής σειράς του ΑΝΤ1, στον οποίο ανήκουν και τα πνευματικά δικαιώματα της αναδημοσίευσης.

 

 

 

 

 

+2: Πορεία προς τη Δόξα: Ο Μεγάλος Αγώνας (1989)

Από τις εποχές της βιντεοκασέτας. Η υπόθεση θυμίζει κλασικό σενάριο παλιάς ελληνικής ταινίας. Ο Νίκος Σαφέρης, μπασκετμπολίστας στον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας, βγαίνει άσχημα τραυματισμένος από το τελευταίο παιχνίδι με την ιταλική Φεργκίνι. Οι γιατροί του απαγορεύουν το μπάσκετ και ο Νίκος απογοητευμένος παρατά την γυναίκα του και το παιδί του και συζεί με την Έλενα, μια γυναίκα του υποκόσμου που σκοπίμως έχει βρεθεί δίπλα του για να τον πείσει να πουλήσει τον πιο σημαντικό αγώνα της καριέρας του. Η θρυλική ατάκα «Ο Σαφέρης δεν πουλιέται, ρε!», αποτελεί το επιστέγασμα του τίμιου αθλητή που πάνω από όλα βάζει την ομάδα και την οικογένεια. Το σύνθημα «Σεισμός, Σεισμός Ιωνικός» ένα ακόμα αγαπημένο σημείο της ταινίας! 

Ο λόγος που παρατίθεται, εκτός από μνημείο ελληνικής κινηματογραφικής κληρονομιάς, είναι κυρίως συναισθηματικός. Πέρα από το γεγονός ότι στην ταινία πρωταγωνιστεί ένα απόλυτο sex symbol των ‘80s, η Γκέλυ Γαβριήλ, πανέμορφη γυναίκα, ακόμα και σήμερα, ο γράφων είχε την τιμή ως νεαρός –πολύ νεαρός, όμως – αθλητής τότε του Ιωνικού Ν.Φ. να βρεθεί και στα γυρίσματα της ταινίας. Κάπου σε κάποιο πλάνο πανηγυρισμών μπορει και να φανεί η αφεντομουτσουνάρα μου ανάμεσα στα παιδάκια που ζητωκραυγάζουν!

Με τουςΑλμπέρτο Εσκενάζυ, Γκέλυ Γαβριήλ, Μαρία Γιαννοπούλου, Νίκο Βανδώρο, Γιώργο Λουκάκη

Σενάριο/ Σκηνοθεσία: Αλμπέρτο Εσκενάζυ/Βαγγέλης Φουρνιστάκης

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.